Paavin tapaaminen oli jännittävä kokemus – "Meille oli epäselvää, pitääkö sormusta suudella"

Eläkkeellä oleva jyväskyläläinen pappi Risto Krogerus on käynyt viime aikoina läpi arkistojaan.

Penkominen liittyy Seppo A. Teinonen -seminaariin. Sen yhtenä ohjelmanumerona Krogerus kertoo eräästä matkasta, joka tehtiin 1969.

Se ei ollut mikä tahansa matka. Seppo Teinonen – professori, teologi, tutkija, kirjailija – oli junaillut ryhmän suomalaisia teologian opiskelijoita vierailulle Vatikaaniin, jossa he myös tapasivat paavin, Paavi Paavali VI:n.

Kohtaamisessa oli sillan rakentamisen tuntua, Krogerus muistaa. Paavi oli alkanut ottaa vastaan luterilaisia teologeja. Suomalaisseurue seisoi kunniavieraana eturivissä Paavin audienssissa Pietarinkirkossa.

Krogerus kertoo, että ryhmä piti paaville latinaksi lyhyen puheen ja lahjoitti tälle Raamatun suomenkielisen käännöksen. Vapaamuotoisiakin sanoja lausuttiin.

– Paavi kysyi Teinoselta, oliko tämä ollut Vatikaanin II konsiilissa tarkkailijana. Teinonen vastasi, että kyllä.

Paavi tervehti suomaisseurueen jäseniä kädestä pitäen. Krogeruksen mukaan tilanteessa oli pientä jännitystä.

– Meille oli epäselvää, pitääkö paavin sormusta suudella. Toiset suutelivat, toiset eivät. Minä en.

Krogeruksen mukaan paavi huomioi suomalaisseurueen myös audienssin yleisessä, italiaksi pitämässään puheessa.

– Siinä oli meitä varten kokonainen kappale.

Vierailun aikaan Krogerus oli helsinkiläinen teologian opiskelija. Myöhemmin hän työskenteli Jyväskylän seudulla pitkään pappina, aluksi Vaajakosken kappalaisena. Vuosina 1994–2005 hän toimi Säynätsalon seurakunnan kirkkoherrana. Eläkkeelle hän jäi Säynätsalon aluekappalaisen virasta 2008.

Krogerus kuuluu Seppo A. Teinonen -seminaarin järjestäjiin. Seminaari pidetään Jyväskylän kristillisellä opistolla torstaina 24. tammikuuta. Esitelmissä pureudutaan Teinosen elämään, ajatteluun ja perintöön.

– Teinonen oli ekumeenisuuden tienauraajia. Hän oli yksi avainhahmoista siinä, että eri kirkkokuntien keskinäiset suhteet ovat Suomessa niin erinomaiset kuin ne ovat, Krogerus sanoo.

Teinonen oli alun perin luterilainen, mutta kääntyi lopulta katolilaiseksi ja muutti Espanjaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .