Pölyt pois huonekasveista

Huonekasveilla on keskitalvella muutakin ikävää kestettävää kuin lehdillä makaava pölykerros. Pölyiset kasvit eivät näytä hyvältä ja pöly hidastaa kasvien elintoimintoja. Lehtien puhdistaminen auttaa myös tuholaistorjunnassa.

Kiiltävälehtisten kasvien puhdistamiseen on kolme keinoa: lehtien pyyhkiminen kostealla, lehtien sumuttaminen tai kasvin käyttäminen suihkussa. Oikea toimintatapa ratkeaa esimerkiksi kasvin koon ja lehtien paksuuden mukaan.

Esimerkiksi jukkapalmu, limoviikuna, peikonlehti, rönsylilja tai traakkipuut on helppo viedä suihkuun. Ruukku huputetaan muovipussilla ja kasvia suihkutetaan huoneilman lämpöisellä vedellä varovasti.

Edellä lueteltujen kasvien lisäksi kostealla liinalla pyyhkiminen sopii esimerkiksi anopinkielelle, huonekumipuulle, kirjovehkalle, kultaköynnöksille ja palmuvehkalle. Kun kasvia pyyhitään rätillä, lehteä tuetaan toisella kädellä, jotta se ei taitu.

Kun kasvin lehdet ovat ohuet, kuten esimerkiksi saniaisilla, kasvia puhdistetaan sumuttelemalla sumutuspullolla.

Nukkapintaisia tai piikikkäitä kasveja ei sumuteta eikä pyyhitä kostella. Esimerkiksi kaktuksista pölyjä voi pyyhkiä tupsuttelemalla niitä siveltimellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.