Sisarusten rallikisa päättyi siihen, kun pikkusiskon auto kaatui isosiskon auton päälle – katso video

Milla, 38, ja Minttu Leppänen, 26, ajavat rokkirallia, ja ovat lajissaan alan huippua.

Keski-Suomessa asuvat siskokset Milla Leppänen, 38, ja Minttu Leppänen, 26, ajavat rokkirallia.

Rokkiralli on rallycrossia, jota ajetaa siviililiikenteestä poistetuilla autoilla, joihin on rakennettu muun muassa turvakaaret. Milla ja Minttu Leppänen kilpailevat lady rock -luokassa, jossa ajavat täysi-ikäiset naiset.

Siskokset ovat niittäneet lajissa menestystä, eli pokaaleja on kertynyt komea kokoelma. Viime vuonna Minttu nappasi koko kauden mestaruuden ja Milla tuli toiseksi.

Palo ralliharrastukseen on tarttunut lähipiiristä. Ensimmäisiä innoittajia ja suosikkikuskeja olivat isä ja veli. Myöhemmin naiset päätyivät seuraamaan rokkirallikisoja ja innostuivat ajamisesta itsekin.

– Vuonna 2010 olin isosiskomme miehen ja tämän isän kanssa Joutsassa katsomassa rokkirallia. Vitsailimme, että repäistäänkö pellolta vanha Volvo ja lähdetään Hankasalmelle koittamaan. Kävin pareissa kisoissa katsomassa, kuka ajaa koviten ja aloitin ajamisen. Isäkin hyppäsi mukaan harrastukseen. Sitten alettiinkin pärjätä, Milla Leppänen kertoo.

– Olin ensin mukana varikolla katsomassa ja ottamassa valokuvia. Vuosia kuitenkin ajattelin, että haluan itsekin kokeilla ajamista. Vuoden 2016 kesäkauden alussa kävimme sitten harjoittelemassa. Viikkoa tai kahta myöhemmin osallistuin jo ensimmäisiin kisoihini ja tulin kolmanneksi, Minttu Leppänen kertoo.

 

Siskokset ajavat kilpaa noin kerran kuussa.

Kilpailuissa sattuu ja tapahtuu. Kotoa löytyy muun muassa kehystetty valokuva, jossa Millan ja Mintun autot ovat päällekkäin radalla.

– Kesällä 2017 Hankasalmella olin kisassa johdossa. Eteen tuli vähän tiukempi mutka, jossa oli kuorma-auton renkaita. Ilmeisesti auton keula osui niihin. Auto pyörähti kyljelleen pystyyn ja olin kahden renkaan päällä, Minttu kertoo.

– Törmäsin Mintun auton pohjaan. Yritin peruuttaa pois alta, mutten ehtinyt, kun Mintun auto kaatui oman autoni päälle, Milla jatkaa.

Ajotaidon lisäksi ralli opettaa Leppästen mielestä sietämään pettymyksiä. Odottamattomilta tilanteilta kun ei kilpaillessa voi välttyä.

– Käsittelemme pettymykset pitkälti huumorilla, Minttu sanoo.

– Mutta kyllä siellä välillä kirosanat ja kypärät lentävät. Mutta jos jokin menee pieleen, niin eihän siinä auta kuin ottaa opikseen, Milla sanoo.

Rallinaiset eivät ole kohdanneet sukupuolisia ennakkoluuloja tai saaneet negatiivisia kommentteja harrastuksestaan.

– Ikäviä kommentteja ei ole tullut. Erityisesti naispuoliset kaverit suhtautuvat tähän harrastukseen ihaillen, Milla sanoo.

– Kisoissa näkee nykyään paljon naisia. Junioriluokasta nousee paljon kovia kisaajia lady-luokkaan, Minttu sanoo.

Rallikuskin tärkeimmäksi ominaisuudeksi naiset nimeävät ”reikäpäisyyden”. Auto on hallittava, mutta reaktioiden on oltava nopeita. Kaasujalkaa ei säästellä, eikä ratissa ole aikaa miettiä liikkeitään.

– Ajaessa ei saa hirvittää. Kun valot sammuvat, niin sitten mennään, Milla sanoo.

– Kilpailuhenkisyyttä tarvitaan, mutta kohtuullisissa määrin, Minttu täydentää.

Milla ja Minttu Leppänen nauttivat rallissa eniten vauhdista.

– Onhan se nyt ihan sairaan siistiä ajaa täysillä. Mutta en tunne mitään tarvetta kaahata muualla kuin radalla, Milla sanoo.

– Jokaisen pitäisi päästä kokeilemaan, miltä tuntuu ajaa ralliautolla ja saada kokea, millaista on ajaa oikeasti kovaa, Minttu sanoo.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .