Protokolla päin honkia: Kuningatar Elisabet II kieltäytyi Jyväskylässä kypärästä

Taputtakaamme kuningattarelle.

Näin Jyväskylän yliopiston professori Niilo Peltola ohjeisti paikkakuntalaisia Keskisuomalaisessa 27.5.1976.

Syynä oli se, että Englannin kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip liikkuivat tuolloin Keski-Suomessa, muun muassa parinkymmenen Saab 99:n sini-puna-valkoisessa letkassa. Yleisö sai seurata kuninkaallista menoa Jyväskylän lentokentällä, ajoreittien varrella, Jyväskylän satamassa sekä Toivakassa kuningattaren noustessa laivaan.

– Meidät Cygnaeuksen ala-asteen toppuluokkalaiset vietiin Kauppakadun ja Vaasankadun kulmaan Jyväskylässä. Siinä me sitten heilutimme Suomen ja Britannian lippuja, kun Elisabetin auto ajoi ohi, jyväskyläläinen Leena Salmi muistelee.

Kuninkaallisten ensimmäinen vierailukohde oli Kankaan tehdas. Tuolloin 25-vuotias Marja Frost työskenteli paperitehtaan myyntiosastolla ja lähti vastaanottamaan tiedotusvälineiden edustajia kentälle.

– Tarkoitus oli, että toimittajien kone laskeutuu ennen kunniavieraita ja minä ja kollegani matkaamme heidän kanssaan busseilla Kankaalle, Frost muistelee.

Toisin kävi. Kunniavieraat saapuivat ensin.

– Me emme jääneet odottamaan lehdistön konetta, vaan meidät määrättiin kuningattaren autosaattueen viimeiseen autoon. Ajoimme siis kuningattaren saattueessa lentokentältä Kankaan paperitehtaalle ja vilkuttelimme arvokkaasti kollegoille, jotka olivat tehtaan pihalla vastaanottamassa saattuetta, Frost muistelee.

Kuningattaren vierailuun liittyi monenlaista jännityselementtiä. Kauhuskenaarioita synnytti myös kuningatar itse kieltäytyessään käyttämästä suojakypärää Toivakan Haukanmaan metsäkeskuksessa. Vieraat seurasivat puoli tuntis metsätyönäytöstä, jossa esimerkiksi metsuri Jouko Suuronen kaatoi ja karsi puita moottorisahalla. Saappaisiin sonnustautuneet järjestävät katsoivat kauhulla kuningattaren sammalikkoon uppoavia korkokenkiä ja rukoilivat mielessään, ettei mitään peruuttamatonta tapahtuisi.

Vierailua seuranneena päivänä Keskisuomalaisessa kirjoitettiin, että ”edes kuninkaallinen pikku kompastuminen ei pilannut korkeiden vieraiden päivää suomalaisella maaseudulla”. Kuningatar Elisabet teki toimittajan mukaan ”kirjaimellisesti tuttavuutta karun keskisuomalaisen maaperän kanssa”.

Supon entinen päällikkö Seppo Tiitinen arveli muistelmissaan, että keskisuomalainen metsäretki lukuisine protokollarikkomuksineen saattoi aiheuttaa presidentti Mauno Koiviston kylmän kohtelun kahdeksan vuotta myöhemmin. Presidenttiä seuralaisineen nimittäin seisotettiin Ison-Britannian vierailulla hyytävässä kelissä useita tunteja.

Sarjassa muistellaan maakunnassa vierailleita kansainvälisiä julkkiksia. Jos sinulla on kokemusta Elisabetin vierailusta, kerro siitä laittamalla viesti tanaan@keskisuomalainen.fi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .