Päiväperhosten kuvaamisessa tarvitaan arpaonnea

Luontokuvauksen pitäisi olla mukavaa ja rentouttavaa, kuten kaiken muunkin luonnossa liikkumisen. Olenkin toisinaan käyttänyt touhusta leikkimielistä ilmaisua kameran ulkoiluttaminen.

Parina viime kesänä omat päiväperhosiin suunnatut Lapin retkeni ovat kuitenkin antaneet termille toisenkinlaisen tulkinnan. Lapissa päiväperhosten kuvaaminen on aina enemmän tai vähemmän arpapeliä, jossa onnistuminen vaatii monen eri asian yhtäaikaista toteutumista.

Sää on tärkein yksittäinen tekijä. Lapin päiväperhoset ovat liikkeellä vain suorassa auringonpaisteessa. Lämpötilaksi tuntureilla riittää vain reilu kymmenen astetta, kunhan vain paistaa.

Päiväperhosten keskimääräinen elinikä on vain noin kymmenen vuorokautta, joten jokainen sopiva hetki pitää hyödyntää, jotta sukua saadaan jatkettua.

Lentoaika on lyhyt mutta kiivas, eikä siihen osuvalta kuvaajalta kohteita puutu. Sesongin ulkopuolella homma menee helposti kirjaimellisesti kameran ulkoiluttamiseksi, sillä päiväperhoset saattavat puuttua kokonaan vaikka sääkin suosisi. Kuvassa lapinnokiperhonen.

Lue ja katso lisää seuraavalta aukeamalta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .