Päivän valinnat 19.3.

Homma haltuun

Nelonen klo 19.30

Hetkinen, Homma haltuun kuulostaa ja vaikuttaa kovin tutulta. Tosiaan, kyseessä on sama sarja, joka on aiemmin nähty JIMillä. Homma haltuun on 12 539. versio piilokamera-formaatista. Juontajina toimivat Renne Korppila ja Anssi Honkanen.

Näkyvästi piilomainostettuun ravintolaan saapuu tv-sarjan kohderyhmään kuuluva seurue, joka opastetaan piilotettujen videokameroiden ympäröimään pöytään. Yhdelle seurueen jäsenelle tarjotaan salassa muilta mukava summa rahaa siitä, että hän ryhtyy vedättämään kavereitaan. Mitä pidemmälle vedettäjä uskaltaa mennä, sitä enemmän rahaa kertyy.

Sama toistuu 40 jaksossa, mikä on suoraan sanoen liioittelua.

Tuomas Enbuske Talk Show

TV5 klo 20.00

Ohjelman nimi, Tuomas Enbuske Talk Show, kuulostaa ihan loogiselta, mutta tv-kanava on outo. Olen aina ajatellut toimittaja Tuomas Enbuskea Ylen miehenä. No, ei kanava miestä pahenna, jos mies ei kanavaa.

Tuomas Enbuske Talk Show on nimensä mukaisesti ajankohtainen keskusteluohjelma. Kovan urakan Enbuske on itselleen ottanut, sillä talk-show nähdään viisi kertaa viikossa, jokaisena arkipäivänä.

Tässäkin keskusteluohjelmassa vieraat ovat yleensä ajankohtaisia eri alojen julkkiksia. Lisäksi keskusteluun ottaa osaa tunnettuja ulkomailla asuvia suomalaisia. Enbuske ei esitä viihteellisen asiaohjelman objektiivista isäntää, vaan ottaa itsekin kantaa ihmisiä puhuttaviin aiheisiin.

Kolmas kivi auringosta

TV5 klo 19.00

Amerikkalainen tilannekomedia Kolmas kivi auringosta (3rd Rock from the Sun, 1996–2001) on tyylilajinsa moderneja klassikoita. Kuuden tuotantokauden aikana tehtiin 139 lähes poikkeuksetta hauskaa jaksoa.

Dick (John Lithgow), Sally (Kristen Johnston), Harry (French Stewart) ja Tommy (Joseph Gordon-Levitt) Salomon eivät vaikuta aivan tavalliselta amerikkalaiselta perheeltä, mutta sellaista he kuitenkin esittävät. Oikeasti he ovat ihmisiksi naamioituneita avaruusolentoja, joiden tehtävä on tutustua lajiin nimeltään homo sapiens.

Sarja ei tietenkään kerro avaruusolennoista, vaan meidän ihmisten omituisista tavoistamme ja kulttuuristamme. Kun niitä katsoo ulkopuolisin silmin, siinä riittää ihmettelemistä. Kolmas kivi auringosta menee usein farssin puolelle, mitä sitcomit eivät kovin usein tee.

Scott Walker, oman tien kulkija

Yle Teema klo 21.00

Dokumentti Scott Walker, oman tien kulkija on muotokuva kulttimainetta nauttivasta, arvoituksellisesta musiikintekijästä. Scott Walker oli svengaavan 1960-luvun melankolinen tulkki.

Amerikassa syntynyt Scott Walker päätyi 1960-luvulla keulakuvaksi Walker Brothersiin -brittibändiin, joka oli miltei yhtä suosittu kuin The Beatles. Walker valitsi kuitenkin itsenäisen sooloartistin mutkikkaamman tien. Musiikilliset tutkimusmatkat ovat vieneet hänet niin Jacques Brelin laulujen kuin klassisen musiikin ja avantgarden pariin.

Viiden vuosikymmenen aikana Walker on pitänyt levyjen teossa pitkiä taukoja ja kadonnut välillä täysin kartalta. Hän on kuitenkin koko ajan tehnyt musiikkia, jolla on ollut valtava vaikutus muihin musiikintekijöihin.

Greta Garbon kaltaiseksi erakoksi väitetty Walker puhuu dokumentissa avoimesti ja analyyttisesti elämästään ja musiikistaan. Dokumentissa pääsevät ääneen myös monet Walkerin kuuluisat fanit kuten David Bowie, Jarvis Cocker, Marc Almond, Brian Eno, Damon Albarn, Julian Cope, Richard Hawley, Sting, Ute Lemper ja Lulu.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.