Päivän valinnat 2.2.

Teemalauantai: Natsit, naiset ja lapset

Yle Teema klo 21.00

Nykyään on hyvin vaikeaa kuvitella, miten monet toisen maailmansodan natseista ajattelivat olevansa ihan oikealla asialla. Vuosikymmenen ajan natsit ovat olleet synonyymi pahuudelle. Teemalauantai otsikolla Natsit, naiset ja lapset koostuu dokumentista ja tositapahtumiin perustuvasta elokuvasta.

Natseillakin oli perhettä ja jälkeläisiä. Pahat teot eivät periydy mutta syyllisyys hyvin usein periytyy. Saksalais-israelilaisessa dokumentissa natsijohtajien perilliset kertovat, miten aikuiseksi varttuu lapsi, jonka nimi tuo mieleen holokaustin. Ääneen pääsevät muun muassa Heinrich Himmlerin ja Hermann Göringin jälkeläiset. Ihmisistä, jotka luulivat olevansa sotasankareiden lapsia, tulikin kansanmurhaajien perillisiä.

Nainen Berliinissä (Anonyma – Eine Frau in Berlin, 2008) on todelliseen, anonyymiin päiväkirjaan perustuva elokuva naisesta, joka yrittää selviytyä toisen maailmansodan lopusta puna-armeijan valtaamassa raunioituneessa Berliinissä vuonna 1945.

Midsomerin murhat

TV1 klo 19.40

Morse ja Lewis, Jack Frost, Christopher Foyle, Sherlock Holmes, Hercule Poirot ja Jane Marple. Olisihan näitä vielä muitakin. Brittiläisen poliisi- ja dekkaritarinan perinteet ovat komeat, eikä nykyisyydessäkään suurta valittamisen aihetta ole. Vuodesta 1997 alkaen tehty Midsomerin murhat (Midsomer Murders) jatkuu uusin, 13. kauden jaksoin.

Rikostutkimuksia Midsomerin idyllisissä pikkukylissä johtaa vielä toistaiseksi ylikomisario Barnaby (John Nettles). Barnabyn eläkeikä on kuitenkin lähellä, joten voitte jo alkaa valmistautua sarjan päähenkilön vaihtumiseen.

Keittokirjalle kyytiä

TV1 klo 13.50

Kun ruuanlaittoharrastus etenee, jossakin vaiheessa resepteistä tulee vain viitteellisiä ja inspiraation lähteitä. Kyse on kuitenkin vain ruoka-ainesten kypsentämisestä ja maustamisesta. Ruuanlaitto on fysiikkaan ja kemiaan perustuvaa taidetta, ei orjamaista reseptien tottelemista.

BBC:n kuusiosaisessa sarjassa annetaan keittokirjoille kyytiä. Isäntänä toimii ruokakirjailija Nigel Slater. Sen sijaan, että ruokaa tehtäisiin resepti edellä, nyt katsotaan, mitä aineksia on tarjolla ja sävelletään niistä. Keittiövalikoimiensa lisäksi Slaterilla on käytössään omasta puutarhasta löytyvät tuotteet. Helppo ja kohtuuhintainen menu tehdään viikoksi kerrallaan.

Sarjan perusidea tosin sotii itseään vastaan. Tv-katsoja voi antaa keittokirjalle kyytiä vain siinä tapauksessa, että hänellä on käytössään samat ainekset kuin Nigel Slaterilla. Jos ei ole, mikä on todennäköistä, tämä ruuanlaittosarja toimii käytännössä keittokirjana. Tosin tärkeintä onkin rohkaista kotiruuanlaittaja kokeilemaan ja improvisoimaan.

Rienzi, viimeinen tribuuni

Yle Teema klo 18.25

Richard Wagnerin varhaista oopperateosta Rienzi, viimeinen tribuuni on alkusoittoa lukuun ottamatta kuultu harvoin. Deutsche Operista taltioidun teoksen ohjaaja Philipp Stölzl on tiivistänyt viisinäytöksistä teosta ja siirtänyt karismaattisen johtajan noususta ja tuhosta kertovan tarinan 1300-luvulta 1900-luvun diktatuuriin.

Voimme kuvitella Rienzin hahmoksi vaikkapa Stalinin, Hitlerin, Mussolinin tai Ceausescun. Stölzl käyttää tehosteina myös vanhoja uutisfilmejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.