Päiväperhosten kuvauspäivä Lapissa on pitkä: jos ei lennetä, ei myöskään kuvata

Lapin päiväperhosten erikoisuudet kuuluvat useampaan heimoon.

Keltaperhosia on kaksi. Lapinkeltaperhonen viihtyy käsivarren rehevimmillä tuntureilla sekä Tenojokivarren rehevillä rantahietikoilla. Tunturikeltaperhonen on vain Kilpisjärven parhaiden paikkojen hienous. Se on myös yksi aikaisimmista Lapin päiväperhosista.

Sinisiipisiä on yksi laji, tundrasinisiipi. Nykyään laji esiintyy ilmeisesti vain kolmella eri tunturilla. Se on kerran tavattu Karigasniemeltä ja tunnettiin aikoinaan myös Petsamossa. Laji on nykyään rauhoitettu. Tämä pieni siivekäs viihtyy vain tunturien yläosien kalkkivaikutteisilla, rehevillä niityillä.

Täpläperhosia on enemmän.

Lapinverkkoperhosta voi nähdä sekä Itä- että Länsi-Lapissa. Se viihtyy aivan tunturien puurajan tuntumassa. Hopeatäplien lukumäärä on suurin. Laajimmalle levinneet lajit ovat tunturi-, tundra- ja pohjanhopeatäplä, joita on sekä idässä että lännessä. Viimemainittu on kuitenkin ollut jo vuosia lähes kateissa.

Käsivarren takatunturien erikoisuus on Euroopan pienin hopeatäplä, kääpiöhopeatäplä. Laji on tuntureiden myöhäisin päiväperhonen ja voi ilmeisesti jättää karuimpina vuosina lentämisen kokonaan väliinkin, jos säät eivät suosi. Laji rauhoitettiin 2009.

Käsivarren tuntureilla elää myös paksupäihin kuuluva tunturikirjosiipi.

 

Heinäperhosia on myös useita.

Kairanokiperhonen ei ole varsinainen tunturilaji lainkaan, vaan viihtyy Metsä-Lapin pohjoisimmilla soilla. Se on lajeista kaikkein aikaisin lentäjä ja voi aloittaa maaston korkeimpien kohtien ollessa vielä osin jopa lumisia.

Lapinnokiperhonen on levinnyt melko etelään, Kittilän ja Sallan korkeudelle saakka. Toisaalta sitä voi nähdä myös korkeimpien tuntureiden lakialueella. Siitä on myös harhautumahavainto saaristosta.

Ruijannokiperhonen on Tenojokivarren erikoisuus, jota tavataan vain heinikkoisilla niityillä. Laji on nykyään rauhoitettu.

Itä-Lappi on myös paljakkakylmänperhosen elinpiiriä. Sen tapaa vain tunturien lakialueiden kivikoista.

Sarakylmäperhosta on idässä ja lännessä sekä osin myös etelämpänä. Tämän lajin on kuitenkin epäilty voivan sisältää useitakin eri lajeja. Asiaa on alettu selvittää dna-analyysien avulla.

 

Kuvaajan kannalta Lapin päiväperhoset ovat helposti jopa elämänmittainen haaste.

Periaatteessa kaikki on hyvin yksinkertaista, pitää vain olla kameran kanssa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Käytännössä homma ei kuitenkaan ihan niin helppoa ole. Pitää ennakoida, milloin perhoset ovat lennossa, osua lajin esiintymäpaikalle ja sitten pitää vielä auringon paistaa, eikä saa tuulla liikaa. Tunturien päiväperhoset eivät niinkään lämmöstä välitä, mutta auringon pitää paistaa, muuten ei lennetä.

Ja jos ei lennetä, niin ei myöskään kuvata.

No. Pitäähän sitä elämässä olla haasteita. Valokuvaajallekin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .