Pakina: Todelliset maailmantähdet jäävät junioreina sijalle kymmenen

Tänä talvena lunta on tullut yli oman tarpeen. Samalla kansakunta on jakautunut. Toiset auttavat huonompikuntoisia lumitöissä pyytämättä ja toiset kolaavat vain oman tonttinsa. Pahimmassa tapauksessa jotkut työntävät kinoksensa muiden riesaksi.

Polkupyöräily on ollut joko haastavaa tai mahdotonta. Eräänä aamuna kävi ihmeellinen tuuri: pääsin lähtemään kotoa kevytväylää pitkin heti lunta puskevan traktorin perään.

Keltaista vilkkua oli ilo seurata. Kun aura reilun sadan metrin päässä kääntyi sivuun, vilkutin iloissani kuskille kiitokseksi. Minulle ei koskaan ollut tapahtunut moista onnenpotkua.

Ei tapahtunut nytkään. Loput viisi ja puoli kilometriä oli koskematonta mössöä, auraaja jatkoi matkaansa ties minne.

On selvää, ettei kaupungin jokaista väylää ehditä ajaa ennen aamuyhdeksää, vaikka töihin haalittaisiin kaikki kalustoa omistavat maajussit Petäjäveden perukoita myöten. Jos Jyväskylä kuitenkin on olevinaan pyöräilykaupunki, pitäisi vilkkaan Rantaraitin sentään olla ensimmäisten putsattavien joukossa.

Kotipihoissaan suomalaiset ovat jo tottuneet kävelemään solassa vuoristokansojen tapaan. Ovilta johtaa lumeen kaivettuja solia halkopinolle, postilaatikolle, autotalliin ja kenellä minnekin. Lumityöt on tehtävä aamuin, illoin ja kansan yleiskunto nousee kohisten.

Meillä asuva mies patsasteli keskiviikkoaamuna hikisenä keittiössä nurinniskoin olevissa kalsareissa. Huomautukseen tuli mystinen selitys: ne olivat lumitöiden jälkeen vielä väärin päin jalassa.

Tähän ikään mennessä olen oppinut, että miesten ajatusmaailma on joskus sellainen, ettei jatkokysymyksiä kannata esittää.

Hiihdon MM-kisat alkavat puolentoista viikon päästä Seefeldissä. Lämmittelyksi luin norjalaisen huippuhiihtäjä Petter Northugin elämäkerran. Kaksinkertainen olympiavoittaja ja 13-kertainen maailmanmestari on onneksi jo lopettanut uransa, sillä loppukirissä hänelle ei pärjäisi edes suomalainen.

Kirjasta paljastuu Suomen Hiihtoliitolle tärkeää tietoa. Todelliset huiput löytyvät junnuvuosilla tuloslistoilta vasta noin sijalta kymmenen, joten katseet nyt heihin. Northug kertoo voitonjanonsa yltyneen vuosien saatossa hirmuiseksi, koska ei lapsena koskaan saanut tietää, miltä voittaminen tuntuu. Vuosikausia hän ajeli isän kanssa kisoista kotiin hiljaisina myrtynein mielin.

Pakko myöntää, että joskus Northugin menoa katsoessa ajattelin hänen sortuneen käyttämään hemohessiä tai muuta kiellettyä. Kirjasta käy ilmi, että salainen ase löytyikin navetasta!

Yksi lapsuuden kilpakumppaneista oli ollut iso, vahva ja voittoisa. Huhun mukaan hän oli iso siksi, ettei syönyt kuin väkirehua. ”Menin navettaan ja maistelin väkirehua. Siitä illasta lähtien söin hiukan rehua joka päivä”, Northug kertoo.

Nyt äkkiä Raisio Hiihtoliiton sponsoriksi ja rehua Suomen hiihtäjille. Sitä on syytä tarjota myös kilpailun aikana välipalapaikoilla. Ehkä rehua voisi syödä itse kukin aamiaiseksi, jotta pärjäisi työmatkalla umpihangessa.

Hävettää, että on tullut ajateltua rumia norjalaisten keinoista.

Lopuksi vitsi. Donald Trump ja Vladimir Putin saapuivat Suomeen valtiovierailulle. Heidät majoitettiin Esperi Caren hoivakotiin. Sen koommin kummastakaan ei ole kuultu mitään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .