Prinssi Philip ihmetteli jatkettua Saabia Tikkakoskella

Keskisuomalaisen Tänään-osasto julkaisi nostalgisen jutun 9. tammikuuta Englannin kuningattaren Elisabet toisen vierailusta Keski-Suomessa. Jutun yhteydessä lukijoilta pyydettiin muistoja vierailusta.

Nyt on aluksi pahoiteltava sitä, että läheskään kaikkien vastaajien muisteloita ei voida tässä verkon jatkojutussa käsitellä, koska niitä tuli niin paljon.

Eero Väisänen, nykyinen UPM:n eläkeläinen Jyväskylästä, kirjoitti, että hän oli vuonna 1975 metsäharjoittelijana Tehdaspuu Oy:ssä, kun tieto kuningattaren metsävierailusta tuli.

– Melko hulvattomienkin ehdotusten joukosta metsäkäyntikohteeksi valittiin Toivakan Haukanmaalla oleva Kymin Oy:n omistama tila. Se oli sopivan lähellä Jyväskylää ja Päijänteen rannassa, joten paluumatka voitiin hoitaa laivalla.

– Koska maastossa tarjottiin lounas, sääongelmiin piti varautua. Onneksi ilma oli hyvä, joten metsään suunniteltuja ruokailukatoksia ei tarvinnut pystyttää.

– Kypärä kuului jo tuolloin hakkuutyömaiden pakollisiin turvavarusteisiin, mutta ei varmaan kenellekään tullut mieleen miettiä kuningatarta kypärän kanssa. Lehtikuvassa näkyykin, miten lähellä silloin sai seurata hakkuutyötä. Elisabetilla oli kypärä toisessa kädessä, käsilaukku toisessa. Hoville ilmoitettiin hyvissä ajoin, että maastossa on oltava tukevat kengät sekä sään mukainen vaatetus. Jostain syystä viesti ei mennyt perille.

Väisänen kertoo, että vajaat 20 vuotta sitten paikalle pystytettiin muistolaatta.

– Olen käyttänyt siellä yhtiön brittiläisiä vieraita. Kohde on herättänyt heissä suurta ihmetystä.

 

Pekka Pihlman Säynätsalosta kertoi muistavansa, että laiva-ajelulla Päijänteellä esitettiin vesihiihtoa.

Pihlman haluaisi tietää, miten Kankaan tehtaalla meni, jos metsätyömaakeikalla oli ongelmia.

– Käytiinkö jauhinhuoneessa. Jos käytiin, siellä ei pärjännyt ilman korvasuojia. Eli pitikö kuningattaren ottaa hattu pois ja laittaa korvasuojat?

Pentti Mikkilä, ex-JYP ja Scan-Auton tuolloinen työntekijä, pääsi kuningattaren autokolonnaan kuskiksi. Hänen kyydissään ei ollut kuningatar, vaan korkea-arvoinen ulkoministeriön virkamies. Scan-Auto myi Saabeja ja yhtiö järjesti autoja vierailuseurueelle. Autojen piti olla sinipunavalkoisia.

– Lentokentällä auto ei lähtenyt ensin käyntiin, mutta starttasi kyllä myöhemmin. Muistan, kun ajettiin Vaajakosken kautta Haukanmaalle. Tien varret olivat ihan täynnä ihmisiä.

– Haukanmaalla oli paljon mediaihmisiä, muun muassa Mikko Niskanen. Kyydissäni ollut UM:n naispuoleinen virkamies joutui jättämään korkokenkänsä autoon, mistä sain idean. Kun menin takaisin firmaan, kerroin kavereille, että katsokaan, Elisabetin korkkarit, Mikkilä kertoo nauraen.

Scan-Auton osalta järjestelyt sujuivat niin hienosti, että kun Länsi-Saksan liittopresidentti Walter Scheel vieraili seuraavana vuonna Kuopiossa, Scan-Autosta tilattiin taas autoja ja kuskeja. Pentti Mikkilä pääsi tuolloinkin "mustien autojen letkaan".

Esa Pynnönen muistaa Elisabetin ja prinssi Philipin vierailun Tikkakosken lentoasemalta.

– Olin ajoissa odottelemassa konetta 10–15 keskisuomalaisen napahenkilön kanssa. Siinä olivat muun muassa maaherra Artturi Jämsen, Jyväskylän tuore kaupunginjohtaja Jaakko Loven sekä kaupungin ja maalaiskunnan hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat rouvineen.

– Ensi tuli presidentti Urho Kekkosen seurue. Kun Kekkonen oli laskeutunut vastaanottajien luo, siinä kyseltiin kuulumiset. Kekkonen ihmetteli muun muassa pienkoneiden runsasta määrää platan reunoilla, johon maaherra vastasi sen kuvaavan maakunnan vaurautta.

– Kuninkaallisten vieraiden ilmaantuminen vuorollaan koneensa portaiden yläpäähän synnytti vastaanottorivistöön ryhdin- ja asujentarkistustarpeen. Siinä sitä sitten rouvat nöyrästi niiasivat ja herrat syvään kumarsivat, kukin vuorollaan.

Pynnönen muistaa, että joukosta oli yksi poissa, prinssi Philip.

– Prinssi siellä tarkasteli taaempana yhtä autoletkan Saab 99 Finlandian alustaa. Philip oli ilmeisesti huomannut siinä jotain poikkeavaa ja olikin ihan oikeassa: auton kori oli Uudenkaupungin autotehtaalla niin sanottua jatkettua mallia.

Kun prinssi oli saanut asiansa hoidettua, matka kohti Kankaan paperitehdasta saattoi alkaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .