Roni Martin & Jukka Orma Tanssiinkutsu 16.10.2004

Pentti Saarikoski kuuluu kaikille. Saarikosken tuotantoon voi avata ovia monelta suunnalta. Niin runoilija itsekin aikoinaan teki. Roni Martinin ja Jukka Orman luotsaaman kokoonpanon näkemys Saarikoskeen on funkin, flamencon ja jazzin maailmanmusiikillinen sikermä. Pohjana Saarikosken kreikkalaisen kauden jälkeinen vuonna 1961 ilmestynyt runokokoelma Maailmasta.

Lähtökohdat ovat vankat. Helsingin Juhlaviikoilla esitelty yhtye, jonka takana on sellaisia nimiä kuin flamencokitaristi Rauli Rantanen, perkussionisti Didier Selin, rumpali Alf Forsman ja kitaristi Jukka Orma, ei ole kevyen sarjan tekijä. Luottamuksesta ei sinänsä ollut pulaa: jo ensimmäiset kappaleet Perintöhattu ja Manannan MacLir rullasivat niin jouhevasti kuin funkissa on tapana.

Tanssista vielä yksi uusi ulottuvuus

Parhaimmillaan orkesteri oli Muistorunossa joka oli sävellyksenä ja kokonaisuutena setin onnistuneimpia. Tässä vaiheessa flamencotanssija Kaari Martinin entree lavalle toi esitykseen vielä yhden ulottuvuuden.

Syntymäpäivä valui hienosti ja lämpimästi Rantasen flamencokitarasta. Asemat 1 & 2 oli kontrabassolla, rummuilla ja kitaralla soitettua kapakkajazzia.

Kaikkiaan kokoonpano soitteli funkrytmejä, jazzia ja flamencoa kepeästi ja pakotta.

Ongelma oli muualla. Roni Martinin ja oikeastaan koko ryhmän tulkinnasta ei kehittynyt kovin jäntevää, siitä puuttui kosketuspintaa, syvyyttä. Runon ja musiikin synteesi jäi vaikeaksi: millä tavalla tämä musiikki ja nämä sävellykset kertovat juuri Saarikoskesta?

Myönnetään, että hänen poukkoileva modernisminsa itsetietoisesti pakenee pitäviä määritelmiä ja kahlehdintaa. Siten Martinin ja Orman näkemys on perusteltu siinä missä muutkin, kieltää sitä ei voi. Mutta väitän, että vahvin se ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Kolumni: Kaikesta ei voi tehdä komediaa, sillä lopputuloksena voi olla hämmentävä huumorikokemus

Tämänkin uutisen oli joskus tultava: Tanssiorkesteri Euroset panee pillit pussiin

Ravintola-arvio: Keskisuomalaisen makuraati vieraili Haraldissa – tarjoilija varoitteli hauleista ja savulahna oli suorastaan rikollisen hyvää

Kolumni: Rikollinen mieli -dokumenttisarjaa on haukuttu härskiksi sosiaalipornoksi – olen osittain eri mieltä

Kun vastaan tuli suulas orava ja lumiukkopartio – toimittaja otti selvää, mihin Palokassa kannattaisi suunnata paikallisten mielestä

Kaikki maailman viisaudet on ripoteltu ympäri Jyväskylää suureksi elämäntaito-oppaaksi – katso kuvasarja

Risto Kaskilahti, Viitasaaren lahja suomalaiselle viihteelle tekee debyytin UIT-revyyssä

Tangokuningatar yllättää "uudella" uravalinnallaan: "Lähden heti malliksi kun kysytään"

Pankinjohtajat ja kauppiaat naureskelivat taloushuolissa kärvistelleelle Aki Palsanmäelle, kunnes pihaan karautti vuonna 2012 tuotantoyhtiön auto

Kolumni: Tiesitkö tämän Die Hardista? Ja muutama muu jännä fakta: "Elokuvan kuvauksissa käytettiin 17:ää hajoamisen eri vaiheissa ollutta aluspaitaa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.