Päivän valinnat 26.1.

Jamie’s Ministry of Food

MTV3 klo 14.00

Jamie Oliver ei ole vain julkkiskokki, hänessä on myös saarnamiehen vikaa. Jamien motto on, että kaikki oppivat tekemään hyvää ja terveellistä ruokaa, jos vain haluavat. Tähän perustuu myös uusi sarja Jamie’s Ministry of Food.

Brittiläisen keittiön huono maine ei ole ansaittu, mikäli ajatellaan modernia ravintolaruokaa. Kodeissa kuitenkin syödään turhan usein valmis- ja roska-aterioita kaikenlaisten tekosyiden varjolla. Juuri tähän Jamie Oliver haluaa puuttua.

Avausjaksossa Oliver tapaa kokkaustaidottoman perheenäidin, joka ruokkii jälkikasvunsa roskaruualla. Hänen 5-vuotias lapsensa ei ole koskaan syönyt oikeaa kotiruokaa. Jamie opettaa lihapullien ja basilikaöljyllä silatun lohen valmistusta.

American Idol

Sub klo 18.00

Kotimainen Idols alkaa tuntua jo vanhalta vitsiltä. Subilla seurataan American Idolin uutta kautta noin viikko Yhdysvaltojen perässä. Viive on näinä internetin aikoina aika pitkä. American Idol viihdyttää yhä, koska toteutus on niin häpeilemättömän mahtipontinen ja pöyhkeä. Ihan kuin kyse olisi oikeasti tärkeästä asiasta.

11. kausi on jo tuttu puitteiltaan. Tuomaristossa istuvat Jennifer Lopez, Steven Tyler ja Randy Jackson. Juontamisen hoitaa Ryan Seacrest. Panokset kovenevat kausi kaudelta, joten tuomarit ovat entistäkin räväkämpiä. Luvassa on jopa kunnon riita, kun aiemmin on tyydytty verbaaliseen kinasteluun.

Itselläni on hieman ikävä Simon Cowellia ja hänen brittiläisen yläluokkaista ylimielisyyttään. Cowell on kuin tosielämän Bond-roisto.

Tiededokumentti:
Kuinka aivot toimivat?

Yle Teema klo 21.00

Aivot ovat taatusti ihmiskehon mielenkiintoisimpia tutkimuskohteita, koska ne ovat niin keskeinen ihmiskehon toimintaan vaikuttava elin. Aivotutkimusta on tehty pitkälti eläinten aivoja käyttämällä. Sen avulla on saatu monia vastauksia mutta myös uusia kysymyksiä.

Kaksiosaisessa amerikkalaisessa Tiededokumentissa Kuinka aivot toimivat? perehdytään aivojen toimintaan ja tutkimukseen. Ensimmäisessä osassa kaksi maineikasta neurologia tekee kovasti töitä ymmärtääkseen aivojen muuntautumiskykyä.

Tapaamme myös elämässään hyvin pärjäävän naisen, jolla kirjaimellisesti on vain puolikkaat aivot. Kuinka on mahdollista, että sokea professori on opetellut ”näkemään” kielellään? Toisessa osassa tutkitaan muistia.

JIM D Historia:
Ristiinnaulitseminen

JIM klo 21.00

Jim D -ohjelmapaikalla on totuttu näkemään huuhaa- ja pelotteludokumentteja mutta ei onneksi pelkästään niitä. Tosin joku muu voi pitää kaksiosaista ristiinnaulitsemisesta kertovaa dokumenttia hyvinkin pelottavana.

Ristiinnaulitsemisesta tulee heti mieleen Jeesus, mutta tämän kidutus- ja teloitusmuodon alkujuuret johtavat paljon kauemmaksi. Aiheesta on saatu runsaasti uutta tietoa aivan viime aikoina. Ohjelmassa käsitellään tietenkin myös Jeesusta mutta ei uskonnollisessa mielessä, vaan historiallisesti. Ohjelma kertoo, miten ristiinnaulitseminen käytännössä tehtiin ja miten se ihmisruumiiseen vaikuttaa.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Vihreä tulee ryminällä ja tulee jäädäkseen, iloitsee Huvila & Huussi -ohjelmasta tuttu maisemasuunnittelija – suomalaisetkin ovat heränneet pihojen ja puutarhojen suunnitteluun

Marko Ahosen tärpit: Kerro minulle jotain hyvää kertoo suloisen sisäsiistin traagisen rakkaustarinan

Marko Ahosen tärpit: Menu Finnjävel vie katsojat suomalaisen perinneruuan ytimeen

Vanhat kuvat: Nelostietä mentiin venekyydillä, kun vedet nousivat tulvakorkeuteen 1955 – katso kuvat Pihtiputaalta ja Koskenpäältä

Tiedätkö, arvaatko, muistatko? Tällä kertaa tietovisassa sukelletaan historiaan: Tiedätkö Suomen kuninkaan oikean nimen?

Somen supertähti Keuruulta on nyt kirjailija ja filosofian maisteri – "Nyt voin ryhtyä täysillä kehittämään uraa"

Marko Ahosen tärpit: Inside Out – mielen sopukoissa on yksi Pixarin lukuisista merkkiteoksista

Jyväskyläläinen, sinut on tanssihaastettu! Opettele yksinkertainen tanssisarja, kuvaa se ja lähetä eteenpäin

Marko Ahosen tärpit: Renny Harlin muutti elokuviensa kielen hollywoodista kiinaksi – New Year’s Even käsikirjoitusta ei herättäisi eloon Jeesuskaan

Umpikaupunkilainen emäntä alkoi kuvata maatilan eläimiä – nyt possu, aasi ja poni ovat some-tähtiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.