Rantojen ja luonnon ikävä

Jyväskyläläinen Riku Salminen, 23, muutti pois kotikaupungistaan kaksi vuotta sitten opiskelujen vuoksi. Sittemmin hän on ollut yksi niistä monista maakunnista tulevista nuorista, jotka jatkuvasti kasvattavat pääkaupunkiseudulla asuvien lukumäärää.

- Pääsin opiskelemaan Stadian ammattikorkeakouluun radio- ja tv-ilmaisua. Helsinki oli ennestään semituttu kaupunki, joten muuttaminen ei jännittänyt sen ihmeemmin. Lisäksi pari kaveria muutti tänne samoihin aikoihin, Salminen muistelee.

Luonnonläheisyys puuttuu

Kämpän Salminen sai HOAS:ilta, ja asui ensimmäiset puoli vuotta solussa Kontulassa.

- Kontula oli oikein sympaattinen työläislähiö, jossa näki koko elämän kirjon. Aamulla oli paljon töihin lähtijöitä, mutta perjantaisin ja lauantaisin oli aika railakasta meininkiä legendaarisella Kontulan ostarilla. Olisko siinä 13 anniskelualuetta Kuokkalan kokoisen ostarin yhteydessä? Se on hieno paikka kyllä, Salminen irvailee.

Salminen sanoo kotiutuneensa Helsinkiin melko nopeasti.

- Tutustuin uuteen kaupunkiin käymällä lenkillä ja pyöräillen. Julkinen liikenne on täällä miljardi kertaa parempaa kuin Jyväskylässä, joten liikkuminen on toimivaa, helppoa ja halpaa. Sen vuoksi ei tarvitse missään taksijonoissakaan kärvistellä.

Jyväskylästä Salminen jäi kaipaamaan entisen asuinpaikkansa Ristikiven luontoa ja järven läheisyyttä.

- Ja kaveripiiri piti rakentaa kokonaan uudestaan. Helsingissä on joka paikassa kaupunkia, metsä ja luonnonläheisyys puuttuu. Se, että voisi lähteä uimarannalle tuosta vaan. Ja täällä on muuten kauhean meluista! Ei pysty menemään mihinkään ettei jostain kuuluisi joku auton ulina tai junien jylinä.

Yksi totuttelemisen aihe on ollut silkka ihmisten paljous.

- Jos aikoo vaikka yökerhoon mennä niin kyllä kannattaa lähteä aikaisin matkaan. Joskus keskiyön jälkeen niihin joutuu jonottamaan kyllästymiseen asti. Koko baariin lähteminen ja sieltä poistuminen on projekti, joka pitää ottaa huomioon - päinvastoin kuin Jyväskylässä, jossa kaikki on saman kadun varrella, nykyään Pohjois-Helsingin Pukinmäessä asuva Salminen sanoo.

Turha kiire ärsyttää

Helsingissä Salmista ihmetyttävät myös ihmisten kiireisyys ja välinpitämättömyys.

- Mua ärsyttää busseissa ja junissa se, että heti kun lähdetään edelliseltä pysäkiltä niin pitää jo painaa nappia. Ja saman tien mennään seisomaan sinne ovien eteen, vaikka seuraavalle pysäkille on vielä kilometri.

- Ja sitten se turha kiire. Ei haluta välittää toisten ihmisten asioista ollenkaan. Jos joku makaa jossain kadulla niin kaikki kävelevät ohi, toki sitä nyt tapahtuu pienemmissäkin kaupungeissa.

Stadin slangikaan ei ole uponnut Salmiseen.

- Paikallisten puhetyyli on edelleen todella ärsyttävä, varsinkin teinien suusta kuulee välillä sellaista sönkötystä, että huh huh. Kun he vielä lisäävät joka paikkaan vittua niin siitä tulee sellaista helvettiä että.

Salmisella onkin omien sanojensa mukaan vielä ihan jyväskyläläinen puhetyyli.

- Kyllä siitä huomautellaankin. Mutta ihan voin ylpeänä silloin sanoa, että en ole täältä kotoisin. Toki jotkut paikalliset sanat ovat jo sulautuneet käyttöön, kuten spora.

Pääkaupunkiseudun kalliit asunnotkin sapettavat Salmista, mutta on suurkaupungissa asumisessa hyvätkin puolensa.

- On toki mukavaa, että täällä tapahtuu koko ajan kaikkea - jos tulee illalla vaikka tekemisen puute, niin aina löytyy jotain. Tosi paljon on tapahtumia ja livebändien keikkoja, joita voi mennä katsomaan. Ja urheilua, kuten lätkä- tai futismatseja. Liikuntamahdollisuudetkin ovat aivan huippuluokkaa.

Jyväskylä helposti paras

Salminen osaakin kuvitella jäävänsä pysyvästi asumaan Helsinkiin.

- Media-alan töistä suurin osa on täällä, näin se vain on. Jos saan jossain vaiheessa töitä täältä, uskoisin, että tulen viettämään suurimman osan elämästäni pääkaupunkiseudulla.

Jyväskylästä taas Salminen ei tahdo keksiä mitään negatiivista sanottavaa.

- Kyllä Jyväskylä on helposti paras kaupunki. Pyrin käymään siellä kerran kuussa, nyt harmittaakin kun ollut kiireinen kevät enkä ole ehtinyt sinne tarpeeksi usein. Kaipaan Jyväskylän sellaista hiljaisuutta ja rauhaa. Ja tietysti kavereita. Tunnen olonikin vielä jyväskyläläiseksi enkä helsinkiläiseksi.

Muuttoa toiseen kaupunkiin ylipäänsä Salminen kuitenkin suosittelee.

- Jos asuu samassa paikassa koko elämänsä, niin jää paljon kokematta ja tutustumatta moniin ihmisiin. Kyllä joskus kannattaa lähteä sieltä omasta kylästä muualle.