Sairaanhoitaja Sari Pätsi, 50, rakastaa työtään ja vapaa-ajalla näyttelemistä Murmuu-teatterissa

Muuramelainen sairaanhoitaja Sari Pätsi on niitä onnellisia, jotka saavat tehdä työtä unelma-ammatissaan. Vuonna 1993 valmistunut Pätsi pääsi heti töihin Keski-Suomen keskussairaalaan, eikä työpaikkaa ole tarvinnut vaihtaa. Lääketiede ja toisten auttaminen oli haaveissa pienestä pitäen.

– Sairaanhoitajan työ on fyysisesti ja henkisesti vaativaa ja vastuuseen nähden alipalkattua, mutta olen viihtynyt. Tämä on niin mun juttuni, Pätsi sanoo.

Hän on työskennellyt viimeisimmät 12 vuotta päivystysosastolla, jonne potilaat tulevat päivystyspoliklinikan kautta hoitoon ja tutkimuksiin. Työ on akuuttia hoitotyötä, jossa käytössä ovat kaikki sairaalan erikoisalat.

– Koskaan ei ole kahta samanlaista päivää. Teemme moniammatillista, hyvää yhteistyötä korkealaatuisen hoidon eteen. Työssä pystyy jatkuvasti kehittämään itseään ja oppimaan uutta. Kollegani ovat huippuja, kuten potilaatkin!

 

Pätsi on luonteeltaan optimisti. Menneelle ei voi enää mitään, eikä tulevaa kannata liikaa miettiä. Elämä on tässä ja nyt. Välillä työssä tulee kuitenkin hetkiä, jolloin optimistikin kokee riittämättömyyttä:

– Hoitotyöntekijöiden niukat resurssit suhteessa potilaiden määrään ja hoitoisuuteen tuo joskus tunteen, ettei ehdi hoitaa niin hyvin kuin haluaisi.

Osa Pätsin työtä on vuorovastaavana toimiminen. On löydettävä sairastuneiden tilalle sijaisia ja hoidettava muita työnjohdollisia asioita.

– Tykkään siitäkin. Organisoin mielelläni.

 

Sairaalanmäellä eletään nyt kiinnostavia aikoja, kun uusi sairaala Nova on kohoamassa entisen tilalle. Muutto on edessä parin vuoden kuluttua. Tuolloin eivät uudistu ainoastaan tilat, vaan myös toimintaprosessit. Se, mitä ja missä kukin tekee tänään, ei välttämättä enää päde uudessa toimintaympäristössä.

– Odotan uutta sairaalaa hyvillä mielin. Henkilökunta, jolla on parasta tieto-taitoa, on päässyt mukaan suunnitteluun hyvissä ajoin.

 

Vastuullisen ja tarkkuutta vaativan työn vastapainona Pätsi näyttelee ja touhuaa muuramelaisessa Murmuu-teatterissa. Harrastukseensa hän suhtautuu yhtä intohimoisesti kuin työhönsä.

– Niissä on samojakin elementtejä: tehdään yhdessä ja äkkinäisissä tilanteissa pitää ottaa ammattitaito nopeasti käyttöön.

Teatteri on Pätseillä koko perheen yhteinen harrastus. Mukana ovat appivanhemmat, aviomies Risto ja poika Teemu. Kaikki eivät näyttele, mutta työtä näytelmän pystyttämisessä riittää isolle joukolle.

–  Olin itsekin ensin useamman vuoden aulahommissa eli myin pääsylippuja ja muuta sellaista. Sitten nousin ensimmäistä kertaa lavalle ja se oli menoa se. Risto on Murmuun puheenjohtaja ja hoitaa muun muassa ääniä, valoja ja markkinointia. Yhteinen harrastus on kiva, emmekä muutoin syksyllä paljoa näkisikään.

 

Murmuu esittää uuden näytelmän aina syksyisin, mikä sopii Sari Pätsille hyvin.

– Kolmivuorotyöläiselle kesäloma on ainoa pitempi poissaolojakso töistä, eikä sitä raaskisi aikatauluttaa teatteriin.

Kun esityskausi on ohi, on jonkin aikaa tyhjä tunne. Tyhjyys täyttyy pian muilla harrastuksilla, kuten sauvakävelyllä, hiihdolla, käsitöillä ja leipomisella. Pätsi ilahduttaa työkavereitaankin aika usein kakuilla ja itsetehdyillä vaahtokarkeilla, jotka sulavat suussa aivan eri tavalla kuin teollisesti valmistetut.

– Teatteri vie syksyisin paljon aikaa ja energiaa, mutta antaa sitä myös moninkertaisesti takaisin. Murmuu on minulle kuin toinen perhe. Aina, jos menee väsyneenä harjoituksiin, palaa energisenä takaisin, Sari Pätsi sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .