Päivän valinnat 8.3.

Hjalliksen kanssa

MTV3 klo 22.35

Keskusteluohjelma Hjalliksen kanssa palaa ohjelmistoon näyttävästi. Vieraaksi on saatu presidentti Tarja Halonen. Hän ei ole viime aikoina paljoa medialle puhunut, vaikka suuri elämänmuutos varmasti kiinnostaisi monia.

Hjallis kutsuu studioonsa politiikan, talouden ja kulttuurin vaikuttajia. Se ei ole kovinkaan omaperäistä, pikemminkin päinvastoin. Hjallis Harkimolla on kuitenkin kaksi valttia hihassaan.

Ensinnäkin, myöhäinen lähetysaika. Primetime-lässytystä ei tarvitse nyt harrastaa, vaan asioista voidaan puhua niiden oikeilla nimillä. Harkimo ei kuitenkaan ole aggressiivinen studioisäntä, ainoastaan vaativa.

Toiseksi, Harkimo ei ole toimittaja. Siksi hänen ei tarvitse teeskennellä objektiivista, vaan Hjallis voi olla oma itsensä. Siksi hänelle sallitaan myös ”väärien” kysymysten tekeminen. ”Väärät” kysymykset ovat usein juuri niitä kaikkein mielenkiintoisimpia.

Kätevä emäntä

TV2 klo 21.00

Sketsisarjoja ei voi koskaan olla liikaa. Huonoja ei tarvitse katsoa, ja hyvät lisäävät ihmisten onnellisuutta. Neljännen kauden jaksoin TV2:lla jatkuva Kätevä emäntä on aina toiminut vähintään kohtalaisen hyvin.

Kätevä emäntä repii huumoria arjesta, varsinkin ihmissuhteista, perheestä ja työstä. Tapahtumat ovat yleensä hyvin realistisia, mutta näkökulma niihin on mukavasti vino.

Heti ensimmäinen sketsi on mainio esimerkki sarjan tyylistä. Mies astuu taksiin hermostuneena kantaen isoa kukkapuskaa. ”Vieraisiinko menossa?”, kysyy taksikuski.

Kätevä emäntä nauraa ”tavallisille ihmisille”, mutta on loppujen lopuksi juuri tavallisen ihmisen puolella. Sketseistä tunnistaa usein itsensä, tai ainakin jonkun tutun ihmisen.

Sketseissä esiintyvät hauskat naiset Minna Kivelä, Maria Sid, Annu Valonen, Kaisa Mattila ja Lotta Lindroos. Kätevän emännän leimaaminen tällä perusteella pelkästään naishuumoriksi olisi kuitenkin hölmöä ja väärin.

David Copperfield

Yle Teema klo 19.00

Kirjailija Charles Dickensiin törmää tavallista useammin näinä aikoina. Se johtuu miehen 200-vuotissyntymäpäivästä. David Copperfield oli kirjailijan itsensä oman tuotannon suosikki. Siitä tehty neliosainen BBC:n minisarja vuodelta 1999 on nähty meillä aiemminkin. Sen nimiroolin esittäjä päätyi hieman myöhemmin Harry Potteriksi. Ehkä olette tuosta suositusta elokuvasarjasta kuulleetkin.

David Copperfield (Daniel Radcliffe) kokee lapsuudessaan kovia. Isän hän menettää jo ennen syntymäänsä. Äiti ottaa uuden miehen, joka on julma idiootti. David lähetetään kouluun, missä opetusmetodeina käytetään kovaa kuria ja piiskaa.

Takaiskut eivät lopu tähän. David Copperfield on kuitenkin sitkeä ja positiivinen nuorukainen, joka ei anna periksi.

Ulkolinja: Turha maakaasu?

TV1 klo 22.00

Musta kulta eli öljy on luonnonvarana paitsi arvokas myös vaarallinen. Öljy-yhtiöiden ahneus tekee kohtalokasta vahinkoa niin luonnolle kuin ihmisillekin. Öljyn porauksen yhteydessä sivutuotteena ulos pääsee maakaasua, joka tylysti poltetaan rahansäästösyistä. Asiasta on kuitenkin julkisuudessa vaiettu tehokkaasti.

Tulevaisuudessa maakaasua on kaavailtu yhdeksi suurimmista energiantuottotavoista. Öljy-yhtiöiden maakaasun tuhlaamisen määrää voidaan verrata kolmannekseen Euroopan maakaasutarpeista vuodessa.

Euroopan suurin öljymahti Venäjä on maailmanmestari, mitä tulee maakaasun polttamiseen. Jokainen eurooppalainen maa, jonka tuontiin Venäjä liittyy tavalla tai toisella, on siis epäsuorasti yhteydessä ilmastokriisiin, siis myös Suomi.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.