Pitsi on nyt muotia hääpuvuissa, mutta ei mikä tahansa pitsi – näyttäviä hääasuja löytyy myös kierrätysliikkeistä

Viime vuoden hääpukusuunnittelija Heidi Tuiskua inspiroivat pitsit, mutta eivät klassiset kukkapitsit.

– Nyt muotia ovat pitsit, joissa on lehtimäistä kuviointia sekä itämaiset orientaalipitsit, jossa voi olla koukeroisia kuvioita, köynnöksiä sekä graafisuutta.

Hääpukumuotia ovat nyt myös kolmiulotteiset 3D-pitsit, joissa kuvio kohoaa irti kankaasta.

Ylellisyyttä pitsiseen häämekkoon saa helmillä, joita on kymmeniä erilaisia. Ne tuovat pitsiin hentoisen kimalluksen.

Hääpuvuissa vallalla ovat nyt vaaleat sävyt, kuten sampanja tai helmenharmaa täysin valkoisen sijaan.

– Kun pitsikuvion alla on erisävyinen vaalea kangas, pitsikuviot korostuvat paremmin.

 

Hääpukujen malli valitaan vartalotyypin mukaan. Tuiskun asiakkaat suosivat kahdenlaista päätyyliä: kevyesti laskeutuvia boheemeja mekkoja sekä glamourmaisia merenneitohelmoja, jotka myötäilevät lantiota ja levenevät vasta reisien kohdalta. Yläosissa suositaan peittävyyttä, ja olkaimettomia yläosia on hyvin vähän.

Hän sanoo, että brittihovin morsian Meghan Marklen asun venepäätie ja äärimmäisyyksiin mennyt pelkistetty tyyli ei ole näkynyt hänen asiakkaidensa toiveissa.

– Vaikka meilläkin suositaan yksinkertaista tyyliä, Marklen valinta oli varmaan vähän liiankin yksinkertainen.

 

Helsingissä hääateljeeta pitävän Tuiskun suunnittelemia ja valmistamia hääpukuja on ollut reilut puoli vuotta tarjolla Jyväskylässä, Wedding Garage -liikkeessä Kauppakadulla.

– Toimimme tästä lähtien myös haute couture -asujen outlet-myymälänä, Wedding Garagen omistaja Maija Putkonen sanoo.

Putkonen ja Tuisku tapasivat Love Me Do -häämessuilla ja päättivät heti ensitapaamisella, että Tuiskun edellisen kauden hääasut pääsevät myyntiin Jyväskylään.

 

Putkonen perusti kierrätettyjä hääasuja myyvän liikkeensä vajaat kolme vuotta sitten Heinälammelle, kotinsa entiseen autotalliin, jonka hänen miehensä oli remontoinut hääliikkeeksi.

Neliöitä sovitustilassa oli tuolloin 15 ja hääpukuja 75. Nyt yläkaupungille muuttaneessa liikkeessä on 35 neliötä ja myytäviä pukuja 250.

Putkonen myy häädesignerien couture- eli laadukkaiden mittatilauspukujen lisäksi merkkihääasuja sekä kotimaisia vaateompelimoiden valmistamia asuja.

Idea yrittäjyyteen tuli omista ikävistä kokemuksista: kun hän etsi itselleen hääpukua, eräs myyjä arvioi häntä katseellaan ja tylytti, ettei heiltä löydy noin isoa kokoa. Siitä suivaantuneena Putkonen päätti, että ainakin hänen liikkeestään kaikenkokoinen nainen löytää itselleen sopivan, muotoja imartelevan ja sopuhintaisen puvun. Toinen periaate hänellä oli kierrätettävyys.

– Ostaja saa puvun noin puoleen hintaan alkuperäisestä ja puvun myyjä saa osan juhlavaateinvestoinnistaan takaisin.

 

Wedding Garage ottaa myyntipalkkiota 30 euroa per asu sekä 30 prosentin provision myyntihinnasta.

Edullisimmat puvut pyörivät 300 euron kieppeillä. Kallein asuista on Enzoanin pitsiunelma, jonka alkuperäinen hinta on 3 000–4 000 euroa, kierrätettynä hieman yli 2 000.

– Kiinalaisia hääpukuja en huoli, koska ne ovat niin heikkolaatuisia. Myöskään yli viisi vuotta vanhoja pukuja ei oteta myyntiin sen takia, että muoti on ehtinyt tuossa ajassa muuttua ja puvut näyttävät vanhanaikaisilta.

Asut otetaan myyntiin pestyinä. Myyjä Ria Sihvo kuvaa puvut ja laittaa ne näytille nettiin.

 

Putkonen haluaa jatkaa aloittamaansa verkostoitumista huippusuunnittelijoiden kanssa. Seuraavaksi hän haluaisi saada myyntiin vuoden 2016 vuoden hääsuunnittelijaksi valitun Aurora Raiskisen hääpukuja.

Tavoitteena on löytää yhteistyökumppaneita muidenkin suomalaisten hääpukumyyjien ja ompelijoiden kanssa.

Yhteistyötä hän tekee myös tamperelaisen kierrätetystä kullasta koruja valmistaman kultaseppä Samu Salmenkankaan kanssa.

– Kihla- tai vihkisormuksen kierrätyskulta voi olla peräisin esimerkiksi eronneiden vanhempien sormuksista. Monet käyttävät sormuksiin myös perintökoruista saatavaa kultaa. Myös jalokivet voidaan siirtää sormuksiin esimerkiksi korva- tai kaulakoruista, Maija Putkonen kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .