Päivän valinnat 4.2.

Iskelmä-Suomi: Kohtalon tähdet

Yle Teema klo 21.00

Muistatteko yhä Suomi-rockista kertoneen 10-osaisen hyvin tehdyn ja kiehtovan dokumenttisarjan? Iskelmä-Suomi käsittelee kymmenessä jaksossa kotimaista iskelmää samalla periaatteella, rakkaudella ja pieteetillä. Sarja ei käy kronologisesti läpi suomalaisen kevyen musiikin historiaa, vaan jokainen jakso käsittelee tiettyä teemaa.

Aloitusjakson alaotsikko Kohtalon tähdet viittaa siihen, miten suomalaiset ovat halunneet ihailla artisteja, jotka eivät ole liian täydellisiä. Inhimillinen roso tekee laulajasta kiehtovamman ja sympaattisemman. Esimerkiksi Olavi Virta, Tapio Rautavaara, Laila Kinnunen, Irwin Goodman, Rauli Badding Somerjoki, Topi Sorsakoski ja Kari Tapio eivät ole legendoja pelkästään musiikillisten ansioidensa vuoksi.

Sarja käyttää termiä iskelmä vapaamielisesti. Tämä onkin järkevää, koska selkeää määrittelyä sanalle ei ole olemassa. Myös termin iskelmä merkitys on muuttunut vuosikymmenten kuluessa. Aikoinaan iskelmä tarkoitti kaikkea kevyttä musiikkia, Elvistä myöten. Nykyään on suorastaan muodikasta hämärtää iskelmän ja rockin välistä rajaa.

Kandit

TV2 klo 19.30

Minusta ei olisi lääkäriksi. Saisin vastuusta ja empatiasta mahahaavan viikossa. Uudessa kotimaisessa kahdeksanosaisessa reality-sarjassa Kandit seurataan viiden nuoren lääketieteen kandidaatin työtä ja opiskelua Kokkolan terveyskeskuksessa.

Työ terveyskeskuksessa on raadollista puurtamista, joka pakottaa muuttamaan teorian käytännöksi. Ensimmäiset ihan oikeat potilaat jännittävät lääkäriä, eikä kritiikiltäkään voida välttyä.

Sarjan toteutus vaikuttaa hieman kotikutoiselta. On kuitenkin vaikea rakentaa suurta draamaa, glamourista puhumattakaan siitä, että lääkäri ja potilas istuvat saman pöydän ääressä puhumassa. Sarja ei koostu pelkästään potilaskohtaamisesta, vaan myös koulutus on yhä kesken.

Huomatkaa, että seuraavat jaksot nähdään jo huomenna ja ylihuomenna. Myös ensi viikolla Kandeja seurataan maanantaista keskiviikkoon.

Toistaiseksi tuntemattomasta syystä

TV2 klo 22.05

Vakavista liikenneonnettomuuksista kertova sarja Toistaiseksi tuntemattomasta syystä jatkuu kolmannen tuotantokauden uusin jaksoin. Sarjan muoto on entisellään. Kyse ei ole pelkästä dramaattisesta onnettomuudesta, vaan myös ja varsinkin siitä, mitä tapahtui ennen törmäystä ja se jälkeen.

Aloitusjaksossa palataan tapaninpäivään vuonna 2010. Valtatie 4:llä Siikalatvalla Pohjois-Pohjanmaalla sattui vakava liikenneonnettomuus. Pakettiauton iäkäs kuljettaja menetti ajoneuvonsa hallinnan ja törmäsi vastaantulevaan henkilöautoon. Pakettiauton kuljettaja kuoli. Henkilöautossa matkusti viisi nuorta, jotka olivat lähteneet Jyväskylästä kohti Leviä.

Dokumenttiprojekti: Hakkeriaktivistit

TV1 klo 21.30

Radikaali Anonymous-hakkeriryhmä iskee niin valtioiden kuin yritysten tietojärjestelmiin. Viime vuosina ryhmä on hyökännyt satoihin eri kohteisiin, mukaan lukien Mastercard, Visa ja Paypal.

Jäseniä on haukuttu rikollisiksi ja jopa terroristeiksi, mutta itse asiassa useimmat heistä toimivat täysin laillisesti. Hakkerit näkevät itsensä sananvapauden puolustajina ja aktivisteina, jotka turvautuvat halutessaan vaikka kansalaistottelemattomuuteen, kun kokevat yksityisyyden olevan uhattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.