Prinssien vierailu Suurajoissa synnytti romanssihuhun – Abdullahin ja Albertin oleskelu Jyväskylässä 1988 oli melkoista kuurupiiloa

Prinssi Abdullah eli Jordanian nykyinen kuningas Abdullah bin Hussein bin Talal bin Abdullah, pistäytyi Jyväskylän Suurajoissa vuonna 1988.

Samaan aikaan paikalla oli myös Monacon prinssi Albert eli nykyinen Monacon ruhtinas. Näistä varsinkin jälkimmäisen visiittiä pidettiin pitkään salassa, sillä vierailun toteutuksen pelättiin peruuntuvan viime metreillä.

Turvallisuussyistä prinssien tarkoista olinpaikoista ei myöskään annettu ennakkotietoja.

Albert ja Abdullah seurasivat Suurajoja kilpailun järjestäjien kutsumina. Suurajojen kilpailujohtajana tuolloin toiminut Veikko Partanen muistelee prinssien liikkuneen rallien aikaan paljon yhdessä.

– Heillä oli oikein hyvä meininki keskenään ja he viihtyivät hienosti Keski-Suomessa.

Prinssin saapuivat muun muassa yhdessä Vaajakoskelle syöksyveneellä ja seurasivat ajoja myös Harjun ja Laajavuoren erikoiskokeilla. Pääsääntöisesti prinssit osallistuivat ajoihin helikopterista käsin, mutta Vuorenkylässä he jalkautuivat kansan pariin Lempään erikoiskoetta varten.

Purrin talon pihapiirissä prinssejä oli vastassa kyläkoulun lapset, jotka heiluttivat innoissaan valmistamiaan lippuja.

– Albertin kohdalla kesti pidemmän aikaa tajuta, että tuo se prinssi nyt on. Ujon oloinen, tavallisen näköinen mies sinisessä tuulitakissa. Olisi sulautunut ralliyleisöön oikein hyvin. Abdullahilla oli enemmän maailmanmiehen elkeitä, hymyili leveämmin ja otti saamansa huomion luontevammin vastaan. Mutta ei hänkään vastannut lapsen mielikuvaa valkoiseen kaapuun ja keittiöpyyhkeen näköiseen päähineeseen pukeutuneesta aavikkoprinssistä vaan oli paljon ”tavallisemman”, eurooppalaisemman oloinen, vierailun aikaan 10-vuotias Markus Mattlar muistelee.

Hän päätyi kuvaankin prinssien kanssa, kun luokalta napattiin tyttö ja poika yhteispotrettiin prinssien kanssa.

 

Albertia tituleerattiin vierailun aikoihin maailman tavoitelluimmaksi poikamieheksi. Jyväskylän visiitti synnytti kuitenkin romanttisen huhun Abdullahin ympärille. Väitettiin, että prinssin ja erään korkeassa asemassa olevan ulkomaisen ministerintyttären välille olisi syttynyt Jyväskylässä romanssi. Tapahtumapaikaksi väitettiin Schaumanin linnaa, jossa arvokkaat vieraat tuohon aikaan yövytettiin.

– En kyllä tuohon oikein usko, ellei hänellä ollut seuralaista mukana jo tänne tullessa, pääkonsuli Timo Fredrikson sanoo ja naurahtaa.

– Niihin tunteihin ei romanssia kyllä saa mahtumaan, hän lisää ja viittaa prinssin lyhyeen ja ohjelmatäytteiseen visiittiin.

Fredriksonilla on samankaltainen mielikuva prinsseistä kuin Mattlarille. Albert oli luonteeltaan velvollisuudentuntoinen ja vakavahko, Abdullahan taas vähän välittömämpi.

Sarjassa muistellaan maakunnassa vierailleita kansainvälisiä julkkiksia. Jos sinulla on kokemuksia jutun prinsseistä, vinkkaa siitä meille tanaan@keskisuomalainen.fi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .