Päivän valinnat 8.7.

Kotikatsomo: Ilonen talo

Uusintana nähtävä, kolmeosainen Kotikatsomo-draama Ilonen talo (2006) edustaa kotimaista tv-draamaa vaikuttavimmillaan. Vaikuttavuus ei tässä ole viihdyttävyyttä, vaan riipaisevaa traagisuutta, jota on usein vaikea katsoa. Suuri ansio tästä kuuluu Milka Ahlrothille, joka esittää rappioalkoholistia sellaisella heittäytymisellä, että ihan pelottaa. Ilonen talo perustuu Kreeta Onkelin romaaniin.

Tomperin nelihenkinen perhe asuu pikkupaikkakunnalla, mutta äiti (Alhroth) kaipaa isompiin ympyröihin. Kun poliisi-isä kuolee, äiti jättää kaiken muun ja keskittyy juomiseen. Tapahtumia seurataan perheen kahden tyttären näkökulmasta. Tytöt joutuvat käytännössä hoitamaan sekä itsensä että äitinsä. Onnellisen perhe-elämän kulissit halutaan kuitenkin pitää pystyssä viimeiseen saakka.

Vuosien takaa nykypäivään

Pakko myöntää, että vaikka Ruotsi on tuossa ihan vieressä, kovin paljoa en maan nykyisyydestä ja lähihistoriasta tiedä. Monarkiahömppää ei lasketa tietämisen arvoiseksi informaatioksi, vaikka sitä väkisin päähän kertyykin.

Seitsemänosainen, aiemmin Yle Femillä nähty sarja Vuosien takaa nykypäivään auttaa tietämättömiä. Jokaisessa jaksossa käydään läpi yksi tietty merkittävä länsinaapurin lähihistorian tapahtuma. Aiheet ovat kohauttaneet Ruotsia ja aiheuttaneet seurausvaikutuksia.

Aloitusjakson teema on syyskuussa 1978 tapahtunut poliisi-isku nuorten valtaamaan taloon Tukholmassa. Monien mielestä poliisi käytti tarpeettoman kovia otteita.

Sodankylä ikuisesti

Sodankylän elokuvafestivaalin peruskivi on joka-aamuinen, tasan kaksi tuntia kestävä keskustelu, jonka toinen osapuoli on festivaalia alusta lähtien johtanut Peter von Bagh. Koska melkein kaikkien festivaalien tempo on nopea, Sodankylän keskustelut ovat harvinaisuus. Kuuluisan elokuvantekijän ura, työmetodit ja luova elämä peilataan tavalla, joka sisältää sekä elämän keskeiset seikat että selityksen sille, miksi kertoja on niin erityinen kuin on.

Istunnot on kuvattu kokonaisuudessaan ensimmäisestä festivaalista lähtien. Asetelman ainutlaatuisuus – myös kansainvälisesti – on ilmeinen. Peter von Bagh on koonnut aamukeskustelujen pohjalta kolmeosaisen dokumentin Sodankylä ikuisesti.

Tärkeässä osassa on myös muu miljöö. Millään muulla festivaalilla ei tapaamisia arvovaltaisten vieraiden ja tavallisten elokuvafanien välillä ole tehty yhtä luonteviksi kuin Sodankylässä.

Jamie Oliverin kokkikoulu Australiassa

Brittiläinen julkkiskokki Jamie Oliver taitaa olla työhullu, tai sitten hän ei vain viihdy kotona. Miehen uusin tv-sarja on nimeltään Jamie Oliverin kokkikoulu Australiassa (Jamie’s Kitchen Australia).

Aiemmin Oliver on perustanut Lontooseen Fifteen-ravintolan, jonka työntekijät hän koulutti ongelmanuorista. Nyt temppu toistetaan Australiassa. Tavoitteena on, että työ ja ura antavat nuorille mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen. Mieluummin hummeria kuin huumeita. Jamie Oliveria avustaa australialaiskokki Tobie Puttock.

Pitkä pinna on ongelmanuorten parissa tarpeen. Ketään ei voida pakottaa ravintola-alalle väkisin. Se on raskasta ja vaativaa työtä. Nuorten motivoinnissa tarvitaan sekä lempeyttä että tarpeen tullen tiukkoja sanoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Pentti Rasinkangas tapasi isänsä ensimmäisen kerran 61-vuotiaana – on saanut saman palkinnon kuin Röllin luoja ja kertoo nyt tehneensä viimeiset laulunsa

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

Marko Ahosen tärpit: Bond-seikkailu Mustekala muistuttaa nimeään ja on kovin vetelä esitys

Sienimetsässä näyttää nyt todella hyvältä – asiantuntija Jenna Purhonen kertoo, miten limanuljaska nyljetään oikeaoppisesti

Nämä olympialaiset järjestetään koronasta huolimatta – Jämsään odotetaan satoja juoksijoita

Jyväskylässä työskennellyt lääkäri Pippa Laukka panee 11 julkkiksen elämän kuntoon – Elämäntaparemontissa keuruulaisille tuttu Jippu

Jyväskylän Rock In The City peruuntui, kaksi sinne buukattua kotimaista kärkibändiä sai äkkipestin samalle viikonlopulle Lutakon Lippaan

Pieni pintaremontti voi nostaa myytävän asunnon kiinnostavuutta hurjasti – "Asiat, jotka ovat häirinneet asukasta, haittaavat todennäköisesti myös ostajaa"

Marko Ahosen tärpit: James Bond ottaa pitkän askeleen vähemmän höpsömpään suuntaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.