South Park: The Stick of Truth Obsidian Entertainment

Älkää antako kömpelön ulkonäön hämätä. South Park on vastannut jo 17 vuotta television purevimmasta ja hauskimmasta satiirista. South Parkille mikään ei ole pyhää ja kaikkea pilkataan tasapuolisesti.

South Park -pelejä on tehty lukuisia, ensimmäiset jo viime vuosituhannen puolella. Niitä kaikkia yhdistää huono laatu ja yrityksen puute – tähän asti. South Park: The Stick of Truth on korkealla, kun vuoden 2014 parhaita pelejä listataan.

Tarina on silkkaa South Parkia, kuten on kaikki muukin. Pelihahmo on coloradolaiseen South Parkin vuoristokaupunkiin muuttava uusi poika. Vanhemmat lähettävät hänet ulos ystävystymään muiden lasten kanssa. Cartman, Kenny, Kyle, Stan ja muut pojat leikkivät Taru sormusten herrasta -vaikutteista liveroolipeliä, eli he larppaavat. Vaitelias tulokas hyväksytään leikkiin mukaan.

Cartmanin johtaman heimon Totuuden tikku varastetaan. Tämä on katastrofi, sillä ”hän joka omistaa Totuuden tikun, johtaa maailmaa”. Tikusta ei ole tehty asiaa koskaan aiemmin yhtä onnistuneesti.

Kyse on siis todellakin lasten leikistä, South Parkia ei ole siirretty fantasiamaailmaan. Totuuden tikkukin on ihan tavallinen oksa, mutta lasten mielikuvitukselle sen symboliarvo on valtava.

Työnjako on ollut selkeä ja onnistunut. South Parkin luojat ja diktaattorit, innokkaat pelimiehet itsekin, Trey Parker ja Matt Stone, vastaavat käsikirjoituksesta ja huumorista. Tunnetusti osaava Obsidian Entertainment on hoitanut varsinaisen pelin tekemisen. Yhtälö toimii täydellisesti. Hauskin koskaan tehty videopeli toimii hienosti myös roolipelinä.

Stick of Truth näyttää, tuntuu ja kuulostaa täydellisesti South Parkin jaksolta. Tai paremminkin parilta kymmeneltä jaksolta. Päätarinan juoksee läpi alle 15:ssä tunnissa. Mutta miksi tehdä niin, koska silloin tarinasta ja vitseistä jää puolet kokematta? Sivutehtäviä ja kerättävää on noin toinen mokoma lisää.

Taistelut ovat ilahduttavan vanhanaikaisesti vuoropohjoisia ja siksi taktisia. Aseet ovat leluja ja taiat tyyliin sopivasti erilaisia pieruja. Lisää energiaa saa muun muassa perunalastuista. Taikaan saadaan voimaa syömällä meksikolaista ruokaa, joka tunnetusti aiheuttaa ilmavaivoja. Vastaavanlaisia esimerkkejä voisi mainita paljon muitakin.

Aseita, suojia ja hyödyllistä tavaraa saa voittamalla taisteluita tai sitten niitä voi ostaa eri puolilta South Parkia. Lasten maailmassa yksi dollarikin on iso raha. Tarinan edetessä ja kokemuspisteiden kertyessä välineet kehittyvät parempiin ja voimat ja kyvyt lisääntyvät aivan, kuten tämän tyylilajin peleissä tapana on.

Huumori on todella hävytöntä ja ronskia, koska tämä ei ole Pokemon- vaan South Park -peli. Euroopan konsoliversiota on sensuroitu useamman minuutin verran. Ilmeisesti sopivuuden raja kulkee lapsihahmon täryporamaisessa anaaliluotauksessa. Poistot eivät haittaa, koska Parker ja Stone ovat vääntäneet nekin toimivaksi vitsiksi. Sensuroidut pätkät löytyvät 1,5 sekunnin googlaamisella ja ovat mukana PC-versiossa.

South Park: The Stick of Truth on South Park -faneille mestariteos ja muille todella mainio roolipeli. Sisäpiirin vitsejä on jokaisella nurkalla. Kukkahattuisille tiukkapipoille, huumorintajuttomille tai helposti loukkaantuville Stick of Truth ei sovi sisältönsä puolesta. Ikärajakin on syytä huomioida.