Päivän valinnat 24.3.

Johanna Tukiainen: Vuosi elämästäni

TV5 klo 20.00

Olen pitkän pelännyt, että vielä joskus kokisimme tämän päivän. Johanna Tukiainen on saanut oman tosi-tv-sarjan, ja se alkaa tänään.

Kaikki sai alkunsa eräästä toisesta Tuksuun liittyvästä kotimaisen populaarikulttuurin synkästä hetkestä. TV5 näytti kanavallaan Johanna Tukiaisen ja Arto Länsmanin häät ja keräsi hyvät katsojaluvut. Kamerat ovat seuranneet Tukiaisen elämä siitä eteenpäin noin vuoden ajan.

Sarja on voitto Tukiaiselle ja hänen ”uralleen”. Ilman julkisuutta häntä ei olisi olemassa. Tässä tapauksessa kaikki julkisuus on hyvästä, sillä julkisuus on Tukiaiselle itseisarvo sinällään.

Ohjelmaa ei ollut katsottavissa etukäteen, joten en voi kertoa teille karmeita yksityiskohtia. Olen tästä ammatillisesti pahoillani, mutta henkilökohtaisella tasolla iloinen. Tosin ohjelma on helppo kuvitella sielun silmin edes sitä näkemättä. Ikävä kyllä.

Mobbed

TV5 klo 19.00

TV5:llä alkaa tänään toinenkin, vähemmän karmiva uusi reality-sarja. Mobbed on amerikkalaista tuotantoa. Jälleen kerran kyse on piilokameraformaatin jalostetusta versiosta.

Flash mob on tapahtuma, jossa joukko ihmisiä kokoontuu etukäteen sovittuun julkiseen paikkaan ja tekee yhdessä jotain yllättävää ja hämmentävää. Kyseessä on eräänlainen joukko-performance, jossa ei yleensä ole mitään muuta pointtia kuin hyvän mielen levittäminen ympäristöön.

Mobbedissa tehdään mahtipontisia flash mobeja juontaja Howie Mandellin johdolla. Ensimmäisessä ohjelmassa Mandelliin ja hänen työryhmäänsä yhteyttä ottaa nuorimies, joka haluaa kosia tyttöystäväänsä todella näyttävästi.

Tätä varten järjestetään ostoskeskukseen musikaalihenkinen flash mob, jossa esiintyy satoja tanssijoita. Muutakin jekuttamista kosintaan liittyy. Pakkohan moisesta on ainakin vähän innostua, ellei sitten satu olemaan aivan paatunut kyynikko.

Teemalauantai: 1920-luvun Berliini

Yle Teema klo 21.00

Viikko sitten Teemalauantaissa vierailtiin 1920-luvun boheemissa Pariisissa. Tänään pysytään samalla aikakaudella, mutta kaupunki vaihtuu Berliiniksi. Weimarin tasavallan Berliini oli villi, rohkea ja kokeileva suurkaupunki.

Dokumentti Berliinin villit vuodet sisältää aikakauden aitoa kuvamateriaa, joka vahvistaa käsityksemme 1920-luvun Berliinin hurjasta yöelämästä. Ankara bilettäminen auttoi unohtamaan laman. Samaan aikaan natsismi oli nousussa.

Aiheeseen sopii erinomaisesti Bob Fossen ohjaama kahdeksan Oscarin menestysmusikaali Cabaret (1972). Kit-Kat-klubissa juhlitaan kuin viimeistä päivää. Liza Minnelli esittää kabareelaulaja Sally Bowlesia. Hän meni roolisuorituksellaan suoraan elokuvahistoriaan.

Radioteatteri esittää: Komisario Rehunen Roomassa

Yle Radio 22.10

Radioteatterin Komisario Rehunen Roomassa on rehti ajanvietekuunnelma eikä muuta edes yritä. Vanhat italialaiset iskelmät vievät mukanaan ja aihe, seuramatkaseurue etelän lämmössä, on helppo samaistumisen kohde kuulijalle.

Sitten joku heistä katoaa. Vai katoaako?

Matkalla mukana oleva komisario Rehunen (äänenä Olli Tuominen) ja hänen italialainen kollegansa (Gustav Wiklund) alkavat selvittää tapausta. Kuunnelman on käsikirjoittanut Kai Vakkuri ja ohjannut Pekka Kyrö. Äänite on vuodelta 2009.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.