Päivän valinnat 22.7.

Radioteatteri esittää: Vainaja palaa elämään

Yle Radio 1 klo 15.00

Toinen supervoimistani on kyky tunnistaa kohtalaisen pienetkin tähdet pelkästä äänen perusteella. Kykyä ei kuitenkaan tarvitse aktivoida Ritva Valkaman kohdalla, sillä hänen äänensä on meille hyvin tuttu ja helposti tunnistettavissa. Valkama esittää eläkkeellä olevaa dekkariharrastaja Lauraa Pentti Järvisen kirjoittamassa kuunnelmassa Vainaja palaa elämään. Äänite on vuodelta 2004.

Toinen päähenkilö on dekkarituntijan ystävä, entinen rikospoliisi ja nykyinen antikvariaatin pitäjä Salmi (Aarre Karen). Laura tarvitsee Salmen apua, kun hän päättää kirjoittaa dekkarin. Totuus on jälleen kerran tarua ihmeellisempi.

Pentti Järvinen on kirjoittanut Radioteatterille kaiken kaikkiaan kahdeksan Vainaja-kuunnelmaa, joista tämä on neljäs.

 

Utöyan muistotilaisuus

TV1 klo 15.00

Norjan muistokonsertti

TV1 klo 21.00

Tänään vietetään Norjan Utöyan saaren ampumistragedian vuosipäivää. Sekä Utöyan muistotilaisuus että Norjan muistokonsertti nähdään suorina lähetyksinä.

Utöyan saarelta lähetettävässä tilaisuudessa muistetaan Norjan viimevuotisen ampumistragedian uhreja ja omaisia. Puhujana on muun muassa Norjan pääministeri Jens Stoltenberg. Sekä muistotilaisuuden että muistokonsertin selostaa Annika Damström.

Muistokonsertti järjestetään Oslon kaupungintalon edustalla. Ilmaiskonserttiin odotetaan valtavaa yleisöryntäystä. Konsertissa esiintyvät muun muassa deLillos, Karpe Diem, Marit Larsen, Mari Boine, Vinni ja Halvdan Sivertsen sekä Norjan yleisradion sinfoniaorkesteri.

Bruce Springsteen on parhaillaan Norjassa kiertueellaan ja on ilmoittanut halustaan osallistua konserttiin. Tätä kirjoittaessa varmaa tietoa Springsteenin osallistumisesta ei ole. Asialla spekulointi on aika mautonta, vaikka itsekin sitä tässä harrastan. Kyse on kuitenkin aivan muusta kuin suuren musiikkitähden mahdollisesta live-esiintymisestä.

 

Avara luonto: Venäjä

TV1 klo 17.10

Kuusiosainen Avara luonto -sarja itänaapurimme villieläimistä nähdään uusintana. Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio, ja sen rajojen sisällä elää hyvinkin harvinaisia villieläimiä. Sarjan aluksi tutustutaan Siperian karhuihin sekä Baikal-järven eläimistöön.

Siperia ulottuu Ural-vuorilta itään peittäen suuren osan Pohjois-Aasiaa. Seutu on täynnä äärimmäisyyksiä. Lämpötila voi vaihdella jopa 80 astetta, ja maan sydämessä sijaitsee maailman suurin makeanveden järvi.

Vaikka Siperia on maailman kylmin ihmisen vakituisesti asuttama paikka, sen asukastiheys on hyvin pieni. Eläimet ovat kuitenkin sopeutuneet karuun ympäristöön. Niinpä seudun asukkaat elävät pääosin muun muassa kasvattamalla poroja tai jakutianponeja.

Jopa valtava Baikaljärvi jäätyy talvella. Sen vesistä löytyy yli tuhat kasvilajia ja 1500 eläinlajia.

 

Yle Live: Björk Pariisissa

TV2 klo 22.32

Islantilainen laulaja ja musiikintekijä Björk on onnistunut luomaan itselleen mystisen imagon satujen saaren haltijamaisena eksentrikkona. Itse epäilen, että kotioloissa Björk puhuu täydellistä brittienglantia, hoitaa bisneksiään tietokoneella ja antaa palvelusväen hoitaa arjen rutiinit.

Volta-kiertueen Pariin l’Olympia-teatterissa pidetty konsertti on vuodelta 2008. Ohjelmistoon kuuluvat ainakin biisit Earth Intruders, Hunter, Joga, Who Is It, Army of Me, Bachelorette ja Declare Independence.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

Tämä oli se kerta, kun lintubongarit käyvät luontokuvaajan luonnon päälle – mutta lopulta sinnikkyys palkittiin: "Tunnin, puolentoista välein se kuitenkin aina piristyi"

Kolumni: Synnyttikö visailu presidentinkin? – Tuttu juttu Shown katsominen tuntuu aikasiirtymältä 90-luvulle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.