Päivän valinnat lauantai 3.3.

Putous-UNICEF

MTV3 klo 19.30

Huumori tekee hyvää, tällä kertaa sananmukaisesti. Putouksen erikoisjaksossa Putous-UNICEF autetaan maailman lapsia.

Putous-koomikot ovat kiertäneet maailmaa tutustumassa köyhien maiden lasten elämään ja siihen, miten heitä voisi auttaa. Iina Kuustonen vieraili Vietnamissa ja Jussi Vatanen Boliviassa.

Putous ei olisi Putous ilman sketsihahmoja. Erikoisjaksossa esiintyy aivan uusia sketsihahmoja, jotka liittyvät tavalla tai toisella UNICEF-teemaan. Myös muutama vanha suosikki tekee paluun, ainakin Munamies ja Mr. Mallorca, Jani-Petteri sekä tuore Putous-voittaja Leena Heffner os. Herppeenluoma. Ohjelman juontaa tuttuun tapaan Jaakko Saariluoma.

Teemalauantai: Lyhyesti

Yle Teema klo 21.00

Lyhytelokuvan ikuinen ongelma on esitysareenoiden puute. Elokuvafestivaalit tavoittavat vain rajallisen määrän yleisöä. Suomessa Yle on lyhytelokuvan tekijän hyvä ystävä, perinteisiä Tampereen elokuvajuhlia toki unohtamatta. Teemalauantaissa nähdään peräti seitsemän kotimaista Tampereen lyhytelokuvafestivaalien yleisösuosikkia.

Illan aloittaa kuitenkin dokumentti Kerro se lyhyesti, joka kertoo Tampereen elokuvajuhlista ja suomalaisen lyhytelokuvan lähihistoriasta. Sitä seuraava Elsa, Marja Pensalan ohjaustyö vuodelta 1981, on elokuvajuhlien suurimpia hittejä.

Mika Kaurismäen Valehtelija (1981) esitteli uuden sukupolven näyttelijöitä ja elokuvantekijöitä. Kovat miehet (2000) on fiktio isästä, pojasta ja suomalaisesta jääräpäisyydestä. Animaatio Uralin perhonen (2008) muistetaan Mannerheimista ja homokohusta.

Vuonna 2005 palkittu Optinen ääni menee kokeellisen elokuvan puolelle. Myös mielen hajoamisesta kertova 1-7=72=0 (2008) rikkoo perinteisen elokuvan muotokaavoja. Dokumentti Lumikko (2010) kertoo naisesta, joka etsii rakkautta, mutta ei oikein tiedä, mistä sitä pitäisi etsiä.

Minna Lindgrenin 29väitöstilaisuus

Yle Radio 1 klo 19.03

Toimittaja Minna Lindgren väittelee musiikista ja muusta taiteesta lauantai-iltaisin kerran kuukaudessa. Jokaisessa väitöstilaisuudessa on eri aihe ja eri vieraat. Maaliskuun tilaisuudessa kysellään, miksi taide on niin vakava asia? Onko musiikki aivan erityisen vakava asia? Eikö leikkimielisyys kuulu taiteen tekemiseen? Saako taiteilijalle nauraa?

Suorassa lähetyksessä Helsingin Musiikkitalon ravintolassa ovat keskustelemassa kuvataiteilija Outi Heiskanen, laulaja Oskari Nokso-Koivisto ja filosofi Pentti Määttänen.

Eläinten karnevaali

Yle Teema klo 18.35

Tämäpä mainio idea. Klassista musiikkia tarjotaan turhan harvoin lapsille, vaikka mitään estettä moiselle ei olisi. Eläinten karnevaalissa Ranskan radion sinfoniaorkesteri soittaa Camille Saint-Saënsin musiikkia. Saint-Saëns (1835–1912) oli oman aikansa lapsitähti ja pianovirtuoosi sekä säveltäjä, jota verrataan usein jopa Mozartiin.

Jos jollakulla on yhä mielikuva siitä, että klassinen musiikki on aina vakava asia, Eläinten karnevaali rikkoo ennakkokäsitykset. Soittajat suorastaan leikkivät instrumenteillaan samalla, kun soittavat niitä taidokkaasti. Heidän kanssaan esiintyy lukuisia animoituja eläinhahmoja. Eläinten karnevaali on siis kaikkea muuta kuin orkesterimontussa pönötystä.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.