Päivän valinnat 8.2.

Erätulilla

TV2 klo 19.30

Täytyy myöntää, että tieto päivänsankarin iästä tuli itselleni aika suurena yllätyksenä. Luonnossa liikkuville ihmisille tarkoitettu Erätulilla on ollut TV2:n ohjelmistossa jo 20 vuotta. Ohjelma sai ensi-iltansa 14.1.1993.

Juhlakauden aloituksessa Mikko ”Peltsi” Peltola näyttää, että luontoretkeily ei välttämättä vaadi syvälle korpeen menemistä. Luontoa löytyy jopa suurista kaupungeista ja viimeistään niiden lähettyviltä. Peltsi ja kuvaaja hyppäävät bussiin mutta eivät mene kovin kauaksi, vain Espooseen saakka. Myös Espoosta löytyy näköaloja, vaellusreittejä ja laavupaikkoja.

Köyliössä käydään rusakkojahdissa. Rusakolla on helpon saaliin maine, mutta todellisuus on usein aivan muuta. Saaliitta ei kuitenkaan jäädä.

Radioateljee esittää: Iemanján huuto

Yle Radio 1 klo 22.05

Brasilia toimii globalisoituvan maailman pienoiskuvana, jossa erilaiset todellisuudet elävät rinnakkain ja kaikki on mahdollista. Katolinen kirkko on perinteisesti sietänyt afrikkalaisia jumaluuksia omien pyhimystensä rinnalla, mutta uudet karismaattiset kirkot suhtautuvat henkiuskontoihin kriittisemmin.

Kuinka henkiuskontojen afrikkalaiset jumalat ja intiaanihenget selviytyvät kivikaupungeissa? Keitä nämä afrobrasilialaiset pyhimykset ovat?

Ohjelma Iemanján huuto vie kuulijan kirkkojen ja katusamban kautta henkien kokoontumisiin, jossa elämän eri voimat kutsutaan paikalle laulaen ja rummuttaen. Öisessä juhlassa hiekkarannalla voi kuulla jumalten äidin, merenjumalatar Iemanján huudon.

Kuninkaittemme jäljillä

Yle Teema klo 21.00

Tietty nettikeskustelijoiden porukka on päässyt jälleen kerran suuren salaliiton jäljille. Suomea kuulemma yritetään ruotsalaistaa väkisin. Kyse ei ole historiasta, vaan ihan nykyajasta.

Todisteena käytetään varsinkin kahta Ylen asiaohjelmasarjaa. TV1:n Suomi on ruotsalainen kertoo siitä, miten Suomen ja Ruotsin yhteinen historia on vaikuttanut suomalaisuuteen. Teeman Kuninkaittemme jäljillä kertoo juuri siitä yhteisestä historiasta.

Jytkyjengi huutaa suureen ääneen, miten Yle on mitätöimässä enemmistökansallisuuden. Ilmeisesti olisi parempi, mikäli mitätöisimme historialliset ja maantieteelliset faktat. Jos joku kertoo ostaneensa alesta puseron, tietty porukka saa senkin liitettyä jollakin tempulla pakkoruotsin opiskelemiseen. Että hyvää päivää vaan ja samma på svenska.

Muotokuvassa: Nina Åström

Yle Fem 18.30

Muistatteko yhä vuoden 2000 kansainvälisen Euroviisu-finaalin ja Suomen edustusbiisin? Ei ole suuri häpeä, vaikka ette muistaisikaan. Nina Åströmin kappale A Little Bit of Love jäi sijalle 18, kun mukana oli 24 maata.

Sen jälkeen Nina Åströmistä ei ole valtavasti kuultu, vaikka hän on levyttänyt useammankin albumin. Vuonna 2012 ilmestyi suomenkielinen levy Avoin taivas.

Muotokuvassa-ohjelmassa Åström kertoo elämästään, joka on paljon mielenkiintoisempaa kuin hittien määrästä voisi päätellä. Uskonto on Åströmille hyvin tärkeä juttu, ja hänen musiikkinsa tunnetaankin parhaiten kristillisissä piireissä. Åström on esiintynyt muun muassa lukuisissa vankiloissa eri puolilla maailmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.