Rallikansa on muutakin kuin olutta lipittäviä äijäporukoita – nämä leidit nauttivat Jyskälässä kuohuvasta ja hurjasta autokyydistä: "Vauhti oli aivan mieletön, puut vain vilisivät"

Ilmassa oli testosteronin katkua, luki Keskisuomalaisessa ralliviikonloppuna. Rallikansasta tulee monelle mieleen lippalakit päässään olutta nauttivat miesporukat. Yleisö on kuitenkin moninaisempi. Satavuotias Citroën toi joukon suomalaisia tunnettuja nimiä Leidien ralliretkelle. Tälle naisjoukolle rallit ovat paljon muutakin kuin stereotyyppistä äijämeininkiä.

Rallileidit pääsivät nauttimaan kilpailun seuraamisen lisäksi paitsi kuohuvasta, myös hurjasta vauhdista ralliauton kyydissä.

Vuoden 2001 Miss Suomi Heidi Sohlbergille ja vuoden 2017 Miss Plus Size Finlandille Marjaana Lehtiselle ralliautokyyti oli viikonlopun kohokohta.

– En ikinä vaihtaisi sitä kokemusta pois. Vauhti oli aivan mieletön, puut vain vilisivät. Sanoin kuljettajalle ensimmäisenä, että mulla on sitten mies ja kaksi lasta, jotka jäävät leskeksi ja orvoiksi, Lehtinen vitsaili.

 

Marjaana Lehtiselle rallivierailu oli ensimmäinen. MM-rallit ovat olleet iso osa Heidi Sohlbergin elämää jo vuosikymmenten ajan.

– Olen henkeen ja vereen autoihminen. Rakastan autoja ja niiden ääniä. Veikkaan, että tämä homma on minulla veressä, Sohlberg sanoi.

Sohlberg ja Lehtinen viihtyivät rallihumussa naisporukassa. He suosittelevat tapahtumaa kaikille.

– Meillä on ollut porukassa vähintäänkin yhtä hurttia huumoria kuin äijäporukoilla, ehkä jopa hurtimpaa. Ralleihin voi ja kannattaa todellakin lähteä mimmiporukalla, Lehtinen sanoi.

– Rallikatsomossa on niin miehiä, naisia kuin lapsiakin. Suomalaiset ovat rallikansaa, oli sitten mies tai nainen, Sohlberg arvioi.

 

Jyväskyläläistä rallitunnelmaa ihastelivat myös vuoden 2017 Miss Suomi, yrittäjä Noora Hautakangas; juontaja, puhuja ja kouluttaja Marianne Harjula ja vuoden 2018 Miss Suomen ensimmäinen perintöprinsessa Eevi Ihalainen.

– Koko Eurooppa on saapunut Keski-Suomeen, ja täällä vallitsee ihana, avoin tunnelma. Fiilis ralliradan varressa on käsin kosketeltava, Harjula kertoi.

– Tämä on ensimmäinen kertani ralleissa. Täällä on ihana, kansainvälinen tunnelma. Lähtisin uudestaankin, Ihalainen sanoi.

 

Marianne Harjula ja Noora Hautakangas tunnustivat olevansa autonaisia. Eevi Ihalainen paljasti suhtautuvansa autoiluun vähemmän intohimoisesti, vaikka innostuikin ralliautokyydistä ja kilpailun seuraamisesta.

– Sain ajokortin pari vuotta sitten, mutta en ole ajanut vuoteen. En itse tykkää ajamisesta yhtään. Ehkä nyt olisi korkea aika opetella tykkäämään, Ihalainen sanoi.

– Olen suuri rallifani. Olen ajanut vuosia sitten rallisprinttiä noin seitsemän vuoden ajan. Olen pienestä pitäen seurannut ralleja, ja perheessäni on ajettu rallia, Hautakangas kertoi.

 

Rallitunnelmaan kuuluva yhteisöllisyys on tärkeä osa rallikokemusta sukupuolesta riippumatta.

– Samat asiat ovat varmasti tärkeitä niin naisille kuin miehillekin. Hyvä meininki, avoimuus, huumori ja toisten kannustaminen, Hautakangas kiteytti.

Citroënin brändijohtaja Eeva Ritakosken mukaan tänä vuonna toista kertaa järjestetty Leidien ralliretki on jotain, mitä ralleissa ei ole ennen nähty. Tämä ei tarkoita, etteikö ralleilla olisi naisille tarjottavaa.

– Moni nainen saattaa kokea, että rallit ovat jotakin, mikä ei kiinnosta heitä, tai että heidän on vaikeaa löytää tarttumapintaa tähän tapahtumaan. Rallit ovat paikan päällä kuitenkin jotain aivan muuta kuin tv:stä katsottuna. Täällä aistit tunnelman ja maistat hiekan ja soran suussasi, Ritakoski sanoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .