Päivän valinnat 25.7.

MTV3.doc: Dopingsota

MTV3 klo 20.00

Yksi jännittävämmistä kisoista Lontoon olympialaisissa käydään doping-testaajien ja urheilijoiden välillä. Vieläkään ei ole varmaa tietoa siitä, onko doping huippu-urheilussa enemmän sääntö vai poikkeus.

Dokumentti Dopingsota tutustuu aiheeseen niin urheilijoiden kuin antidoping-toiminnankin näkökulmasta. Urheilija ei voi komeampaa kruunua uralleen saada kuin olympialaisten kultamitalin. Kova kunnianhimo saattaa saada ihmisen rikkomaan sääntöjä. Kiinnijääminen merkitsee paitsi menestyksen mitätöintiä myös suurta häpeää. Yhä muistamme Ben Johnsonin, Marion Jonesin ja Dwain Chambersin, vaan emme heidän urheilullisten saavutuksensa vuoksi.

Kansainvälisen olympiakomitean lääketieteellisen valiokunnan puheenjohtaja Arne Ljungqvist on taistellut kiellettyjä aineita vastaan jo neljä vuosikymmentä. Urheilijoista puhuvat muun muassa Usain Bolt, Sergei Bubka ja Jelena Isinbajeva.

Tukholman olympialaiset 1912

TV1 klo 19.00

Sisäinen penkkiurheilijani on pieni, mutta olympialaisten aikaan se kasvaa moninkertaisesti. Olympialaiset ovat onnistuneet säilyttäneet myyttisen asemansa osittain siksi, että ne järjestetään vain joka neljäs vuoksi. Vielä tärkeämpää on pitkä historia. Antiikin Kreikan ja vuoden 2012 Lontoon välissä on parisen tuhatta vuotta.

TV1:n dokumentti kertoo vuoden 1912 Tukholman olympialaisista hyvästä syystä. Se syy on vain osittain ylihuomenna alkavat Lontoon olympialaiset. Ennen Tukholmaa modernit olympialaiset olivat lähinnä maailmannäyttelyn oheistapahtuma.

Tukholmassa olympialaiset olivat itsenäinen tapahtuma, johon otti osaa ennätykselliset 2500 urheilijaa. Heistä vain 57 oli naisia, missä siinäkin oli monien mielestä 57 naista liikaa.

Ensi kertaa olympialaiset järjestettiin tiiviinä kolmen viikon pakettina, eikä kuukausien aikana pikkuhiljaa. Lajeja oli 102, esimerkiksi köydenveto ja vauhditon korkeus- ja pituushyppy. Suomi oli tuolloin osa Venäjää, mutta maalla oli silti oma joukkueensa.

JIM D: Lontoon olympiastadion

JIM klo 21.00

Amerikkalainen dokumentti kertoo Lontoon olympiastadionin rakentamisesta suunnittelusta viimeistelyyn. Olympiastadion on kisojen järjestäjämaan tilaisuus näyttää mahtinsa ja taitonsa. Siksi rahassa ja vaivassa ei säästellä. Edellisten, Pekingin kisojen olympiastadion nykyään lähinnä kerää pölyä ja rapistuu. Mutta koska Harakanpesä muistetaan yhä, se täytti tehtävänsä.

Lontoon 80000 katsojan olympiastadionin rakentaminen aloitettiin vuonna 2007. Hintaa projektille tuli puolisen miljardia puntaa.

Mikä sirkus!

Yle Fem klo 19.00

Sarjan Mikä sirkus! ensimmäisessä osassa, nimeltään Verenhimoinen lesbo feministi ja professori Tiina Rosenberg ryhtyy analysoimaan trapetsilla tanssivaa sirkusprinsessaa Aura Quorreroa. Samalla Rosenberg astuu sirkusmaailmaan ja ryhtyy yhdeksi heistä.

Sarjan toisessa osassa huomenna torstaina romani Miranda Vuolasranta näkee sirkuksessa oman kotinsa, taustansa ja tuskansa. Kiertolaiselämä on myös hänen elämänsä, aina ollaan ulkopuolisia.

Sarja yhdistää kaksi maailma: todellisen ja sen realismin sekä sirkuksen haaveet ja loistemaailman. Mikä sirkus! on uusinta vuodelta 2008.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Kolumni: Kaikesta ei voi tehdä komediaa, sillä lopputuloksena voi olla hämmentävä huumorikokemus

Tämänkin uutisen oli joskus tultava: Tanssiorkesteri Euroset panee pillit pussiin

Ravintola-arvio: Keskisuomalaisen makuraati vieraili Haraldissa – tarjoilija varoitteli hauleista ja savulahna oli suorastaan rikollisen hyvää

Kolumni: Rikollinen mieli -dokumenttisarjaa on haukuttu härskiksi sosiaalipornoksi – olen osittain eri mieltä

Kun vastaan tuli suulas orava ja lumiukkopartio – toimittaja otti selvää, mihin Palokassa kannattaisi suunnata paikallisten mielestä

Kaikki maailman viisaudet on ripoteltu ympäri Jyväskylää suureksi elämäntaito-oppaaksi – katso kuvasarja

Risto Kaskilahti, Viitasaaren lahja suomalaiselle viihteelle tekee debyytin UIT-revyyssä

Tangokuningatar yllättää "uudella" uravalinnallaan: "Lähden heti malliksi kun kysytään"

Pankinjohtajat ja kauppiaat naureskelivat taloushuolissa kärvistelleelle Aki Palsanmäelle, kunnes pihaan karautti vuonna 2012 tuotantoyhtiön auto

Kolumni: Tiesitkö tämän Die Hardista? Ja muutama muu jännä fakta: "Elokuvan kuvauksissa käytettiin 17:ää hajoamisen eri vaiheissa ollutta aluspaitaa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.