Päivän valinnat 3.7.

Pikku Kakkonen: Moffelit

Pikku Kakkosessa alkaa tällä viikolla kaksi uutta sarjaa. Ensimmäinen niistä Moffelit (Die Moffels) alkaa tänään ja toinen torstaina.

Moffeleissa viisivuotias Liisa on muuttanut vanhempiensa kanssa uuteen kaupunkiin. He asuvat vanhassa talossa, jonka yläkerrasta Liisa löytää paperin palasen. Hän lausuu sen taikasanat ja huoneeseen tupsahtaa kolme mursua. Todellisuudessa nämä mursuilta näyttävät otukset ovat keijuja, jotka ovat puoliksi Moffeleita.

Nämä keijumursut tai mitä ne nyt olivatkaan voivat toteuttaa yhden Liisan toiveen joka ilta. Moffelit eivät juurikaan ole viettäneet aikaansa maapallolla, joten hassuja väärinkäsityksiä ja kommelluksia sattuu.

Esikatselun perusteella animaatio on laadukas, vaikka lastenohjelmiin harvoin panostetaan samalla innokkuudella kuin koko illan elokuviin. Tässä olisikin suomalaisilla animaatio-osaajilla selvä markkinarako. Tämä 26-osainen 3D-animaatiosarja perustuu Ute Krausen ideaan ja palkittu sarja on saksalaista alkuperää.

Elävä arkisto Savonlinnassa

Savonlinnan Oopperajuhlat täyttävät 100 vuotta. Pääjuhlagaala on torstaina, mutta Yle Teema aloittaa tunnelmoinnit tänään usealla ohjelmalla, joissa käydään läpi juhlan historiaa.

Ohjelmanippu alkaa lyhytelokuvalla Pyhän Olavin linnasta kalakukkojen kaupunkiin. Dokumentti Miekkoniemi - Savonlinnan Pispal kertoo puutalojen asukkaista kaupungin laitamilla ennen vanhan purkamista ja uuden rakentamista.

Kunnolla asiaan päästään vasta kolmannessa ohjelmassa Ainosta Aidaan v. 1912 - 1992. Dokumentti tarkastelee Savonlinnan Oopperajuhlien historiaa, ja kysyy, onko ooppera juurtunut savolaiseen mielenmaisemaan.

Varmasti on juurtunut ainakin savolaisten mielestä, ja kun asiaa pohtii vähänkään syvemmin, niin suattaapi selvitä, että juuri savolaiset keksivät koko oopperan ensimmäisenä maailmassa. Suattaapi olla myös, että...

Moderni perhe

Televisiossa ei ole montaa sarjaa, jotka tarjoavat lämminhenkistä viihdettä aikuisempaan makuun. Moderni perhe on kiistatta yksi niistä. Jos et ole vielä tutustunut sarjaan, niin nyt on korkea aika. Sarjaan voi nimittäin hypätä mukaan aivan hyvin kesken näiden kolmannen tuotantokauden jaksojen.

Sarja kertoo nimensä mukaisesti kolmesta modernista perheestä. Se on niin sanottu mukadokumentti. Kaikki sarjan hahmot ovat omalla tavallaan enemmän tai vähemmän sekaisin, mutta kukaan ei ole pahantahtoinen. Ihmiset eivät vain voi itselleen mitään.

Perheiden pulmat ovat inhimillisiä ja hahmojen toiminta sympaattisia.

Murhaava heinäkuu: Mysteerimusiikkia

Yle Radiolla kuullaan tänään ensimmäinen osa aikamatkasta rikoselokuvien ja -televisiosarjojen musiikin maailmaan. Viisiosaisessa sarjassa oman ohjelmansa saavat klassiset rikoselokuvat, mafia- ja gangsterielokuvat, fantasia- ja toimintaelokuvat sekä eurooppalaiset ja amerikkalaiset televisiosarjat.

Sarjan toimittaa Klaus Pylkkänen. Jännittää jo etukäteen.

5D: Erilainen ammatti

Tänään nähdään dokumentti Erilainen ammatti (Secret Lives of Women, 2006), joissa naiset tekevät monenlaisia töitä. Denise toimii lehmien kätilönä ja Yvette siivoaa päivätyönään rikospaikkoja. Jokainen työ on tärkeämpi kuin nykynuoren toiveammatti julkkis.

Näkökulma silti kummastuttaa. Onko se niin ihmeellistä, jos naisen kädet menevät töissä likaiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.