Opiskelijan erikoinen haaste: Sadoista unelmista tuli näyttely

Jyväskyläläisen opiskelijan Olli Lukkarin, 22, mietteet kulkivat syvällisissä aiheissa viime kesänä. Mitäpä jos kuolen huomenna? Mistä minut tullaan muistamaan?

Sitten tuli idea.

Lukkari oli selannut netissä yhdysvaltalaista PostSecret-sivustoa. Nettisivun ajatus oli perin simppeli: projektin isä Frank Warren keräsi blogiinsa ihmisten hänelle anonyymisti lähettämiä salaisuuksia. Lukkari innostui aiheesta, mutta päätti muokata sitä hieman.

– Oman projektini ideana on kerätä ihmisten unelmia, kertoo Lukkari.

Saadakseen homman käyntiin Lukkari lähti jakamaan ihmisille postikortteja, johon halukkaat saivat kirjoittaa unelmansa ja lähettää sen postissa takaisin. Tulos ei kuitenkaan ollut aivan odotetunlainen.

– Laitoin liikkeelle yhteensä 360 korttia. Takaisin niistä tuli yksi.

Vaikka tulos masensi, lähti projekti sittenkin lentoon toimintatapaa muuttamalla.

– Päätin lähteä antamaan kortteja kadulle ja otin ne takaisin saman tien. Nyt sain unelmia kerätyksi huomattavasti enemmän.

Erikoinen idea sai osakseen reagointia laidasta laitaan, aina ihmetyksestä innostukseen. Suurin osa kysytyistä lähti kuitenkin mukaan kirjoittamaan haaveitaan.

– Ryhdyin keräämään unelmia mitä erilaisimmista paikoista: esimerkiksi turisteilta Senaatintorilla tai tuttujen kotibileistä, Lukkari tarinoi.

Lapsista vanhuksiin ulkomaita myöten

Nyt kerättyjen unelmien määrä alkaa lähestyä jo tuhatta ja projektia on innostunut tukemaan myös valtakunnallinen ehkäisevän huumetyön yhdistys Youth Against Drugs ry.

Edessä on lisäksi yksi tärkeä virstanpylväs: Jyväskylän yliopiston kirjastolla ja Jyväskylän kaupunginkirjastolla järjestetään Post Our Dreams -näyttelyt.

Esillä on ihmisten unelmien laaja kirjo. Jotkut unelmoivat matkustelusta, toiset aviomiehestä – joku tahtoisi valmentaa huippufutisseuraa ja toiselle tärkeintä olisi ihmisten yhteinen hyvinvointi.

– Unelmiaan ovat kirjoittaneet kaikki aina lapsista vanhuksiin.

Mukana ei ole ainoastaan suomalaisten mietteitä. Unelmia on kertynyt muiden muassa Saksasta, Espanjasta ja Kiinasta. Hankkeen lähdettyä kunnolla liikkeelle on kortteja saapunut nyt myös postin välityksellä. Esimerkiksi Lukkarin vanhaan kotiosoitteeseen postikortteja tipahtelee yhä tasaiseen tahtiin. Niiden perille päätymisestä huolehtii onneksi avulias entinen kämppis.

– Omien matkojeni ja ulkomaille asuvien tuttujen kautta olen saanut kortteja levitetyksi myös Suomen ulkopuolelle, valottaa asiastaan silminnähden innostunut Lukkari.

Vaikka unelmakeräys on osoittautunut menestyksekkääksi, on Lukkarilla yhä uusia ideoita toiminnan laajentamiseksi. Tulevana kesänä suunnitelmissa on Unelmien tiellä -projekti, jonka puitteissa Lukkari aikoo lähteä ystävänsä kanssa interreilaamaan ympäri Eurooppaa 20 päivän ajaksi.

Matkan aikana kaksikko aikoo pitää yllä omaa kotisivua, jonne kaverukset päivittävät aktiivisesti matkansa vaiheita esimerkiksi blogien ja videoiden muodossa. Reissun perimmäinen tarkoitus liittyy kuitenkin Post Our Dreams -ideaan.

– Tarkoituksena on tuon 20 päivän aikana kerätä kasaan yhteensä tuhat unelmaa, kertoo Lukkari matkan tavoitteista.

Myös synkkiä hetkiä

Vaikka nyttemmin katsottuna tempaus unelmien keräämiseksi on toiminut mainiosti, ei onnistuminen ollut alun alkaen kuitenkaan itsestäänselvyys. Jyväskylässä luokanopettajaksi opiskelevalla Lukkarilla oli myös synkkiä hetkiä projektin varrella.

– Varsinkin alun epäonnistumisen jälkeen tuntui, ettei tästä oikein tule mitään. Kyllä minua pelotti lähteä tekemään tällaista projektia ja usein on tehnyt mieli lopettaakin.

Usko omaan itseensä ja positiivinen asenne ovat kuitenkin kantaneet hedelmää. Lukkari tahtookin olla innostavana esimerkkinä myös muille.

– Ihmiset saattavat lukea henkilöistä, jotka ovat toteuttaneet tavoitteitaan ja onnistuneet jossain. Sen jälkeen helposti ajattelee sellaisten persoonien olevan jotenkin omassa luokassaan. Ei unelmiensa täyttämiseksi tarvitse kuitenkaan oikeasti olla mikään superihminen.

Post Our Dreams -näyttely Jyväskylän yliopiston kirjastolla 7.–20.3. ja Jyväskylän kaupunginkirjastolla huhtikuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.