Päivän valinnat 23.2.

Teemalauantai: Tango-Suomi

Yle Teema klo 21.00

Suomi ja tango on erottamaton, joskin hieman erikoinen yhdistelmä. Eihän suomalainen kulttuuri muutoin ole Etelä-Amerikasta suuremmin vaikutteita ottanut.

Teemalauantain tangoilta koostuu kolmesta uusintana nähtävästä ohjelmasta. Markku Pölösen ohjaama Onnen maa (1993) on jo nyt kotimaisen elokuvan klassikko. 1960-luvun Pohjois-Karjalan maaseudulle sijoittuva tarina on niin perinteisen suomalaiskansallinen kuin on yleensä mahdollista.

Musiikkidokumentissa Stadilaista tangoa etsimässä Tuomari Nurmio näyttää, että tango soi myös maamme pääkaupungissa. Nurmio on ottanut kutsumustehtäväkseen suomalaisen tangon pelastamisen. En tiennytkään, että se on uhanalainen musiikkilaji. Nurmio esittää sekä omia biisejään että ikivihreitä.

Tangoillan päättää noin kymmenminuuttinen animaatiomusikaali Tango Finlandia (2007), jonka pääroolissa on iso mutta herkkä suomalainen mies.

Putous

MTV3 klo 19.30

Muistan, että kun Putous aikoinaan alkoi, ihmettelin lehdessä, mitä ideaa muka tässä sketsihahmokisassa oikein on. No, olen ollut väärässä myös ennen sitä ja sen jälkeen. Enkä nyt tarkoita vain kilpailun saamaa yleisösuosiota ja mediahuomiota, vaan myös omaa innostumistani.

Tämän illan finaalissa sketsihahmokisan voittaa joko perussuomalainen maahanmuuttaja Karim Z. Yskowicz (Jussi Vatanen) tai goottimuusikko ja yhteiskunnan vapaamatkustaja Veli Sikiö (Riku Nieminen). Oma ja monien muiden suosikki Sanna-Raipe Helminen (Armi Toivanen) putosi jo aiemmin. Myös turkulaisella Samppa Linnalla (Aku Hirviniemi) oli vannoutuneet faninsa.

Jopa hieman yli miljoona katsojaa viikoittain on nykyään harvinainen saavutus. Putous on 2010-luvun harvoja suomalaisia todella yhdistäviä tv-sarjoja.

Valitse puolesi, Karim vai Veli? Ainakin vaihtoehdot ovat tyylillisesti tarpeeksi kaukana toisistaan.

Glenn Gould: Nerous ihmisessä

Yle Teema klo 19.00

Glenn Gouldin (1932–1982) syntymästä tuli viime syksynä kuluneeksi 80 vuotta ja kuolemasta 30 vuotta. Gouldin jäljittelemättömän tyylin takana on syvällinen maailmankatsomus, jota ulkopuoliset eivät vielä täysin ole oppineet ymmärtämään.

Vaikka Gouldista on tehty lukuisia dokumentteja, useimmat ajautuvat vain herkuttelemaan hänen eksentrisellä luonteellaan, lääkkeillä, hansikkailla ja huiveilla. Mies ja musiikki jäävät sivuosaan. Dokumentti Glenn Gould: Nerous ihmisessä pyrkii pääsemään myyttien läpi ja kiinni itse mieheen.

Avara luonto: Afrikan tappajamehiläiset

TV1 klo 18.45

Luontodokumentin alussa mehiläispesä Kenian kuivalla savannilla on käymistilassa. Vanha kuningatar on kuollut, ja kaksi kilpasiskoa taistelee yhdyskunnan ykköspaikasta. Mutta johtajia voi olla vain yksi, joten taistelua jatketaan kuolemaan saakka.

Hengissä selvinneestä tulee pesän ainoa valtiatar, joka ei jätä ketään epätietoiseksi uudesta asemastaan. Mehiläiskuningattaren on varmistettava kuninkaallisen sukunsa jatkuminen ja tuhottava kilpailijat ennen kuin ne tuhoavat hänet.

Mehiläisten lisäksi ohjelmassa seurataan aivan toisen kokoluokan eläimiä, norsuja. Digiboksilta voi valita myös alkuperäisen englanninkielisen selostuksen, josta vastaa näyttelijä Tamsin Greig.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.