Rohkeassa kalenterissa nyt kansallispukuiset naiset – Tavoitteena kauniit kuvat

Tekijät odottavat saavansa ryöpyn niskaansa, mutta toivovat myös ymmärrystä hankkeelle.

Rohkeita kalentereita on tehty lukematon määrä, mutta vihjailun ja rohkean riisumisen yhdistäminen kansallispukuun on asia, johon harva on rohjennut. Nyt sekin nähdään.

Tiimiin, joka moiseen ryhtyi, kuuluu muun muassa Mari Varonen Jyväskylästä.

– Kokosimme erikokoisia ja -näköisiä malleja lähinnä ystäväpiiristäni. Mukaan kuvauksiin ilmoittautui niin kameran edessä rutinoituneita burleskitanssijoita kuin ensi kertaa studiokuvauksiin myöhemmin saapuneita naisia, Varonen kertoo.

Kalenterikuvaukset olivat Jyväskylässä lokakuun alussa. Mallit poseeraavat kalenterissa kansallispukuihin tai niiden osiin pukeutuneena. Poseeraukset pohjautuvat osin klassisiin pinup-asentoihin. Jokaisessa kuvassa on jännitettä, joka liittyy vaatteen riisumiseen, sensuelliin asentoon tai alastomuuteen.

– Tavoitteenamme on, että kalenterin kuvat ovat ennen kaikkea kauniita ja että ne ylistävät upeaa kansallispukutraditiotamme sekä erilaisia naisia. Ne ovat rohkeita, mutta tyylikkäitä. Emme halua, että kukaan voi sanoa kuvia törkeiksi tai hävyttömiksi, pukuja tai naisia alentaviksi, Varonen sanoo.

– On selvää, että kalenterimme herättää huomiota, niin hyvässä kuin pahassa. Pelkkä kalenterin maininta sanomalehtijutussa alkusyksystä sai ihmiset lähettämään vihapostia minulle. Luotamme kuitenkin siihen, että ihastuneiden määrä on huomattavasti suurempi kuin vihastuneiden, Varonen sanoo.

Kalenterin myynnissä ja markkinoinnissa on mukana Suomen kansallispukuyhdistys Raita ry. Osa kalenterin tuotosta ohjataan yhdistyksen kautta kansallispuvun positiivisen näkyvyyden hyväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.