Päivän valinnat 21.2.

Selviytyjät Suomi

MTV3 klo 20.05

Tunnustan, olen odottanut Selviytyjien suomalaista versiota uteliaisuudella ja innolla jo jonkin aikaa. Amerikkalainen reality-formaatti-veteraani ei ole yli 20. esityskautensa aikana suuremmin muuttunut, koska homma toimii yhä ja katsojat näkemästään pitävät. Vaan miten suomalainen vaatimaton kansanluonne sopii Selviytyjien mahtipontiseen seikkailutunnelmaan ja ylidramaattiseen hehkutukseen?

Lähtökohdat ovat ainakin hyvät. Kisaan haki yli 8000 halukasta. Tuosta porukasta luulisi löytyvän 16 mielenkiintoista persoonaa ja kisaan sopivaa tyyppiä. Kilpailun isäntänä toimii totuttua vakavamielisempi ja miehekkäämpi Heikki Paasonen. Tapahtumapaikka on autioksi väitetty saari Malesiassa.

Mukana on kaikki tutut stereotyypit alkaen blondista tissimissistä ja komeasta nuoresta könsikkäästä ja päättyen iäkkääseen känkkäränkkään ja pulleaan mukavaan tavikseen. Muutenkin Selviytyjät Suomi näyttää aidolta asialta ensimmäisestä hetkestä alkaen. Eikä ihme, sarjasta on tehty versioita noin 50 maahan, joten hommaa on harjoiteltu taatusti tarpeeksi.

Aluksi kilpailijat jaetaan Harimau- ja Rawa-heimoihin. Yksi osallistuja lähtee kotiin heti ensimmäisessä ohjelmassa.

Muumilaakson tarinoita

TV2 klo 7.55

Uusi lapsisukupolvi tarkoittaa uutta Muumilaakson tarinoiden uusintaa. Anime-Muumien kaikki 101 jaksoa lähetetään jälleen kerran katsojien toivomuksesta. Japanilais-suomalainen piirrossarja nähtiin ensimmäistä kertaa 1990-luvun alussa.

Kuten hyvin tiedetään, kaikki järjelliset oliot vaipuvat talviuneen. Ensimmäisessä jaksossa Muumilaakso herää kevääseen. Muumipeikko herää ensimmäisenä ja meluaa niin, että saa pian seurakseen Pikku Myyn.

Japanilainen versio Tove Janssonin erittäin suomenruotsalaista muumeista tuntui varmasti alunperin monien mielestä erikoiselta idealta. Tove ja Lars Jansson kuitenkin toimivat läheisessä yhteistyössä japanilaisten animaattoreiden kanssa. Näin lopputulos ei ollut Pokemonien ja Muumien kohtaaminen tai jotain vastaavaa.

Muumien henki on tallella, vaikka jokainen animea vähänkin tunteva tunnistaa myös japanilaiset vaikutteet. Alkuperäisen sarjakuvan tarinat ovat huomattavasti piirrossarjaa utopistisempia, mutta niiden suoraa kopiointia ei nähty välttämättömäksi edes Janssonin perheen sisällä.

Alkuperäiset muumit on siistitty paremmin lapsille sopiviksi hahmoiksi. Myös yhteiskuntasatiiri on poistettu lähes kokonaan. Nykylapsi tuskin tajuaisikaan vaikkapa hippiliikkeelle irvailua. Myös huumeet ja viina on jätetty tv-sarjasta pois.

Silminnäkijä: Pilattu maito

TV2 klo 20.00

Monien suomalaisten vatsa ei kestä kaupan maitoa, mutta suoraan tilalta tuleva käsittelemätön raakamaito sopii. Silminnäkijä selvittää, mistä tämä johtuu.

Joka viidennellä suomalaisella on laktoosi-intoleranssi, jonka takia he joutuvat turvautumaan kalliimpiin laktoosittomiin tuotteisiin. Tämä sopii maidon myyjille, jotka saavat paremman katteen erikoistuotteista. Mutta ovatko vatsavaivat itse aiheutettuja, koska maito on liian pitkälle prosessoitu?

Silminnäkijä paneutuu pastöroinnin ja homogenoinnin vaikutuksiin. Ohjelmassa esitetään neljä erilaista ”maitoteoriaa” siitä, miksi kaupan maito ei sovi monille mutta raakamaito sopii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.