Päivän valinnat 22.2.

Kutsukaa kätilö!

TV1 klo 19.00

BBC:n historialliset draamasarjat ovat siinä mielessä tylsiä, että ne toimivat joka kerta. Tämä sääntö pätee myös 15-osaiseen Hakekaa kätilöön! (Call the Midwife), joka on ollut kotimaassaan jättimenestys. Sarja perustuu kätilö Jennifer Worthin romaaniin, joka on juuri ilmestynyt myös suomeksi.

On oikeastaan ihmeellistä, että kätilö-teemaa ei ole juurikaan tv-sarjoissa käsitelty. Ovathan syntymä ja kuolema ihmiselämän dramaattisimmat ja käänteentekevimmät vaiheet. Muistan toki parhaillaan uusittavan sarjan William & Mary. Säännön poikkeus sekin.

1950-luvun Lontoon East End on vähäosaisten ja köyhien asuinaluetta. Sinne saapuu maaseudun rauhasta suojattua ja turvallista elämää viettänyt, hieman naiivi Jenny Lee (Jessica Raine). Vastakohta entiseen elämään ei voisi olla suurempi.

Jenny saattaa olla kermapeppu taustaltaan, vaan ei luonteeltaan. Hän ryhtyy kutsumuksesta kätilöksi, vaikka se on raskasta ja vastuullista työtä.

Hakekaa kätilö! ei kerro vain naisen itsenäistymisestä ja hänen työstään kätilönä. Sodanjälkeisessä Englannissa tehtiin lapsia urakalla. Hygieniaolot olivat surkeat ja kotisynnytys usein ainoa vaihtoehto, riskeistä huolimatta. Sarjassa on siis kyse myös sodasta yhtä toipuvan entisen suurvallan tarinasta.

Cleveland Show

Sub klo 14.00

Aikuisten animaatiosarjaa Cleveland Show on aiemmin nähty MTV3:n maksukanavalla ja Subin myöhäisillassa. Cleveland Shown taustapiru Seth MacFarlane on Hollywoodin älykkäimpiä ja hauskimpia ihmisiä ja amerikkalaisen komedian suurimpia toivoja. MacFarlanen ohjaama ja käsikirjoittama Ted oli viime vuoden ehkä hauskin komediaelokuva.

Claveland esiintyi alunperin toisessa MacFarlanen animaatiokomediassa, Family Guyssä, sivuhahmona. Vaikka Cleveland on hyvin rauhallinen, suorastaan flegmaattinen mies, pettävää vaimoa hän ei sulattanut. Cleveland muutti Virginiaan, missä hänestä tuli uusperheen isä. On tärkeää mainita, että Cleveland ja hänen perheensä ovat tummaihoisia, koska huumoria revitään usein juuri siitä.

MacFarlanen animaatiokomediasarjat American Dad, Family Guy ja Cleveland Show nauravat pohjimmiltaan amerikkalaiselle keskiluokkaiselle elämäntavalle omakotitaloineen ja säleaitoineen. Huumori on usein rankkaa mutta ei koskaan julmaa. MacFarlane ilmiselvästi pilkkaa juuri sitä, mitä hän rakastaa.

Radioateljee esittää: Roro Mendut

Yle Radio 1 klo 22.05

Menneinä vuosisatoina Jaavan saarella Indonesiassa naisten oikeudet olivat vähäiset. Moniavioisuus siten, että miehellä saattoi olla useita vaimoja, oli yleinen käytäntö etenkin ylempien sosiaaliluokkien keskuudessa. Vasta 1800-luvun loppupuolella alkoi ilmaantua tiedostavien naisvaikuttajien parissa pyrkimyksiä poistaa sukupuolten välinen epätasa-arvo.

Vanha jaavalainen kertomus Roro Mendutista kertoo tarinan köyhistä oloista lähteneen rohkean tytön kohtaamisesta todellisen elämänsä rakkauden kanssa. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Reijo Lainela. Kertojina toimivat Minna Haapkylä, Aki Raiskio ja Eero Saarinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.