Sairaan ihana syömishäiriö?

Anoreksia ei ole sairaus. Bones are beautiful. Ruoka on pahasta, kaiken pahan alku ja juuri. Never thin enough. Thin is worth dying for.

Nämä lauseet ovat lainauksia internet-sivuilta, jotka näyttävät päällepäin aivan tavallisilta sivuilta. Niihin törmää jokaisella blogipalvelimella, kuvagallerioissa ja keskustelufoorumeilla.

Pro ana -sivujen mukaan anoreksia ei ole sairaus, vaan valittu ja tavoiteltava elämäntapa. Sivuilla kannustetaan toisia syömishäiriöisiä, annetaan vinkkejä syömättömyyteen ja levitellään thinspiration-kuvia.

Luisevien kuvien, joissa esiintyy usein anorektisia Hollywood-tähtiä, on tarkoitus innostaa laihtumaan.

Pro ana on lyhenne sanoista pro anoreksia. Rinnalla kulkee pro mia eli pro bulimia. Syömishäiriö, eating disorder, on tuttavallisesti Ed. Näiden kavereiden, Anan, Mian ja Edin, ympärille on netissä syntynyt vankka fanikunta. Esimerkiksi blogipalvelu Livejournalissa on 343 yhteisöä, joiden kiinnostuksenkohde on pro ana.

Pro ana -sivujen poistaminen on vaikeaa, vaikka jotkut internet-palvelimet siihen pyrkivätkin. Kaikki palvelimet eivät kuitenkaan edes halua kajota siihen, mitä käyttäjät sivuillaan kirjoittavat.

"Se oli vain ahdistavaa"

- Rekisteröidyin kerran suljetulle pro ana

-keskustelufoorumille, mutta se oli vain ahdistavaa. Kukaan siellä ei ollut paranemismyönteinen. Siellä oli ihmisiä, jotka olivat olleet sairaalassa sydänoireiden takia, mutta jotka sanoivat silti, että mieluummin kuolen kuin lihon, kertoo 23-vuotias Laura, joka on vuosia kärsinyt erimuotoisista syömishäiriöistä.

Pro ana -sivut saavat hänet näkemään punaista. Hän ei ole missään sairautensa vaiheessa innostunut sivuista.

- Erityisesti minua ärsyttää anoreksian mainostaminen elämäntapana, koska sitä se ei ole. Se on sairaus, jolla on hyvin vakavia seurauksia.

Laura toivoo, että pro ana -sivujen olemassaoloa rajoitettaisiin.

- On vastuutonta laittaa sellaista nettiin. Eivätkö ihmiset tunne mitään vastuuta toisistaan?

Laura on huomannut ikävän ilmiön myös nuorten suosimissa internetin kuvagallerioissa.

- Siellä on anorektikkoja, jotka ottavat itsestään puolialastomia kuvia, ja muut anorektikot kommentoivat niitä ihaillen. Jos kommentoidaan, että oletpa ihanan laiha, niin ei kai se ihminen halua lihoa normaalipainoiseksi!

Kuhertelijat ja kroonikot

Syömishäiriöihin erikoistunut psykologi, psykoterapeutti Pia Charpentier toteaa, että pro anoreksia -sivujen olemassaolo on ennen kaikkea surullista. Hän uskoo sivujen ylläpitäjien olevan pitkän linjan anorektikkoja.

- Ihminen, joka tekee sellaiset sivut, on ehkä jo luopunut paranemisen ajatuksesta. Terveelle ihmiselle sivujen sisältö tuntuu sairaalta. Jos niistä on kiinnostunut, on mennyt sairaudessa jo aika pitkälle.

Charpentierin kokemuksen mukaan pro ana -sivut kiinnostavat erityisesti juuri moniongelmaisia, pitkän linjan syömishäiriöisiä sekä toisaalta niitä, jotka elävät vielä alun "kuherrusvaihetta" sairautensa kanssa.

Charpentier ei usko, että sivut varsinaisesti aiheuttaisivat uusia sairastumisia. Sen sijaan sairastumisen rajamailla keikkuva voi humpsahtaa mukaan sairauden pauloihin.

Pia Charpentier ymmärtää, että pro ana -sivuilta voi löytää myös lohtua.

- Siellä saa olla sairas ja hyväksytty sellaisena.

Hän kuitenkin toivoo, että syömishäiriöiset löytäisivät pro ana -sivujen sijaan tukifoorumeita, jotka tukevat parantumista. Hän uskoo, että terveitä tukisivustoja on enemmän kuin pro ana -sivuja.

Charpentier panostaisi paranemisen mahdollisuuksien korostamiseen mieluummin kuin pro ana -sivujen karsimiseen.

- Jos sivujen poistamisesta tehdään numero, se saattaa innostaa niiden tekijöitä keksimään yhä nerokkaampia keinoja sivujen pitämiseen.