Sävyjen kaleidoskooppi

MARIINSKI-TEATTERIN SINFONIAORKESTERI

Mikkelissä 6.7.2011
Kapellimestari Valeri Gergijev on Mikkelin musiikkijuhlien voimahahmo, jonka ympärille nyt kahdettakymmenettä kertaa järjestettävä festivaali on lähes alusta saakka rakentunut. Gergijevin johtama pietarilaisen oopperatalon, Mariinski-teatterin sinfoniaorkesteri on kautta vuosien tuonut suomalaiseen kesään maailman merkittävimmillä estradeilla esiintyviä taiteilijoita.

Konsertin avausteos, Musorgskin Yö autiolla vuorella, tempaisi ilman alkulämmittelyjä syvälle noitajuhlien syövereihin, ja orkesterin soinnin luonne alkoi hahmottua: Gergijev on hionut soittajistonsa sävypaletin ainutlaatuisen rikkaaksi. Samettinen pehmeys on leimallinen piirre orkesterin soinnille, joka on kuitenkin samalla hämmästyttävän kirkas.

Alttoviulisti Juri Bashmetin taidokkaasta tarkkuudesta saatiin nauttia Alfred Schnittken Alttoviulukonsertossa. Bashmetin työskentely hänelle sävelletyn haastavan ja laajaa tyylilajien kirjoa hyödyntävän konserton parissa oli äärimmäisen luontevaa ja vaivattoman oloista. Yhteistyö solistin, kapellimestarin ja orkesterin välillä toimi saumattomasti.

Gergijevin käsissä musiikki tuntuu olevan aina virtaavaa ja orgaanista. Hänen omintakeinen lyöntitekniikkansa korostaa hengittävyyttä ja musiikilliset jatkumot rakentuvat oivaltavasti.

Levollisena soinut Debussyn Faunin iltapäivä ja Stravinskin rytmisen alkuvoiman kukoistusta enteilevä Tulilintu-sarja osoittivat orkesterin kyvyn saavuttaa soinnillisia äärimmäisyyksiä henkäyksen ohuista pianissimoista kattopaneeleita vavisuttaviin fortissimoihin. Suhteellisen nuoren soittajiston työskentely oli tarkkaa ja yhtenäistä, rytmillisesti jäntevää, ja jousiston vibraton käyttö hallittua ja erilaisiin musiikillisiin tarpeisiin mukautuvaa. Vaikka orkesterista löytyy järisyttävää voimaa, slaavilainen karhea paatos loisti ainakin tämän ohjelmiston parissa poissaolollaan. Vaskien soitto oli kautta linjan huomiota herättävän puhdasta, ja puupuhallinsoolot - esimerkiksi Faunin iltapäivän alun kuuluisa huilusoolo - huikaisevia taidonnäytteitä.

Mariinski-teatterin sinfoniaorkesteriJuri Bashmet, alttoviulu,Valeri Gergijev, kapellimestari,Musorgski: Yö autiolla vuorella,Schnittke: Alttoviulukonsertto,Debussy: Faunin iltapäivä -preludi,Stravinski: Tulilintu-sarja, versio v. 1919.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.