Peliarvio: Ei kai siinä mitään pahaa ole, jos Massira yrittää muuttaa maailmaa

Syyriasta paenneet maahanmuuttajat Numi ja Yara ovat matkalla kohti parempaa elämää Euroopassa.

Massira
Frost Monkey Games
PS4, ikäsuositus 7

Nyt liikutaan videopelillisesti uudella alueella, sillä ajankohtaisuus tai poliittinen ja sosiaalinen kantaaottavuus eivät ole peleille ominta aluetta.

Massiran takana on pieni, vuonna 2017 perustettu, Espanjassa Madridissa toimiva studio Frost Monkey Games, jolla ei kuuleman mukaan ole pr-ihmisiä tai markkinointiosastoa lainkaan. Massira on heidän ensimmäinen pelinsä.

Päähenkilöitä on kaksi. He ovat Syyriasta paenneita maahanmuuttajia. Numi-tyttö ja hänen isoäitinsä Yara ovat matkalla kohti parempaa elämää Euroopassa.

Käytännössä Massira on juonivetoinen ongelmanratkaisupeli, tasohyppely ja 3d-seikkailu, jonka vetää läpi yhden illan aikana. Tapahtumat ovat todellisten ihmisten kokemusten inspiroimia, mitä se sitten käytännössä tarkoittaakaan.

Graafinen tyyli on erikoinen ja omaperäinen. Ihmiset ja maisemat koostuvat isoista polygoneista, kuin palikoista. LoFi-tekniikka on sekä taiteellinen valinta että pienen budjetin aikaansaama välttämättömyys. Realismiin pyrkiminen vaatisi isomman tiimin ja enemmän rahaa.

Massira on tehnyt välttämättömyydestä hyveen.

Tuskin kukaan halua pelata ihmisten kärsimyksistä kertovaa fotorealistista peliä. Nyt visuaalinen tyyli etäännyttää pelaajan tarinasta sen verran, että hän ei tunne pelaavansa uutista. Varsinkin maisemat näyttävät suorastaan tyylikkäiltä, dramatiikkaa unohtamatta. Nyt liikutaankin jossakin todellisuuden ja fantasian välimaastossa.

Heti aluksi pelaaja heitetään keskelle Syyrian tragediaa. Sarjakuvamaisessa välivideossa Numi on matkalla kouluun, kun pommi tuhoaa oppilaitoksen. Peli käsittelee siis herkkiä ja vaikeita aiheita, eikä kaunistele mitään.

Toisaalta kauheuksilla ei mässäilläkään. Frost Monkey Games on selvästi ajatellut varsinkin lapsipelaajia: verellä ei mässäillä, joten ikäsuositus K7 on kohdallaan. Massiraa voidaan tämän vuoksi ajatella myös opetuspelinä.

Massiran sydän on kohdallaan ja aihe on tärkeä, vaan onko se hyvä peli?

Älypähkinät ja tasohyppely ovat turhan helppoja mutta pelillisesti toimivia, joskin hieman vanhentuneita. Kamera on yliherkkä, ja kontrollit vähän sinne päin. Parhaiten toimii kunnianhimoinen ja omaperäinen tarina.

Massira ei siis ole hieno peli aikuisille, mutta se saattaa olla hieno peli lapsille.

Lisäksi Massira on lupaava tuoreen studion esikoispeli. Idea siitä, että peli rakentaa empatiaa, on ehdottomasti kannatettava. Maailmaa tuskin pelastetaan peli kerrallaan, mutta kenties edes parannetaan vähän.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .