Peliarvio: Actionin harmaata keskikastia – "aseet jättävät runsaasti toivomisen varaa"

Daybreak Game Companyn H1Z1 ei ongelmiensa takia nouse genrensä aateliin.

H1Z1

Daybreak Game Company

PC, ikäsuositus 16

Toimintapelien genre on parin vuoden aikana saanut kokonaan uuden lajityypin. Selviytymistyyppisissä peleissä verkkopelaajat ottavat toisistaan mittaa laajoilla pelialueilla ja voittajaksi kruunataan viimeiseksi selviytynyt kilpailija tai tiimi.

Battle Royale -nimellä tunnettu peligenre on kasvattanut suosiotaan kovaa vauhtia.

Markkinoita jakaa toistaiseksi vain muutama titteli, mutta pelistudioiden kehityspöydillä haastajia on kymmeniä.

Pelityypin kanta-isiin kuuluu Daybreak Game Companyn H1Z1. Pitkään kehitteillä ollut selviytymisräiskintä julkaistiin rajoitettuna esiversiona 2016. Virallinen lanseeraus nähtiin muutama viikko sitten.

H1Z1 muistuttaa teknisesti pahinta kilpailijaansa PlayerUnknown’s: Battlegroundsia. Lajityypin lisäksi pelit jakavat hämmästyttävän tarkasti myös pahimmat ongelmat, sillä kummatkin genren edustajat ovat kärsineet pahoista teknisistä ongelmista. Niiden taustalla ovat olleet laajaan pelimaailman vaatimukset, joita molemmat genren kärkibrändit ovat aikaa myöten yrittäneet taklata.

Pelillisesti H1Z1 tarjoilee toimivan paketin laajalla pelimaailmalla. Ympäristön tutkiminen ja varusteiden kerääminen nostavat hymyn huulille. Valitettavasti jähmeät kontrollit ja epätarkat tulitaistelut aiheuttavat turhautumista ja johtavat tilanteeseen, jossa pelitasojen herruudesta taistellaan paikoin taidon sijasta tuurilla.

Pelin asevalikoima on laaja ja kattava: mukana on tuliaseiden lisäksi erilaisia jousia, joiden etuna selviytymistaistelussa on äänettömyys.

Vaikka peliä on kehitetty pitkään, aseet jättävät runsaasti toivomisen varaa. Erityisesti niiden tuntuma ja äänimaailma ovat räiskintäpelien ystäville suuri pettymys.

Ulkoasullisesti peli ei vedä vertoja kauneimmille räiskintäpeligenren edustajille, mutta ulkoasukarkin karsimisella on saavutettu pelillisesti tärkeä pitkä piirtoetäisyys. Ratkaisun vaikutus pelikokemukseen on positiivinen, sillä laajojen kenttien taistelut tuovat mukanaan kokonaan uuden intensiteettitason.

Jopa 150 pelaajan verkkopelikarkeloita tukeva H1Z1 antaa pelaajalle laajat mahdollisuudet eri pelityylien hyödyntämiseen. Suoran hyökkäyksen sijaan selviytymistaistelua voi käydä hiipien ja tulitaistelua vältellen.

Kokonaisuutena H1Z1 on ristiriitainen pelikokemus. Loistavan idean ja laajan pelimaailman houkuttelevuutta syövät kömpelö ohjaustuntuma ja tekninen hiomattomuus. Ongelmat pudottavat pelin genrensä kärkipaikalta harmaaseen keskinkertaisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Kolumni: Kaikesta ei voi tehdä komediaa, sillä lopputuloksena voi olla hämmentävä huumorikokemus

Tämänkin uutisen oli joskus tultava: Tanssiorkesteri Euroset panee pillit pussiin

Ravintola-arvio: Keskisuomalaisen makuraati vieraili Haraldissa – tarjoilija varoitteli hauleista ja savulahna oli suorastaan rikollisen hyvää

Kolumni: Rikollinen mieli -dokumenttisarjaa on haukuttu härskiksi sosiaalipornoksi – olen osittain eri mieltä

Kun vastaan tuli suulas orava ja lumiukkopartio – toimittaja otti selvää, mihin Palokassa kannattaisi suunnata paikallisten mielestä

Kaikki maailman viisaudet on ripoteltu ympäri Jyväskylää suureksi elämäntaito-oppaaksi – katso kuvasarja

Risto Kaskilahti, Viitasaaren lahja suomalaiselle viihteelle tekee debyytin UIT-revyyssä

Tangokuningatar yllättää "uudella" uravalinnallaan: "Lähden heti malliksi kun kysytään"

Pankinjohtajat ja kauppiaat naureskelivat taloushuolissa kärvistelleelle Aki Palsanmäelle, kunnes pihaan karautti vuonna 2012 tuotantoyhtiön auto

Kolumni: Tiesitkö tämän Die Hardista? Ja muutama muu jännä fakta: "Elokuvan kuvauksissa käytettiin 17:ää hajoamisen eri vaiheissa ollutta aluspaitaa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.