Sapattivuosi ja Rautakello 13.4.2003

Se on kuulkaa niin, että ilman Black Sabbathia ei olisi koko heavy rock -musiikkityyliä. Tämä vanha totuus tuli taas mieleen kuunnellessa lauantaina Tanssisali Lutakossa kyseistä legendaa vilpittömällä rakkaudella tulkinnutta Sapattivuotta. CMX-kitaristi Janne Halmkronan, Pohjannaula-basisti Antero Aunesluoman, keskisuomalaiset juuret omaavan rumpali Simo Vehmaksen ja laulusolisti Hannu Paloniemen muodostamalle tribuuttiyhtyeelle riitti lähes täyden salin verran väkeä samaan aikaan rämisseestä Jyrockista huolimatta.

Suomeksi tribuuttinsa kohdetta versioiva Sapattivuosi on levyllä tyylikkäästi toteutettu kunnianosoitus, jossa suurin huomio kiinnittyy Paloniemen hienosti kääntämiin teksteihin. Lavalla Sapattivuosi näytti kuitenkin todellisen karvansa: bändi oli suorastaan murhaavan hyvä.

Black Sabbathin 1970-luvun alkupuolen levyjä on selvästi kuunneltu hartaasti, sillä Sapattivuosi survoi synkät riffit ja jyhkeät jamittelut käytännössä nuotilleen yksi yhteen -periaatteella. Yhtyeen soitossa oli samaa irtonaisuutta kuin esikuvassakin, eikä Paloniemen tulkinta sekään häpäissyt Ozzy Osbournen elävää perintöä. Loppukeikasta miehen ääni alkoi tosin hieman jo pettää, mutta jotenkin sekin kuului asiaan. Ozzyhan ei koskaan ole varsinaisesti ole ollut mikään Pavarotti itsekään.

Sapattivuosi-albumin kahdeksan raidan lisäksi Lutakossa kuultiin neljä muutakin käännöstä, tuskallisen ajankohtainen War Pigs ( Sotasiat), Sweet leaf, Electric funeral ja Sympton of the universe.

Vain yksi jäi puuttumaan, vaikka sitä yllätyksettömästi jokusen kerran yleisön joukosta huhuiltiinkin. Sapattivuosi kun on ilmoittanut jättävänsä Paranoidin rauhaan. Ilmeisesti Freud, Marx, Engels & Jungin Metsänpoika on sen verran ylivertainen versiointi muutenkin puhkisoitetusta klassikkokappaleesta...

Illan aloitti jyväskyläläinen tulokas, Poko Rekordsilta levytyssopimuksen saanut Rautakello. Iltavuorokiireiden takia ehdin nähdä vain neljä viimeistä biisiä, joten lopullista tuomiota en vielä uskalla antaa.

Nähdyn ja kuullun perusteella viisimiehinen Rautakello esittää raskaalla kädellä soitettua melodista suomirokkia, jossa on ripaus metalliakin mukana. Ilmeisesti bändillä ei vielä ole järin hirveästi keikkakokemusta takanaan, sillä hitusen varovainen lavaolemuksensa vielä oli. Tulevaa pitkäsoittoa sopii kuitenkin odottaa mielenkiinnolla.

Aika näyttää, onko Rautakellosta osaksi Trio Niskalaukauksen, Kotiteollisuuden, Maj Karman Kauniiden Kuvien ja Mokoman muodostaman suomenkielisen raskaan musiikin jatkumoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.