Radiopuhelimet 23.3.2002

Radiopuhelimet on antanut suomalaiselle musiikille enemmän kuin moni arvaakaan. Oululainen vaihtoehtorockyhtye on ollut nimittäin oleellisesti mukana perustamassa legendaarista Bad Vugum -levy-yhtiötä, josta mm. CMX ja Aavikko ovat myöhemmin ponnistaneet.

Bad Vugum asettaa yhtyeilleen tiukat vaatimukset julkaisemansa musiikin persoonallisille ja oudoille ulottuvuuksille. Bad Vugumilta löytyvät Pohjois-Suomen tinkimättömimmät ja omintakeisimmat rockyhtyeet. Bad Vugumin linjaa voitaisiin luonnehtia valtavirran negaatioksi.

Levy-yhtiön keulahahmona Radiopuhelimet on suomalaisen undergroundrockin vientikelpoisia nimekkeitä. Esimerkiksi yhtyeen saksalaista fanikuntaa ei näytä tippaakaan haittaavan sinivalkoinen kielimuuri. Sama sanoitusten jykevyys innoittaa Radiopuhelimien kotimaisia kuulijoita.

Radiopuhelimet on kaunistelematon ja tyly kuin koivuhalosta askarreltu päänalunen. Vokalisti J.A. Mäen röyhkämäisen suora lyriikka ja kitaristi Jarno Mällisen kulmikkaat ja teräväreunaiset sävellykset tekevät Radiopuhelimista oman ilkeän itsensä. Jossain vaiheessa vuosien saatossa yhtye on jopa oppinut soittamaan joten kuten. Se ei voi olla haitaksi.

Radiopuhelimien viimeisimmät levyt Hiljaista! ja Oulu on kaupungin nimi ovat luonteeltaan karheita rocklevyjä, joissa on soitannollista selkeyttä aivan toisella mitalla kuin alkuaikojen kapinoivassa hc-väännössä.

Perusasiat ovat pysyneet. Radiopuhelimet on rumaa mutta rehellistä vaihtoehtomusiikkia. Kyse ei ole soidintanssista. Kyse on aikuisten miesten suorasta tilityksestä. Siitä, millaista on elää paskassa kaupungissa.

Tämä määre ei ole maantieteellisesti sidottu paikkaan, se on mielentila. Kiitos kaikille vittupäille / suurempi kiitos ystäville on Radiopuhelinten sanastossa kauniisti sanottu.

Radiopuhelimilla on harva, innokas ja omanlaisensa yleisö. Lutakon baarilavalla ja sen edustalla oleili sellaista ihmistyyppiä, että herkimpiä hirvitti. Pieni tila tiivisti vielä tunnelmaa entisestään.

J.A. Mäki on lavalla vimmattu mies. Hänet nähtiin kiipeilemässä baaritiskillä, kaiutinkaappien päällä ja yleisössä. Mies kaatuili, huusi ja kaatuili lisää. Melko pelkistetysti ja staattisesti maalailevaan orkesteriin verrattuna Mäki on kuin helvetistä karannut piru.

Uusi Tänään! -levy ilmestyy noin kahden viikon kuluttua. Lutakossa se soitettiin kokonaisuudessaan. Kappaleet ovat Jäätie, Elonkehä, Maanantaita, Tivolissa, Hindustan, Mulla menee liian lujaa, Mikä planeetta?, Luonto on puhdas pahasta, Vain ihminen ja Heinäkuu.

Uusi materiaali vaikuttaa yhä svengaavammalta Radiopuhelimilta. Päällimmäisenä vaikuttimena kuuluu aiemman levyn hypnoottinen poljento. Basisti Antti Annusen rooli korostuu.

Yhtyeen taitavimpiin soittajiin kuuluva Annunen näytti parasta osaamistaan boogie-instrumentaaliosuuksissa. Kelpo rumpali Jyrki Raatikainen vei bändiä eteenpäin ilman suurempaa kitkaa, vaikka kuusikieliosastossa hämmästyttävän rumalla kitaralla soittanut Katz ja Mällinen hankasivatkin sovitusten pakottamana vastaan. Mukavasti sähköä ilmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

"Saako korona-ajasta nauttia?" – teatterimusiikkia säveltänyt Maija Kaunismaa sanoo työn onnistuvan hyvin, kun puhelimet eivät soi ja ympärillä on rauhaa

Marko Ahosen tärpit: Ken Burnsin komea suursarja tutustuttaa katsojat country-musiikin historiaan

Jyväskylästä kaksi kaunotarta Wellnessmalli-kilpailun finaaliin – "Mielettömät pari päivää takana", iloitsee Matti Nykäsen tytär Eveliina Mäntykangas

Energiaa pursuava, nyt eläköityvä Seppo Pulkkinen on kokeillut tavallistakin elämää – sitten Merja-vaimo sanoi soittavansa Happeelle, että "tulkaa hakemaan se pois täältä"

Marko Ahosen tärpit: Medusan isku on iskevä toimintaelokuva järjen kera, mikä on valitettavan harvinaista

Tuula Purasen pakina: Ravintoloiden aukioloajat ovat paluu hyvään aikaan

Korona-aika synnytti salavirkkaajia – Suomen käsityön museo kerää poikkeusajan käsityökokemuksia tulevien sukupolvien ihmeteltäviksi

"Niin hieno tunne, että pelkästä ajatuksesta tulee kylmät väreet" – Tässä harrastuksessa opetellaan kaksi lajia erikseen ja vasta sitten pääsee itse asiaan

Marko Ahosen tärpit: Joanna Lumley tutustuu kätkettyyn Karibiaan kaksiosaisessa matkailuohjelmassa

Tiesitkö, että Jyväskylän Harju syntyi muinaisesta Ancylusjärvestä? Eero Kuusela kertoo Harjun historiasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.