Päivän valinnat 8.7.

Kotikatsomo: Ilonen talo

Uusintana nähtävä, kolmeosainen Kotikatsomo-draama Ilonen talo (2006) edustaa kotimaista tv-draamaa vaikuttavimmillaan. Vaikuttavuus ei tässä ole viihdyttävyyttä, vaan riipaisevaa traagisuutta, jota on usein vaikea katsoa. Suuri ansio tästä kuuluu Milka Ahlrothille, joka esittää rappioalkoholistia sellaisella heittäytymisellä, että ihan pelottaa. Ilonen talo perustuu Kreeta Onkelin romaaniin.

Tomperin nelihenkinen perhe asuu pikkupaikkakunnalla, mutta äiti (Alhroth) kaipaa isompiin ympyröihin. Kun poliisi-isä kuolee, äiti jättää kaiken muun ja keskittyy juomiseen. Tapahtumia seurataan perheen kahden tyttären näkökulmasta. Tytöt joutuvat käytännössä hoitamaan sekä itsensä että äitinsä. Onnellisen perhe-elämän kulissit halutaan kuitenkin pitää pystyssä viimeiseen saakka.

Vuosien takaa nykypäivään

Pakko myöntää, että vaikka Ruotsi on tuossa ihan vieressä, kovin paljoa en maan nykyisyydestä ja lähihistoriasta tiedä. Monarkiahömppää ei lasketa tietämisen arvoiseksi informaatioksi, vaikka sitä väkisin päähän kertyykin.

Seitsemänosainen, aiemmin Yle Femillä nähty sarja Vuosien takaa nykypäivään auttaa tietämättömiä. Jokaisessa jaksossa käydään läpi yksi tietty merkittävä länsinaapurin lähihistorian tapahtuma. Aiheet ovat kohauttaneet Ruotsia ja aiheuttaneet seurausvaikutuksia.

Aloitusjakson teema on syyskuussa 1978 tapahtunut poliisi-isku nuorten valtaamaan taloon Tukholmassa. Monien mielestä poliisi käytti tarpeettoman kovia otteita.

Sodankylä ikuisesti

Sodankylän elokuvafestivaalin peruskivi on joka-aamuinen, tasan kaksi tuntia kestävä keskustelu, jonka toinen osapuoli on festivaalia alusta lähtien johtanut Peter von Bagh. Koska melkein kaikkien festivaalien tempo on nopea, Sodankylän keskustelut ovat harvinaisuus. Kuuluisan elokuvantekijän ura, työmetodit ja luova elämä peilataan tavalla, joka sisältää sekä elämän keskeiset seikat että selityksen sille, miksi kertoja on niin erityinen kuin on.

Istunnot on kuvattu kokonaisuudessaan ensimmäisestä festivaalista lähtien. Asetelman ainutlaatuisuus – myös kansainvälisesti – on ilmeinen. Peter von Bagh on koonnut aamukeskustelujen pohjalta kolmeosaisen dokumentin Sodankylä ikuisesti.

Tärkeässä osassa on myös muu miljöö. Millään muulla festivaalilla ei tapaamisia arvovaltaisten vieraiden ja tavallisten elokuvafanien välillä ole tehty yhtä luonteviksi kuin Sodankylässä.

Jamie Oliverin kokkikoulu Australiassa

Brittiläinen julkkiskokki Jamie Oliver taitaa olla työhullu, tai sitten hän ei vain viihdy kotona. Miehen uusin tv-sarja on nimeltään Jamie Oliverin kokkikoulu Australiassa (Jamie’s Kitchen Australia).

Aiemmin Oliver on perustanut Lontooseen Fifteen-ravintolan, jonka työntekijät hän koulutti ongelmanuorista. Nyt temppu toistetaan Australiassa. Tavoitteena on, että työ ja ura antavat nuorille mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen. Mieluummin hummeria kuin huumeita. Jamie Oliveria avustaa australialaiskokki Tobie Puttock.

Pitkä pinna on ongelmanuorten parissa tarpeen. Ketään ei voida pakottaa ravintola-alalle väkisin. Se on raskasta ja vaativaa työtä. Nuorten motivoinnissa tarvitaan sekä lempeyttä että tarpeen tullen tiukkoja sanoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.