Putous-näyttelijä rakastaa entistä kotikaupunkiaan, ja sen kuulee – "Naapuripöydässä istunut tuntematon nainen kääntyi ja kysyi, oletko Jyväskylästä"

Näyttelijä Terhi Suorlahti sai hyvät lähtöeväät esiintyjän ammattiin Jyväskylän musiikkiluokilta.

Jyväskylä ei lähde pois helsinkiläisestä Terhi Suorlahdesta, eikä ole tarpeenkaan. Sketsisarja Putouksen esiintyjäkaartiin lokakuussa astuva näyttelijä rakastaa entistä kotikaupunkiaan.

– Synnyin ja kasvoin Jyväskylässä, Kukkumäessä. Lähdin sieltä pois 1993 kirjoitettuani ylioppilaaksi silloisesta Kesyn lukiosta. Kaupungissa asuu sukulaisia ja vanhoja kavereita, joita käyn tapaamassa. Jyväskylä on ihana paikka!

Suorlahdella on vertailupohjaa, sillä ura freelancerina on kuljettanut häntä kaupungista toiseen. Hän näytellyt muun muassa Helsingissä Suomen Kansallisteatterissa, Svenska teaternissa, Sirius teaternissa ja Circo Aereossa sekä Turun kaupunginteatterissa, Lahden kaupunginteatterissa, Kotkan kaupunginteatterissa ja Porin teatterissa. Ulkomaillakin Suorlahti on käynyt pariin otteeseen alaa opiskelemassa.

– Jyväskyläläiset ovat kivoja. Kaikkialla en ole tuntenut oloani kotoisaksi.

Usein kinastellaan, onko Jyväskylässä omaa murretta lainkaan. Vokaaleja kyllä venytellään, mutta riittääkö se tunnistettavaksi ja omaleimaiseksi puheenparreksi? Suorlahdella on asiasta omakohtaista, positiivista kokemusta.

– Istuin Helsingissä kahvilassa kavereiden kanssa. Keskustelu oli melkoista kielten sekamelskaa: olin juuri palannut Ranskasta ja menossa töihin Svenska teaterniin. En ollut aiemmin näytellyt ruotsiksi. Jonkin ajan kuluttua naapuripöydässä istunut tuntematon nainen kääntyi puoleeni ja kysyi, oletko kotoisin Jyväskylästä. Hän kuuli sen puheesta. Olin iloinen, että minullakin on tunnistettava murre.

Jyväskylään liittyy paljon muistoja, joista yksi on päässyt Putouksen näyttelijäesittelyihinkin: kohtaaminen 16-vuotiaan Matti Nykäsen kotiovella.

– Halusimme kaverini kanssa häneltä nimikirjoituksen ja menimme rohkeasti soittamaan Nykästen ovikelloa kerrostalossa. Matti oli hyvin ujon oloinen, mutta kävi hakemassa meille sisältä tarrat, joissa oli valmiiksi hänen nimikirjoituksensa.

 

Suorlahti on valmistunut musiikkiteatterinäyttelijäksi Turun taideakatemiasta 2002. Hän on koulutukseltaan myös filosofian kandidaatti pääaineenaan kirjallisuustiede ja sukupuolentutkimus. Jyväskylän koululaitoksen anti tulevaan ammattiin oli merkittävä.

– Olen tosi kiitollinen Jyväskylän musiikkiluokille ja niiden kuoroille, joiden mukana pääsi kiertämään maailmaa. Erityisellä lämmöllä muistelen kuoronjohtaja Kari Ala-Pöllästä.

Putouksen kymmenes kausi sisältänee edellisten tapaan myös laulutaitoa vaativia kohtauksia, joissa Suorlahden musiikkiteatteritaustasta arvatenkin on hyötyä.

44-vuotias Suorlahti on perheellinen kahden lapsen äiti. Putous-keikan takia hän joutui tyhjentämään työkalenterinsa muista menoista jouluun asti. Kutsu ohjelman koekuvauksiin huhtikuussa tuli hänelle täydellisenä yllätyksenä. Vieläkään hän ei tiedä, mistä hänet yhdeksi ehdokkaaksi bongattiin.

– Oli viikko aikaa tehdä hahmo ja kirjoittaa kaksi liuskaa tekstiä.

Hahmon kamppeet muovikassissa Suorlahti marssi Yellowfilmsin studiolle. Muuntautuminen tapahtui vessassa, ja sitten vain kameroiden eteen.

– Hahmona menin sisään ja hahmona tulin ulos.

Siitä, millainen sketsihahmo on, ei tässä vaiheessa voi hiiskua sanaakaan. Se paljastuu vasta ensimmäisessä lähetyksessä lokakuun 20. päivänä.

Ei kestänyt kauaakaan, kun tuottaja soitti ja tarjosi paikkaa.

–Tuntui absurdilta ja samalla tosi hyvältä päästä mukaan. Tämä on työ, jossa voi laittaa kaikki taidot peliin, Terhi Suorlahti sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .