Päivän valinnat 22.10.

5D: Superpienet lemmikit

TV5 klo 20.00

Mikrosika ei ole ruokalaji, eikä se täten tarkoita mikroaaltouunissa kypsennettyä possua. Mikrosika on pieni sika ja minikokoinen lemmikki. Näistä söpöiltä näyttävistä palleroista on tullut suosittuja 2000-luvulla. 5D-dokumentissa Superpienet lemmikit (Super Tiny Animals, 2011) esitellään erilaisia minieläimiä. Samalla tarkastellaan niiden ympärille syntynyttä kaupallista toimintaa.

Minikokoinen eläin tarkoittaa tietysti jalostamista. Liian pitkälle viety jalostaminen taas tarkoittaa sairaita eläimiä. Mutta se on toissijaista, koska superpienet eläimet ovat ihania.

Disneyn esikoulu: Jojon sirkus

Nelonen klo 07.00

Nelosen aamussa alkaa uusi sarja Jojon sirkus. Maailman söpöin klovnityttö Jojo ja hänen vanhempansa asuvat pikkukaupungissa. Jojo käy sirkuskoulua.

Hän houkuttelee pienet katsojat mukaan liikkumaan, leikkimään ja kuvittelemaan.

Rizzoli ja Isles

MTV3 klo 22.35

Rikossarja, jossa on pääosassa nainen ei ole enää harvinaisuus. Siksi Rizzoli ja Isles ei jaksa näyttelijöidensä puolesta kohahduttaa, kuten se olisi tehnyt vielä 1980-luvulla, jolloin rikossarjan perusmuotti oli yhtä kuin Miami Vice.

Bostoniin sijoittuva draamasarja kertoo poliisietsivä Jane Rizzolista (Angie Harmon) ja kuolemansyyntutkija Maura Islesista (Sasha Alexander). Sarjan saapuminen Suomeen ei ole vuoden tv-tapaus, mutta ohjelma ei ole huonoimmasta päästä. Se on laadukkaasti tehty, hieman erilainen ja virkistävä.

Sarjaa on tähän mennessä esitetty Amerikassa kolme tuotantokautta. Neljäs kausi on tilattu.

Reissussa lasten kanssa

Nelonen klo 13.00

Reissussa lasten kanssa palaa tänään ruutuun. Kohteena on San Diego, jossa nautitaan Etelä-Kalifornian auringosta, opetellaan lainelautailua ja tavataan eläimiä. Lapsiperhe voi ammentaa oppia ohjelmasta.

Prisma: Mitä mätänemisessä tapahtuu?

TV1 klo 19.00

Mätänemiseksi kutsutaan tapahtumaa, jossa bakteerit hajottavat kuollutta eliötä.

Jos olet erityisen kiinnostunut prosessista, niin dokumentti Prisma: Mitä mätänemisessä tapahtuu? on juuri sinua varten. Miten käy katetulle ruokapöydälle, kun perhe ei saavukaan aterialle, kysyy Prisma. Hyönteisspesialisti tohtori George McGavin tutkii dokumentissa järjestettävän pilaantumiskokeen eri vaiheita.

Dokumenttiprojekti: Oikeuden edessä

TV1 klo 21.30

Dokumenttiprojekti: Oikeuden edessä (Khmers rouges, une simple question de Justice) kysyy vaivihkaa kysymyksen, onko oikeus ajatonta? Tuleeko ihmiset tuomita monta kymmentä vuotta sitten tehdyistä rikoksista? Ainakin kansanmurha on rikos, joka ei koskaan vanhene. Dokumentti kertoo punaisten khmerien johtajista, jotka joutuivat Kamputseassa oikeuden eteen kansanmurhasta.

Dokumentissa seurataan kahden tuomarin työtä. He yrittävät koota tehdyt rikokset yhteen ja saattaa syylliset oikeuden eteen. Viimeiset elossa olevat punakhmerien johtajat vangittiin, mutta tapahtumista oli kulunut aikaa jo 30 vuotta. Riittävätkö todisteet?

Kaikki syytetyt kiistävät väitteet eivätkä ole yhteistyöhaluisia. Heidän korkea ikänsä asettaa myös haasteita oikeusprosessille. Pääsyytetyt ovat yli 80-vuotiaita vanhuksia. Heidän terveydentilansa huonontuminen saattaisi vaarantaa koko oikeusprosessin.

Uusimmat

Tänään

Mikä urheiluseura täytti 100 vuotta? Tunnetko keskisuomalaiset kansanedustajat? Mikä marja mainitaan maakuntalaulussa? – Testaa, kenellä on kaveriporukassasi paras Keski-Suomi-tietämys

Vanhanajan huonekasvit loppuvat kukkakaupoista – Löytyykö sinun kotoasi näitä klassikkokasveja?

Viitasaarelaiset naiset innostuivat neulomaan 350 paria villasukkia veteraaneille – Neuloosi jäi päälle ja nyt he kokoontuvat kerran viikossa neulomaan ja juttelemaan

Katri, 37, teki haaveestaan totta: Jätti virkamiesuran ja perusti Muurameen kotieläinpihan, jossa pääsee rapsuttamaan ja ruokkimaan

Rockia aurinkosähköllä, rallijuna Jyväskylään, biohajoava shottimuki, lyhyet suihkut JYPin pelaajille – Näin viihteestä tehdään ekologisempaa

Kommentti: Roskien lajittelu on osattava vielä viidennenkin kaljan jälkeen

Hannele Huovi, 70, yllättyi itsekin kirjoittamiensa lastenrunojen määrästä: "Jos kaikista niistä tekisi kirjan, ja se putoaisi lapsen varpaille, kävisi huonosti"

Vaajakosken ABC:sta tulee uuden tosi-tv-ohjelman näyttämö

Kolumni: Paljon huomiota herättänyt lyhytelokuva Star Shaped Scar yllättää ja närkästyttää (sisältää juonipaljastuksen)

"Prinssin käsisuudelma jäänyt ikuisesti mieleen"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.