Saarijärveläinen julkkiskokki muistaa ajan, jolloin takapuolelle taputtelu toi hyvän tipin – "Kyllä meillä silloinkin rajat oli: tisseihin ei saanut koskea"

Keskisuomalainen julkkiskokki Maija Silvennoinen muistaa ajan, jolloin takapuolelle taputtelu toi hyvän tipin.

Saarijärvelle jälleen asettunut julkkiskokki Maija Silvennoinen on tuohduksissaan ravintola-alaakin koskevasta seksuaalinen häirintä -keskustelusta. Hän itse on elänyt ajan, jolloin hän nissetyttönä sai kokea takapuoleen taputtelua ja puristelua. Silloin sitä pidettiin normaalina, alaan kuuluvana asiana.

– Ihmiset ovat nyt herkkähipiäisiä.

Ei Silvennoinen seksuaalista häirintää hyväksy, mutta hän pyytää keskusteluun ja käytäntöihin tolkkua.

– Ihmettelen, etteivät seksuaalista häirintää nykyisin kokevat puutu asiaan heti ja sano, että näpit irti. Lisäksi asiasta pitäisi tehdä ilmoitus esimiehelle. Nämä esille nousseet tapauksethan esimerkiksi teatterimaailmasta ovat vanhoja. Jotta asiat kohentuisivat, kiusaajat pitää saada heti selville, Silvennoinen sanoo.

Samalla hän muistuttaa, että 1970- ja 1980-luvulla miesasiakkaiden käytös hyväksyttiin, koska siihen liittyi tippi ja tietty ammattikulttuuri.

– Kyllä meillä silloinkin rajat oli. Tisseihin ei saanut koskea, tai tuli heti kynsille. Lisäksi me kyllä sanottiin, jos asiakkaan käytös ei miellyttänyt. Ihmetyttää, jos nykyajan tarjoilijat eivät pysty pitämään puoliaan.

Kehitystä Silvennoinen pitää huonona.

– Minä tykkään halata ja kosketella ihmisiä. Jos nyt täytyy miettiä, onko se sopivaa vai ei, niin onhan se surullista. Sitä paitsi tietty flirtti kuuluu tarjoilijan ammattiin. Eikä sen tarvitse tarkoittaa seksuaalisesti mitään. Kyllä minusta naisena on kiva kuulla kohteliaisuuksia miehiltä, Silvennoinen sanoo.

Konkari nostaa lisäksi esille yhden asian, joka sekin saatetaan tulkita väärin.

– Ennen tarjoilijoilla oli asiallinen ammattiasu, joka ei provosoinut. Nykyisin nuorilla, hyvännäköisillä naisilla ja miehillä voi olla hyvinkin paljastavia asuja.

Silvennoinen käsittelee seksuaalista häirintää uudessa Maijan ruokavuodet -kirjassaan. Kirjassa käydään läpi monien asioiden ohella myös alan johtamista ja lasikattoakin.

– Monet kokiksi kouluttautuneet naiset ovat jääneet lasten kanssa kotiin, vaihtaneet alaa tai ryhtyneet pyörittämään lounasravintolaa. Vuorotyön, pitkien päivien ja perheen yhdistäminen ei ole helppoa. Mutta tämäkin on kiinni vain siitä, mitä nainen itse haluaa elämältään. Sinällään sukupuoli ei määritä sitä, voitko olla hyvä kokki.

Maanittelun jälkeen Silvennoinen suostuu nimeämään Kari Aihisen Kaappaus keittiössä -ohjelman tv-suosikikseen. Mutta heti perään tulee jälleen kriittistä sanaa.

– Televisiossa ei tällä hetkellä ole yhtään perinteistä ruokaohjelmaa. Et myöskään ole huippukokki, vaikka sinua sellaiseksi ruudussa sanottaisiinkin. Huippukokki on ihminen, joka tekee tinkimättömästi työnsä keittiössä ja haluaa koko ajan oppia uutta, Maija Silvennoinen sanoo.

Maija Silvennoinen on kokki ja yrittäjä, jonka kädenjälki suomalaisessa ruokakulttuurissa on ainutkertainen. Hän on ollut vahva tekijä suomalaisen ravintolakulttuurin nousussa, television ruokaohjelmien uudistajana sekä lähi- ja kasvisruoan edelläkävijänä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .