Päivän valinnat 6.7.

Poikaystäväparantola

Olen oppinut parisuhde-aiheisista reality-sarjoista yhden tärkeän asian: se on aina miehen syy. ”Se” tarkoittaa tässä ihan mitä tahansa. Jos mies ei petä, hän ei panosta parisuhteeseen. Kun miehelle antaa yhteisen projektin, hän mokaa sen. Yleensäkin jokainen mies on parisuhteessa vastoin tahtoaan.

Haluan uskoa, että tämä ei ole koko totuus.

Uusi neliosainen brittiläinen reality-sarja Poikaystäväparantola (How to Live with Women) lähtee jälleen siitä, että koska vika on aina miehessä, mies on korjattava. Naisten neuroottisuus ja elokuvista ja tv-sarjoista otetut parisuhdeopit ovat tietenkin ihan jees.

Jokaisessa jaksossa yritetään pistää kuntoon yksi parisuhde, joka on kriisissä miehen kelvottomuuden vuoksi. On pakko myöntää, että eivät nämä miehet mitään ihannekumppaneita ole. Ensimmäisen jakson ongelmatapaus on työtön siipeilijä Tom. Hän ja kahta työtä tekevä Cherelle menevät yhdeksän päivän parisuhdekurssille.

Dowton Abbey

Brittiläisen historiallisen draaman Dowton Abbey ensimmäinen kausi, eli seitsemän jaksoa, nähdään uusintana. 31. elokuuta on vuorossa toisen kauden uusinnat. Uusi kolmas kausi nähdään todennäköisesti tuoreeltaan syksyllä.

Dowton Abbey on ollut menestys. Se ja Candlefordin postineiti ovat pitkälti vastuussa brittiepookin paluusta muotiin.

Kuten erittäin moni muukin brittisarja, Dowton Abbey perustuu pitkälti luokkayhteiskunnan kahtiajakoon. Sarja alkaa Dowton Abbeyn aateliskartanosta vuonna 1912. Kartanossa asuu jaarli Robert Crawley (Hugh Bonneville) ja hänen puolisonsa (Elizabeth McGovern) sekä leskikreivitär Violet Crawley (Maggie Smith).

Titanic on vienyt mennessään suvun miespuolisen perijän. Suuri kysymys kuuluu, kuka saa kartanon ja aatelis-arvon?

Historia: Ihmisten eläintarha

Valkoista rotua voidaan syyttää monesta, vaan ei itsetunnon puutteesta. Vielä 1800-luvun lopulla valkoisen rodun ylemmyys oli yleisesti tieteellinen tosiasia.

Muihin rotuihin suhtauduttiin alentuvasti mutta uteliaisuudella. ”Eksoottisia” alkuperäiskansojen edustajia tuotiin näytille kuin eläintarhan eläimiä. Silloin ei kyse enää ollut tieteestä, vaan viihteestä ja pohjimmiltaan hyväksikäytöstä. Erilaisen näköiset ihmiset olivat friikkejä, joiden outoja tapoja ja ”sivistymättömyyttä” sai ihmetellä pääsylippurahoja vastaan.

Illan historiadokumentti kertoo näistä ”ihmisten eläintarhoista”. Pääosaan nousee Belgian Kongosta haetun Bengan tarina. Lyhytkasvuinen Benga oli näytteillä 1904 St. Louisin maailmannäyttelyssä USA:ssa ja sittemmin eräässä eläintarhassa, jossa häntä mainostettiin ”puuttuvana lenkkinä”.

Estradilla: Jari Sillanpää Goes Latin

Jari Sillanpää oli vauhdissa Tampere-talon estradilla 31.3.2009 lähes kaksi tuntia, vaikka umpisuolen leikkauksesta oli kulunut vain muutama päivä. Latinomusiikkiin rakastunut esiintyjä aloitti salsa- ja gongapitoisella medleyllä, ja rinnalla lauloivat Hanna-Riikka Siitonen, Nina Tapio ja Merja Rajala.

Tuttujen sävelmien lomaan Sillanpää oli kaapannut Kuuban-matkaltaan haikean Yolandan, jota kuulee Kuuban kaduilla. Pabo Milanesin sävelmien jälkeen seuraa toinen kaunis balladi, Lara Agustinin Noche de Ronda. Vuoden 1995 voittotangosta, Tango Desiréestä kuullaan hieman toisenlainen versio. Konsertti jatkuu nykyaikaisemmissa latinotunnelmissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.