Peliarvio: Seikkailuna perushyvää

Dragon’s Dogma: Dark Arisen on vanhan lämmittelyä mutta perusteltu ”uusinta”.

Dragon’s Dogma: Dark Arisen

Capcom

Xbox, PS4, PC, ikäraja K18

Toiminnallinen rooli- ja seikkailupeli Dragon’s Dogma ilmestyi 2013. Dragon’s Dogma: Dark Arisen on nimenä hieman hämäävä, sillä kyseessä on uudelle konekannalle julkaistu sama peli – suunnilleen.

Grafiikka on saanut kasvojenkohotuksen. Peli näyttää nyt suunnilleen modernilta, vaan ei häikäisevältä. Tämä koskee konsoleita. Pc-versio on nettitietojen mukaan hieno ja sulava, mikäli tietokoneessa vain on tarpeeksi vääntöä.

Pikamatkustaminen paikasta toiseen onnistuu Dark Arisenissa, mikä on mainio juttu. Alkuperäisen Dragon’s Dogman rasittavin piirre oli, että oli pakko kulkea pitkiä matkoja askel kerrallaan.

Alaotsikko Dark Arisen tarkoittaa uutta mystistä saarta nimeltään Bitterblack Isle. Se on synkkä ja sokkeloinen paikka täynnä aarteita ja vaikeasti päihitettäviä hirviöitä. Sinne ei kannata mennä heti alkuun.

Tarina alkaa pienestä kalastajakylästä, johon hyökkää valtava lohikäärme. Lohikäärme vie päähenkilön sydämen, konkreettisesti, vaan ei henkeä. Tehtävä on hakea sydän takaisin. Se on loppujen lopuksi sivuseikka, pelillinen vastine elokuvien macguffinille. .

Dragon’s Dogma ottaa roolipelaamisen tosissaan. Reaaliaikainen taistelusysteemi vaatii strategista ajattelua ja vastustajissa riittää haastetta. Ei ole häpeä käyttää helpointa vaikeusastetta.

Vaikka Capcom on japanilainen pelitalo, Dragon’s Dogma: Dark Arisen on länsimaiseen tyyliin tehty genrensä edustaja. Kuvitelkaa Japanissa erittäin suosittu pelisarja Monster Hunter, joka on sitten länsimaistettu.

Päähenkilön mukana kulkee kolme tekoälyn ohjaamaa avustajaa, joita voi vaihdella. Apureille voi antaa yksinkertaisia käskyjä, mutta mitään neropatteja he eivät ole. Kavereita saa olla herättämässä henkiin usein, mutta se kuuluu pelin henkeen. Kun iso hirviö saadaan nurin yhteistuumin, taistelutoverit tuntuvat parhailta ystäviltä.

Dragon’s Dogma: Dark Arisen on laaja peli, jossa riittää tekemistä kymmeniksi tunneiksi. Jos tämäkään ei vielä riitä, aina voi luoda uuden pelihahmon ja käyttää sitä. Itse en tosin moiseen viitsisi ryhtyä, koska pelimaailma tuntuu jo ensimmäisellä kerralla aika geneeriseltä. Paikkoja ja tutkittavaa on valtavasti, mutta alueet ja rakennukset muistuttavat toisiaan.

Ääneen puhuttu dialogi lähinnä vain latistaa draamaa, sen verran kömpelö dubbaus on. Suurin osa ”puheesta” on kuitenkin tekstiä.

Myös grafiikkabugeja löytyy, vaan ei mitään sellaista, mikä tekisi pelaamisesta tuskallista.

Jos Dragon’s Dogma ei ole entuudestaan tuttu ja tyylilaji kiinnostaa, pelin hankinta on perusteltua. Varsinkin kun se maksaa vain 25 euroa. Yhden pelitunnin hinta on kohtuullinen, jopa halpa. Dragon’s Dogma -veteraanien kannattaa kuitenkin mieluummin pistää Capcomille sähköpostia ja vaatia ihan oikeaa jatko-osaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.