Raati valitsi Jyväskylän parhaat terassit – nämä ovat voittajat

Jyväskylä on kelpo kesäkaupunki ja ravintola Amarillolla on keskustan paras terassi, vastasi Keskisuomalaisen lukijaraati kesäkuussa.

Toiseksi parhaana terassina lukijaraati piti Jyväshovin terassia. Kolmanneksi sijoittui Elonen, neljänneksi Old Brick's Inn ja viidenneksi Harry's.

Kaupungin parhaiksi puoliksi raatilaiset nostivat erityisesti kävelykadun, uudistuneen sataman, Rantaraitin ja Harjun. Myös Jyväskylän Kesä -tapahtumasta ja luonnon sekä veden läheisyydestä pidettiin. Vastaajista 94 prosenttia piti Jyväskylää hyvänä kesäkaupunkina.

Kehitettävien kohtien listan ykköseksi kohosi tori. Useampi raatilainen toivoi keskustaan myös pysyvää esiintymislavaa esimerkiksi ilmais- ja lastenkonserteille. Lapsille toivottiin myös lisää ohjelmaa ja lopetettua Peukkulaa toivottiin takaisin.

Keskisuomalaisen lukijaraati ottaa kantaa toimituksen asettamiin kysymyksiin. Kysymykset liittyvät Jyväskylän ja muiden Keski-Suomen kuntien kehittämiseen, ajankohtaisiin puheenaiheisiin tai mielenkiintoiseksi katsottuun teemaan.

Raatiin voi liittyä kuka tahansa osoitteessa www.ksml.fi/lukijaraati.

Tällä kertaa vastaajia oli 125. Miehiä oli 62, naisia 63. Eniten joukossa oli iäkkäitä: 60 vuotta täyttäneitä oli 51 prosenttia. Alle 40-vuotiaita oli 12 prosenttia vastaajista. Jyväskyläläisten osuus oli 66 prosenttia.

Seuraavassa lukijaraadille esitetyt kysymykset sekä poimintoja niihin saaduista vastauksista.

1. Mikä on keskusta-alueen paras terassi?

”Amarillon terassille paistaa aurinko koko päivän ja se on viihtyisä pysähdyspaikka.”

”Aurinkoinen keskeisellä paikalla, hyvä ruoka, vedensolina, avara ja hyvä palvelu.”

”Kauppakadun varsi on täynnä terasseja, joten kävelyalue on kapea. Amarillon terassi on tarpeeksi iso ja ympärillä on paljon vapaata tilaa. Jyväskylän keskusta on kuin kanjoni, jota ympäröi usein aidatut terassit - kierrän keskustan kaukaa, koska on keskusta on ruma. Terasseilla en viihdy.”

”On kivalla paikalla, palvelu ollut hyvää. Sopivan aurinkoinen. Ei häiritsevää melua ja Aren aukio tuo avaruutta.”

2. Onko Jyväskylä mielestäsi hyvä vai huono kesäkaupunki?

”Elämää, tapahtumia ja sykettä.”

”En ole asunut muissa kaupungeissa. Täällä on tapahtumia kesäaikaan kiitettävästi. Tänne kaipaisin Kuopion torin tapaista elämää. Tosin sitä ei väkisin saa aikaiseksi. Täällähän torille luontaisesti sopiva toiminta on siirtynyt kävelykadulle.”

”Jyväskylä on aina hyvä kaupunki, miksei sitten myös kesällä. Satamassa voi istuksia, heinäkuussa nauttia Jyväskylän Kesästä, lähteä risteilylle ja viipyillä Harjulla tai ihailla kukkaisia Viherlandiassa.”

”Jyväskylä on sopivan pieni/suuri ja luontoa joka paikassa. Tourujoen luontopolku rämeikköineen ja tietoiskuineen on vertaansa vailla. Jyväsjärvi keskellä kaupunkia satamineen ja rantaraitteineen mahdollistaa nautittavia hetkiä. Vesilinna jo historiallisena näköalapaikkana tarjoaa hulppeat näkymät Harjulta. Ja kun sinne kiipeää vanhoja ihania Harjun portaita, voi vain kuvitella, mitä kaikkea portaat ovat nähneet. Harju itsessäänkin keskellä kaupunkia on nähtävyys ja luontokokemus.

”Kaupunkina viihtyisä varsinkin kesällä. Poliitikot vain yrittävät tehdä tästä tukalan kaupungin asua (kaikki tariffit Suomen kärkitasoa, palvelujen alasajo härskillä tasolla, viimeisenä tieto Säynätsalon lääkärivastaanoton loppuminen).”

”Korkeuserot vesimaisemineen puistoineen rantaraitteineen harjuineen. Muuten rantaraitti on paras kaupungin sijoitus ulkoiluun, mikä palvelee kaikkia kaupunkilaisia tasapuolisesti.”

”Ydinkeskustassa on hyvin hoidettu luonto mukana: Jyväsjärvi ja upea satama, Harju, Yliopiston Campus, Kirkkopuisto ja monet muut puistot. Lisäksi meillä on maankuulu Kävelykatu terasseineen ja Väinönkatu mattoineen. Keskusta on saatu autottomaksi. Tässä on kuitenkin omat riskinsä - keskustan taloudellinen näivettyminen. Maksullisen parkkihallipysäköinnin hidas hyväksyminen ei edistä keskustan kehittymistä.”

3. Mitä Jyväskylästä puuttuu kesäisin?

”Elävä ja toimiva tori keskeiseltä paikalta. Tori, jossa voisi järjestää samanlaisia musiikillisia ”torstaitempauksia” kuin Salossa. Kannattaa kurkata asia. Kesätorstaisin Salon tori täyttyy perinteisesti ihmistä suurella ikähaitarilla. Lieneeköhän tämän kesän ja kaikkien aikojen ennätysyleisö ollut muutama viikko sitten, kun Siltsu oli esiintymässä, toistakymmentätuhatta henkeä.”

”Iltatori/tori, jonne voi mennä kuka tahansa myymään, Pop-up-ravintoloita ja trubaduureja, esityksiä. Kuka tahansa voisi mennä esiintymään ja myymään jos haluaa. Esim. satamassa. Jokainen myyjä/esiintyjä hoitaa oman alueensa siisteyden.”

”Juhannuksen vanhat traditiot tulisi elvyttää, ei kaikki asukkaat lähde mökeille. Uuden urbaanin juhannusjuhlinnan voisi kehittää yhdessä järjestöjen ja asukasyhdistysten kanssa. Kansalaisjuhlana, jossa on sisältöä.”

”Elävää musiikkia voisi olla vielä enemmän. Osaajia ja opiskelijoita on paljon.”

”Keskisuomalainen kirjoitti yleisen saunan tarpeellisuudesta. Yleinen sauna lähellä keskustaa olisi mahtavaa; turistitkin, joilla ei ole mahdollisuus tutustua tähän laitokseen kenenkään mökillä, voisivat uskaltautua kokeilemaan. Yhteisöllisyys on päivän iskusana; ehkä saunaton suomalainenkin voisi saunoa siellä. Uimahallin saunaan eivät kaikki kuitenkaan mene.”

”Oikea toritunnelma. Torille pitää erikseen mennä, sinne ei vaan päädy. Monissa kaupungeissa päätyy torille keskeisen sijainnin takia ja sitten sinne jää katselemaan ja joskus jopa ostamaan sitäkin mitä ei tarvitse.”

”Jyväskylässä ei ole kovin paljon kesään liittyviä tapahtumia. Lasten paikat lopetettu.”

”Puuttuu kaiken kansan huvipuisto.”

”Terassit pääosin varjossa, kävelykatu liian suppea/kapea. Keskustan alue suuremmaksi ja enemmän kävelykatumaiseksi - promenadiksi!”

”Ei kunnollisia puistoja, kuten mm. Tampereella.”

4. Mikä Jyväskylässä on parasta kesäisin?

”Jyväskylässä vesistöjen äärelle on lyhyt matka virkistymään. Jyväskylää ei ole turhaan kutsuttu Suomen Ateenaksi. Alvar Aallon arkkitehtuuri erottuu edukseen kesäisin.”

”Hyvä kesäteatteritarjonta kaupungissa ja lähiympäristössä, ravintolalaivat”

”Mahdollisuus päästä luontoon, mutta myös kaupungin vilinää”

”Sisävesiristeilyt, Lounaispuiston laulut, tanssit ja konsertit, kesäteatterit. Kyllä kai ne rallitkin kuuluu Jyväskylän hyviin puoliin.”

”Suhteellisen siisti kaupunkikeskusta ja myös turvallinen. Mukava ja kiireetön tunnelma heinäkuussa.”

”Tapahtumat, Harju iltasoittoineen, kävelykadullakin on hyvä kesämeininki erilaisten tapahtumien ja esiintyjien ansiosta.”

”Vesistöyhteydet. Varsinkin Päijänne. Olen ex- oman ison purjeveneeni kippari valtameriltä. Emme osaa nähdä omaa aarrettamme.”

5. Mihin veisit vieraan tai mitä näyttäisit vieraalle kesällä Jyväskylässä?

”Aallon kesäasunto Säynätsalossa ja sauna Päijänteellä.”

”Harju, Naissaari, satama, Viherlandia, tori, kävelykatu ja jokin musiikkitapahtuma kirkossa tai ulkoilmassa.”

”Harju, satama, Toivolan piha, yliopiston alue.”

”Harjun vesitorniin syömään, vuokraisin saunalautan Jyväsjärvellä ja lenkille Laajavuoren pururadalle. Säynätsalossa voisi myös käydä kääntymässä.”

”Jalkapallo- tai pesäpallo-otteluun, satamaan ja Jyväsjärven rannalle, keskustan pikkupuoteihin...”

”Jyväskylän Kesän tapahtumiin, Lounaispuistoon kuuntelemaan puistomusiikkia, Naissaareen, ehkä Viherlandiaan.”

”Keski-Suomen museon ja Alvar Aalto -museon, keskustan kävelykadun ja Vesilinnan.”

”Keskusta-alueella vesitornin näköalatorni, valitettavasti paikka näyttää ränsistyneeltä. Muistan että vieraillessani Jyväskylässä lapsena 30 vuotta sitten Matti Nykäsen mäkihyppytornin kahvila oli kaikkein mieleenpainuvinta.”

”Kuokkalan kartano, vesilinna, yliopiston kampus, museot.”

”Kävely Neron portaita Harjun laelle ja siitä Vesilinnaan nauttimaan jäätelön tai kahvia. Yhtä hieno paikka on Jyväskylän satama, missä viikoittain tuhannet ihmiset pistäytyvät kahvilassa tai sitten lähtevät hienolle sisävesiristeilylle. Jyväskylän Kesän konsertteja voi myös suositella.”

”Satamaan vohvelille, Kävelykadulle jätskille, Köhniön uimarannalle uimaan ja geokätköilemään Ylä-Myllyjärven komeisiin maisemiin.”

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .