Päivän valinnat 20.2.

Kohde

MTV3 klo 21.00

Uuden draamajännärinsarjan Kohde (Person of Interest) takana on kaksi mielenkiintoista ja lahjakasta miestä. J.J. Abrams (mm. Lost, Fringe) on Hollywoodin kuumimpia nimiä ja esimerkiksi seuraavan Star Wars -elokuvan ohjaaja. Jonathan Nolan on ollut mukana käsikirjoittamassa veljensä Nolanin Hollywood-hittejä kuten kahta viimeisintä Batmania.

Ökyrikas salaperäinen tietokonenero Harold Finch (Michael Emerson) ottaa yhteyttä entiseen sotilaaseen ja CIA-agenttiin John Reevesiin (Jim Caviezel). Finch on kehittänyt hallitukselle tietojärjestelmän, joka pitää silmällä USA:ssa asuvia ihmisiä kaikilla teknisesti mahdollisilla tavoilla.

Systeemin tarkoitus on auttaa terrorismin vastaisessa taistelussa. Sivutuotteena tekniikka ennustaa etukäteen tavallisia rikoksia. Finch on aivot ja Reese lihakset suunnitelmassa, jonka tarkoitus on estää rikokset jo ennen kuin ne tapahtuvat. Kaikkia valvovan isoveljen rakentaneen Finchin omatunto kolkuttaa. Hän haluaa auttaa tavallisia ihmisiä, koska siihen pystyy.

Ongelmana on, että vaikka rikokseen liittyvät ihmiset ovat tiedossa, sitä ei tiedetä, mikä on heidän osuutensa tulevissa tapahtumissa. Esiin nouseva nimi voi kuulua yhtä hyvin syylliselle kuin uhrille. Myöskään rikoksen tapahtuma-aikaa ja -paikkaa ei tiedetä.

Idea voi kuulostaa teennäiseltä, mutta se tarjoaa aina näppärän ja omaperäisen perustan rikossarjalle. Scifin puolelle ei nyt mennä. The Machine, eli Kone, kokoaa yhteen kaikki jo olemassa olevat valvontakeinot ja lisää päälle tekoälyn.

Historiaa: Ison Katkerojärven vangit

TV1 klo 19.00

Arabien ja Israelin kuuden päivän sodan aikaan kesällä 1967 joukko rahtialuksia jäi kahden tuleen väliin Suezin kanavassa. Sodan päätyttyä merimiehet vangittiin, ja he joutuivat odottamaan kahdeksan vuotta vapautumistaan.

Kun rauhansopimus Egyptin ja Israelin välillä saatiin aikaiseksi, ankkurit vihdoin nostettiin. Toukokuussa 1975 kaksi saksalaista rahtialusta pääsi pitkän odotuksen jälkeen kotisatamaansa Hampuriin.

Dokumentissa puolalaiset, brittiläiset, saksalaiset ja tshekkiläiset merimiehet tapaavat uudestaan ensi kertaa vuosikymmeniin. He kertovat loputtomalta tuntuneesta odotuksestaan ja sodan kauhuista, mutta myös toistensa tukemisesta.

Liv D: Tiikeriäidit

Liv klo 22.00

Kiinalaisten menestyminen ei johdu vain heidän lukumäärästään, vaan myös kulttuurista. Kiinassa arvostetaan koulutusta ja työntekoa. Kilpailu on kovaa. Vaikka kuuluisit alasi parhaimpaan kymmeneen prosenttiin, maasta löytyy silti miljoonia hommat paremmin hoitavia ihmisiä.

Liv D -dokumentti Tiikeriäidit kertoo nimenomaan ilmiöstä, jossa lapsesta kasvatetaan alusta alkaen menestyviä. Tämä tarkoittaa kovaa kuria, kovia tavoitteita, ahkeraa lukemista ja pitkiä päiviä. Sunnuntai ei suinkaan ole lepopäivä, vaan mainio tilaisuus tehdä ylimääräisiä läksyjä ja harjoituksia.

Termin lanseerasi yleiseen käyttöön amerikankiinalainen professori ja kahden tytön äiti Amy Chua. Hän kirjoitti teoksessaan, että länsimaissa lapset päästetään aivan liian helpolla ja kertoi omasta ”vain kymppi kelpaa” -mallistaan. Hetken aikaa Chua oli Yhdysvaltain vihatuin ja haukutuin äiti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.