Päivän valinnat 19.7.

R ja A: Kiertue

Ranskalaisen näyttelijä-ohjaajan Mathieu Amalricin dokumentin tyyliin toteutettu tragikomedia Kiertue (Tournee, 2010) sai Cannesissa parhaan ohjaajan palkinnon. Elokuva kertoo viiden amerikkalaisen burleski-esiintyjän ja heidän managerinsa kiertueesta Ranskassa. Naiset käyttävät taiteilijanimiä Martini, Mimi Le Meaux, Kitten on the Keys, Julie Atlas Muz, Evie Lovelle ja Roky Roulette.

Amalric itse esittää seurueen manageria. Miehellä riittää energiaa ja yritystä. Aiemmin pinnistely on johtanut epäonnistumiseen niin aviomiehenä kuin televisiotuottajanakin. Usein on vaikeaa olla ainoa mies viiden vahvatahtoisen draamakuningattaren keskellä.

Elokuvassa on runsaasti pikkutuhmia burleski-esityksiä, joita jotkut varmasti pitävät eroottisina. Periaate on, että mennään mieluummin liian pitkälle kuin jätetään homma vajaaksi. Rivien väleistä löytyy myös yhteiskunnallista satiiria.

Unelma yhdelle

Monelle meistä auto ja moottoripyörä ei ole vain kulkuväline, jolla on pelkkää käyttöarvoa. Autoihin ja moottoripyöriin suhtaudutaan tunteella. Omasta kulkupelistä välitetään, siitä pidetään hyvää huolta ja siihen sijoitetaan paljon rahaa ja aikaa. Peter Lindholmin ohjaama kuusiosainen sarja kertoo tällaisista ihmisistä. Sarja on nähty TV1:n puolella kaksi vuotta sitten.

Vaikka kyse on dokumentista, Lindholm käyttää runsaasti fiktion tehokeinoja. Tämä näkyy varsinkin musiikissa, leikkauksessa ja valaistuksessa. Näin ihan tavallinen auton romuttaminen romuttamolla vaikuttaa hyvin dramaattiselta.

Aloitusjakson alaotsikko on vertauskuvallinen Kohdusta hautaan. Ohjelmassa tutustutaan auton elämän kahteen ääripäähän, syntyyn ja kuolemaan. Autoihmiset kertovat, mikä autoissa kiinnostaa. Tällaista sarjaa ei voisi tehdä ilman, että siinä on ihmisiä ajamassa autojaan.

Kun velat painavat

Tanskalaisetkaan eivät ole onnistuneet välttämään taloudellista laskusuhdannetta ja lamaa. Viime vuosina tuhannet tanskalaiset ovat menettäneet kotinsa, kun perhe on joutunut taloudelliseen ahdinkoon.

Uusintana nähtävässä kolmeosaisessa tanskalaissarjassa Kun velat painavat seurataan kahta tällaista ihmistä. Gert Gregersenin koti pakkohuutokaupataan, ja maanviljelijä Sören Bremsiä uhkaa tilan menetys.

Seuraavissa kahdessa jaksossa seurataan, miten Gert ja Sören selviävät taloudellisesta ahdingostaan. Vai selviävätkö? Ohjelma riipaisee, koska on hyvin helppoa kuvitella itsensä Gertin ja Sörenin paikalle.

Ulkolinja: Kiinan ryöstetyt lapset

Kiinan lapsista on tullut kauppatavaraa. Joka vuosi katoaa yli 20000 lasta. Lasten ryöstäminen ja myyminen on tuottoisaa puuhaa, ja riskit ovat verraten pienet. Lapset ryöstetään usein maaseudulta tai siirtolaisperheiltä. Tiedetään, että viranomaiset tutkivat tapauksia verkkaisesti, ja aina tutkimuksia ei edes aloiteta.

Wanping-tytön vanhemmat ovat etsineet jo kaksi vuotta lastaan, jonka uskovat tulleen kidnapatuksi. Dai-tyttö oli kymmenvuotias, kun hänet kaapattiin 1989. Häntä ei enää päästetty kouluun, vaan tyttö pantiin puurtamaan hänet ostaneiden vanhempien pelloilla.

Kiinaan on perustettu järjestö auttamaan ryöstettyjen lasten tapauksissa. Lasten lisäksi myös biologiset vanhemmat joutuvat kärsimään. Monet päätyvät avioeroon, joskus vanhemmat tekevät itsemurhan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Jyväskyläläisen ohjaajan dokumenttisarja nyt televisiossa – retkiä Jyväskylän Älylään, Päijänteelle ja Saarijärvelle

Marko Ahosen tärpit: Benjamin Button syntyi vanhuksena ja kuoli vanhuuteen vauvana

Näinkin voi käydä: Tankero-englanti nosti jyväskyläläisen selostajan kansainväliseen valokeilaan – "Vedimme homman tahallaan överiksi"

Radio Keskisuomalainen tuo heinäkuun lauantai-iltoihin kuulijoita ihastuttaneen toivekonsertin – "En ole koskaan saanut niin paljon positiivista palautetta"

Muuramelaiskaunottarelle jälleen voittajan kruunu kutreille – Krista Oksanen on nyt Miss Hiekkasärkät

Marko Ahosen tärpit: Tosielämän Jane Tennison Jackie Malton vie katsojat kohurikosten maailmaan

Toivakasta löytyy yksi maan harvoista pärekaton tekijöistä – Lupsakan Kari Siikasen päreet palavat vain siitä yhdestä kysymyksestä

Alusvaatteet, päällysvaatteet, hiukset, kynnet, korut, roskapussit, toimiston seinät... – Jyväskyläläisen yrittäjän Sanna Jylängin, 43, lempiväriä ei ole vaikea arvata

Marko Ahosen tärpit: Rainer Werner Fassbinderin Eva Braunin avioliitto on ohjaajansa tunnetuin elokuva

Pariisi vaihtui Joutsaan, Jämsään ja muihin kotimaan kohteisiin – Pyöräilijät silti hyvillä mielin kohti hurjaa urakkaa: "Tarkoitus on ennen kaikkea auttaa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.