Pekka Kupari on huolissaan opettajien täydennyskoulutuksen hiipumisesta – "Tähän olisi saatava pikaisesti muutos"

Nykypäivänä tuskin on mahdollista tehdä yhdessä ja samassa tutkimuslaitoksessa sellaista työuraa, mikä 70 vuotta täyttävällä Pekka Kuparilla on takanaan. Hän työskenteli Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksessa (KTL) vähää vaille 38 vuotta.

– Kävin koko akateemisen uran läpi. Ensin olin amanuenssi, sitten tutkimusassistentti, tutkija, erikoistutkija ja lopuksi professori.

Työpaikkaa ei koskaan tarvinnut vaihtaa, sillä Kupari viihtyi, ja urakin eteni. Tutkija hänestä tuli yhden puhelun seurauksena.

– Menin armeijaan ”vanhana”, matematiikan yliopisto-opintojen jälkeen. Sieltä päästyäni tuttu professori, Raimo Konttinen, soitti, ja kertoi, että heillä olisi paikka auki. Otin sen vastaan.

Peruskoulu oli tuolloin syntyvaiheessa. Kupari työskenteli aluksi tutkimusassistenttina KTL:n koulukoetoimistossa, jossa kehitettiin opettajien työn tueksi valtakunnallisia kokeita. Ne auttoivat osaltaan selvittämään, miten koko ikäluokan oppiminen onnistuu. Aiemmin neljän kansakoululuokan jälkeen lapset jakaantuivat käymään joko kansalais- tai oppikoulua.

Oppimisen arvioiminen nousi otsikoihin, kun ensimmäiset Pisa-tutkimukset tehtiin. Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD oli päättänyt selvittää kolmen vuoden väliajoin lukutaidon, luonnontieteiden ja matematiikan oppimistulokset jäsenmaissaan.

Ilmeni, että pieni Suomi on oppimisen kärkimaa. Suomalaiskoululaiset olivat kärjessä kaikilla kolmella osa-alueella.

Kupari oli Pisa-projektin matematiikan osuuden kansallinen vastuuhenkilö ja muistaa ikuisesti, millaisen innostuksen Pisan-tulokset saivat aikaan.

– Puhuttiin Suomen ihmeestä – peruskoulusta. Suomeen ramppasi hirveästi väkeä. Ulkomaalaisten delegaatiot saapuivat selvittämään, miten tällainen tulos saadaan aikaan. Suomalaisten sen sijaan oli vaikea aluksi uskoa koko asiaa.

Menestystä jatkui useita vuosia, kunnes vuonna 2009 tuli takapakkia. Suomi menetti lukutaidon ykkössijan ja sijoittui vasta kolmanneksi Shanghain (Kiina) ja Etelä-Korean jälkeen. Menestys on hiipunut tasaisesti.

– Huipulta ei ole kuin yksi tie, se on alas. Ehkä Suomessa jäätiin paistattelemaan euforiassa, että nyt me olemme hyviä. Aina pitäisi olla miettimässä, missä ollaan nyt ja mitä voidaan tehdä paremmin.

Aika muuttuu ja myös koululaitos. Moderni teknologia älytauluineen ja tietokoneineen on kouluissa arkipäivää. Kupari toivoo, ettei se, millä rakennetaan oppimistuloksia, jäisi teknologian jalkoihin.

– Parhaiten oppilaiden oppimistuloksia selittää heidän asennoitumisensa opiskeluun. Motivaation synnyttäminen taas vaatii paljon opettajalta.

Suomalaiset opettajat ovat Kuparin mukaan maailman parhaita, mutta eräs tärkeä seikka on jäänyt hunningolle: opettajien täydennyskoulutus. Aiemmin Heinolassa toimi täydennyskoulutuskeskus, jossa opettajat saattoivat käydä viikon verran täydentämässä tietojaan ja vaihtamassa ajatuksia kollegoiden kanssa. Kuparikin kävi siellä usein luennoimassa matematiikasta.

– Kun Heinola lakkautettiin ja täydennyskoulutus siirtyi kuntien vastuulle, on se ilmeisesti taloudellisissa paineissa hiipunut. Tähän olisi saatava pikaisesti muutos.

Kupari jäi eläkkeelle professorin virasta 2014. Jo nuorena alkanut hiihtoharrastus jatkuu yhä ja lentopallon ohella pitää kunnon hyvänä. Aikaa on myös lastenlasten kanssa touhuamiseen ja kalastamiseen, joka on ollut Laukaan Kuusassa virran partaalla kasvaneen Kuparin intohimo pikkupojasta lähtien. Harrastus on perua isältä, joka oli fanaattinen kalamies.

– Isä laski verkot illalla, ja aamulla ne oli lähdettävä kokemaan niin aikaisin, ettei tuuli ehdi nousta. Lapsena joskus harmitti, kun piti herätä kesken unien.

Eläkkeellä oli vihdoin aikaa uudelle harrastukselle, joka oli ollut suunnitteilla jo kauan.

–  Aloitin kuorolaulun ja olen yksi viihdekuoro Jyvästen tenoreista, Pekka Kupari sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .