Päivän valinnat

Teemalauantai: DocPoint

Yle Teema klo 21.00

Dokumenttielokuvafestivaali DocPoint alkaa Helsingissä ensi viikolla, mutta televisiossa jo tänään. Teema näyttää kaksi festivaalin odotetuimpiin kuuluvaa dokumenttia.

Viime vuonna valmistunut brittiläinen Banksy: katutaiteen uho ja tuho (Exit Throurgh the Gift Shop) on suoranainen löytö. Katutaiteilija Banksy pönkittään mainettaan sillä, että hänen henkilöllisyytensä on salaisuus. Dokumentti on ainakin virallisesti Banksyn itsensä ohjaama.

Banksy antaa ranskalaistaiteilija Thierry Guettan luvata työtään. Äkkiä roolit yllättäen vaihtuvat. Dokumentti saattaa olla suurta huijausta, mutta se tekee siitä vain entistä kiehtovamman.

Myös Werner Herzogin dokumentti Klaus Kinski, rakas vihollinen (Mein liebster Feind – Klaus Kinski, 1999) kiehtoo, mutta aivan toisella tavalla. Herzog ja Klaus Kinski tekivät useita elokuvia yhdessä ja melkein tappoivat toisensa. Kliseetä viha/rakkaussuhde voidaan hyvin käyttää tässä yhteydessä.

 

Radiogaala 2012

Nelonen klo 19.00

Gaalaputki jatkuu. Radiogaala 2012 järjestettiin Helsingin Musiikkitalolla viime tiistaina, joten voittavat ovat jo tiedossa. Tilaisuudessa palkittiin joillakin kriteereillä parhaat artistit ja promoottorit sekä radiomyynnin ja ohjelmien tekijät. Kyseessä on siis rehdisti sisäsiittoinen radioalan ammattilaisten tilaisuus.

Ylen radiokanavia ja niiden ohjelmia ei ehdokaslistalla ollut, vaan palkinnot on tarkoitettu kaupalliselle radiotoiminnalle. Gaala nähdään Nelosella siksi, että samaan mediakonserniin kuuluu myös mainosrahoitteisia radiokanavia kuten Radio Rock ja Radio Aalto.

 

Lavalla: Elvis

Costello ja tähdet

AVA klo 23.50

AVAn uudessa musiikkisarjassa Elvis Costello kutsuu kollegojaan luokseen juttelemaan ja esittämään musiikkiaan. Aloitusjakson vieras on Elton John, joka kertoo itsestään, esikuvistaan, musiikistaan ja 40-vuotisesta yhteistyöstään sanoittaja Bernie Taupinin kanssa. Elvis Costello ja Elton John vetävät myös yhteisen biisin.

Sarjassa nähdään niin pitkän uran tehneitä hittimaakareita kuin tuntemattomampiakin nimiä. Myös musiikkialan ulkopuoliset tunnetut ihmiset, kuten Bill Clinton, kertovat suhteestaan musiikkiin.

 

Tyttö joka

leikki tulella

Sub klo 21.00

Stieg Larssonin romaanisarjaan perustuvan Millenium-sarjan aloitus Miehet jotka vihaavat naisia nähtiin juuri Subilla kahteen osaan jaettuna. Nyt vuorossa on Tyttö joka leikki tulella (Flickan som lekte med elden, 2009), joka esitetään samalla systeemillä.

Punkhakkeri Lisbeth Salander (Noomi Rapace) palaa ulkomailta Ruotsiin. Kun Lisbetin edunvalvoja murhataan, epäiltyä ei tarvitse etsiä kaukaa. Toimittaja Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) saa kuuman uutisvinkin. Joku käy kauppaa itäeurooppalaisilla tytöillä.

Rankkana alkanut tarina jatkuu vielä rankempana. Lisbeth Salander ja Noomi Rapacen heittäytyvä tulkinta hänestä ovat jo nyt legendaarisia.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.