Päivän valinnat 19.7.

R ja A: Kiertue

Ranskalaisen näyttelijä-ohjaajan Mathieu Amalricin dokumentin tyyliin toteutettu tragikomedia Kiertue (Tournee, 2010) sai Cannesissa parhaan ohjaajan palkinnon. Elokuva kertoo viiden amerikkalaisen burleski-esiintyjän ja heidän managerinsa kiertueesta Ranskassa. Naiset käyttävät taiteilijanimiä Martini, Mimi Le Meaux, Kitten on the Keys, Julie Atlas Muz, Evie Lovelle ja Roky Roulette.

Amalric itse esittää seurueen manageria. Miehellä riittää energiaa ja yritystä. Aiemmin pinnistely on johtanut epäonnistumiseen niin aviomiehenä kuin televisiotuottajanakin. Usein on vaikeaa olla ainoa mies viiden vahvatahtoisen draamakuningattaren keskellä.

Elokuvassa on runsaasti pikkutuhmia burleski-esityksiä, joita jotkut varmasti pitävät eroottisina. Periaate on, että mennään mieluummin liian pitkälle kuin jätetään homma vajaaksi. Rivien väleistä löytyy myös yhteiskunnallista satiiria.

Unelma yhdelle

Monelle meistä auto ja moottoripyörä ei ole vain kulkuväline, jolla on pelkkää käyttöarvoa. Autoihin ja moottoripyöriin suhtaudutaan tunteella. Omasta kulkupelistä välitetään, siitä pidetään hyvää huolta ja siihen sijoitetaan paljon rahaa ja aikaa. Peter Lindholmin ohjaama kuusiosainen sarja kertoo tällaisista ihmisistä. Sarja on nähty TV1:n puolella kaksi vuotta sitten.

Vaikka kyse on dokumentista, Lindholm käyttää runsaasti fiktion tehokeinoja. Tämä näkyy varsinkin musiikissa, leikkauksessa ja valaistuksessa. Näin ihan tavallinen auton romuttaminen romuttamolla vaikuttaa hyvin dramaattiselta.

Aloitusjakson alaotsikko on vertauskuvallinen Kohdusta hautaan. Ohjelmassa tutustutaan auton elämän kahteen ääripäähän, syntyyn ja kuolemaan. Autoihmiset kertovat, mikä autoissa kiinnostaa. Tällaista sarjaa ei voisi tehdä ilman, että siinä on ihmisiä ajamassa autojaan.

Kun velat painavat

Tanskalaisetkaan eivät ole onnistuneet välttämään taloudellista laskusuhdannetta ja lamaa. Viime vuosina tuhannet tanskalaiset ovat menettäneet kotinsa, kun perhe on joutunut taloudelliseen ahdinkoon.

Uusintana nähtävässä kolmeosaisessa tanskalaissarjassa Kun velat painavat seurataan kahta tällaista ihmistä. Gert Gregersenin koti pakkohuutokaupataan, ja maanviljelijä Sören Bremsiä uhkaa tilan menetys.

Seuraavissa kahdessa jaksossa seurataan, miten Gert ja Sören selviävät taloudellisesta ahdingostaan. Vai selviävätkö? Ohjelma riipaisee, koska on hyvin helppoa kuvitella itsensä Gertin ja Sörenin paikalle.

Ulkolinja: Kiinan ryöstetyt lapset

Kiinan lapsista on tullut kauppatavaraa. Joka vuosi katoaa yli 20000 lasta. Lasten ryöstäminen ja myyminen on tuottoisaa puuhaa, ja riskit ovat verraten pienet. Lapset ryöstetään usein maaseudulta tai siirtolaisperheiltä. Tiedetään, että viranomaiset tutkivat tapauksia verkkaisesti, ja aina tutkimuksia ei edes aloiteta.

Wanping-tytön vanhemmat ovat etsineet jo kaksi vuotta lastaan, jonka uskovat tulleen kidnapatuksi. Dai-tyttö oli kymmenvuotias, kun hänet kaapattiin 1989. Häntä ei enää päästetty kouluun, vaan tyttö pantiin puurtamaan hänet ostaneiden vanhempien pelloilla.

Kiinaan on perustettu järjestö auttamaan ryöstettyjen lasten tapauksissa. Lasten lisäksi myös biologiset vanhemmat joutuvat kärsimään. Monet päätyvät avioeroon, joskus vanhemmat tekevät itsemurhan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Jyväskylässä treenaa yksi Suomen parhaista Counter-Strike-joukkueista – "Treenitila saatiin JAMKilta, eikä parempaa voisi toivoa"

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

Tämä oli se kerta, kun lintubongarit käyvät luontokuvaajan luonnon päälle – mutta lopulta sinnikkyys palkittiin: "Tunnin, puolentoista välein se kuitenkin aina piristyi"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.