Rintaliivejä lavalle ja paljaita miesten rintoja – Keskisuomalainen Himoksen kulisseissa Maustetyttöjen kanssa

– Täällähän on yhtä paljon ihmisiä kuin koko Vaalan kunnassa, Maustetyttöjen Kaisa Karjalainen toteaa astuessaan Himoksen telttalavalle duon toisen jäsenen eli siskonsa Anna Karjalaisen kanssa.

Kolmevarttisen show’n aikana lavalle lennähtävät mustat rintaliivit päätyvät Annan toimesta ripeästi takaisin yleisön joukkoon. Encoren jälkeen duo astuu alas lavalta, ja nopeiden kädenpuristusten jälkeen siskokset huikkaavat toimittajalle ja kuvaajalle käyvänsä nopeasti antamassa muutaman nimikirjoituksen lavan sivussa jo hetken odottaneille innokkaille faneille. Faneista muutamalla miespuolisella innokkaimmalla on jo rintamus paljaana, valmiina vastaanottamaan tussin jäljen.

Seuraavaksi siskokset nappaavat soittimensa (Kaisa syntetisaattorin ja Anna kitaran), pakkaavat ne henkilöauton perään, ja johdattavat Keskisuomalaisen backstagelle. Haastattelu voi alkaa.

– Hyvää meille kuuluu, lähdemme tästä suoraan Vaalaan, jossa ehdimme olla yhden päivän. Sinne on täältä viiden tunnin ajomatka, Kaisa sanoo.

Maustetytöt kertovat tämän olevan ensimmäinen juhannus, kun he eivät ole Vaalassa. Yhden lomapäivän jälkeen on jo maanantaina ohjelmassa paluu studiolle. Mutta sitä ennen:

– Syödään Vaalassa juustokeittoa ja kuhafilettä. Juustokeitto on Pohjois-Pohjanmaalla perinneruoka, ja kuhaa isä pyytää järvestä koko kesän, Anna kertoo.

Ensimmäinen Maustetyttöjen kokonainen albumi julkaistaan lokakuussa. Levyn miksaukset ovat Kaisan mukaan ”viittä vaille valmiina”.

– Seuraavalla viikolla ryhdytään käymään läpi lopullisia versioita kappaleista. Pitää muistaa vain tehdä sellainen levy, mistä itse tykätään. Ei tarvitse sitten harmitella, jos muut eivät pidäkään siitä.

Puolessa vuodessa suosioon noussut duo soittaa ensimmäisenä kesänään pitkälle yli kolmekymmentä keikkaa. Kaisan mielestä yhtyeen suosiota on vaikeaa hahmottaa.

– Ei ole oikein minkäänlaista perspektiiviä tähän koko tilanteeseen. Mutta tulee kyllä hyvä mieli, kun saa soittaa näin paljon keikkoja.

Anna komppaa siskoaan.

– Jos joku olisi vuosi sitten sanonut, että seuraavana juhannuksena soitetaan Himoksella, niin olisin sanonut, että älä puhu p**kaa. No ei, olen tottunut viettämään juhannuksen aina luonnon helmassa, niin on kyllä siihen verrattuna erilaista olla täällä.

Maustetyttöjen musiikkia on kuvailtu joissain tapauksissa melankoliseksi ja vakavaksikin. Kaisa myöntää, että kappaleiden sanoitukset voivat osin ollakin tällaisilla ilmauksilla jäsenneltävissä.

– Ei meillä silti ole mitään tarkkaa genreä tai jotain muuta tiettyä juttua, mitä haluaisimme olla. Se on ollut sattumien kauppaa, että Maustetytöistä on tullut sitä, mitä ollaan.

Siskokset eivät usko, että ensimmäisen levyn julkaiseminen toisi yhtyeelle ajankohtaiseksi miettiä suuremmalle levy-yhtiölle siirtymistä.

– Meillä on lähtenyt hyvin asiat käyntiin tällä tavalla ja tykkäämme pitää langat omissa käsissämme. En osaa sanoa, että mihin juuri nyt tarvittaisiin isompaa yhtiötä taustalle.

Langat pysyvät Annan ja Kaisan mukaan hyvin käsissä myös sisarussuhteesta huolimatta – ja sen ansiosta.

– Sanaharkkaa tulee aiheesta kuin aiheesta aina välillä, jos toinen on pahalla päällä, mutta en osaa kuvitella että voisin tehdä tätä kenenkään muun kanssa, Anna sanoo.

Myös Kaisa kertoo luottavansa siskonsa visioon musiikin teossa.

– Kyllä me nyt välillä ollaan eri mieltä musiikinkin kanssa, tyyliin että pitäisikö jonkin olla kovemmalla tai hiljemmalla. Mutta mitään suurta ristiriitaa ei vielä ole ilmennyt. Sitä odotellessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .