Stray Catsin keikkapalkkio vuonna 1991 nousi päätähuimaavaksi – jopa uutisissa varoitettiin Saarijärven tienoon liikenneruuhkista

Saarijärvellä järjestettiin Ahvenlampi-rock yhtenätoista juhannuksena 1982–92. Saarijärven Pullistus oli mukana järjestäjänä ja sitä kautta promoottoriksi tuli Pullistuksen toiminnanjohtaja Tauno Keskustalo.

Keskustalo sanoo festivaalin historian arvokkaimman yhtyeen olleen yhdysvaltalainen rock’ a billy -bändi Stray Cats. Ja nyt puhutaan sadoista tuhansista markoista.

Valtakunnallinen näkyvyys oli kuitenkin taattu, sillä vuoden 1991 festivaalia koskeneessa sopimuksessa luki, ettei Stray Cats saa esiintyä vierailunsa aikana muilla lavoilla.

– Hinta olisi pudonnut vähän, jos yhtyettä olisi jaettu muihinkin paikkoihin, mutta se olisi vienyt esiintymiseltä arvon ja leikannut valtakunnallista näkyvyyttä. Nyt Ilta-Sanomissakin oli tapahtumasta ennakkoon ihan etusivunkokoinen juttu, Keskustalo sanoo.

New Yorkin osavaltiosta Yhdysvalloista saapuneessa yhtyeessä soittivat Brian Setzer, Lee Rocker ja Slim Jim Phantom. Keskustalo muistaa trion tuoneen osan soittimistaan Suomeen lentokoneen sisätiloissa, sillä esimerkiksi Rockerin läskibassoa ei voinut missään nimessä laittaa ruumaan.

– Sekin toi jonkin verran lisää hintaa matkoihin kun soittimilla piti olla omat istumapaikat.

Keskustalo ei kuitenkaan ollut huolissaan taloudesta. 1980-luvun taitteessa läpimurron hiteillään Runaway Boys ja Rock This Town tehnyt Stray Cats ei ollut keikkaillut hetkeen Euroopassa, mutta sen suosio oli yhä korkealla. Keskustalo oli varma, että bändi vetäisi kyllä reilusti porukkaa Saarijärvelle. Ja oli oikeassa.

– Väkeä tuli ympäri Suomea ja Suomen ulkopuoleltakin. Jyväskylästä järjestettiinkin jatkoyhteys junalta Saarijärvelle.

Keskustalo naureskelee, että joskus Ahvenlampi-rockin aikaan liikennettä oli niin paljon, että uutisissakin varoitettiin Saarijärven tienoon liikenneruuhkista.

Yksi Stray Catsin keikalle saapuneista oli tuolloin 20-vuotias Nico Holmberg. Hän oli lomilla armeijasta, Pohjois-Suomen Viestintäpataljoonasta. Meneillään olivat viimeiset vapaat ennen kotiutumista ja kyyjärveläinen nuori mies suuntasi lukioaikaisten kavereidensa kanssa juhannuksen viettoon Ahvenlampi-rockiin.

– Maalaispoikaan teki ison vaikutuksen rempseä rock’n roll -meininki ja erityisesti basisti Lee Rockerin läskibasson päälle kiipeäminen samalla sitä soittaen, Holmberg muistelee.

Holmberg sanoo porukkaa olleen paljon. Hänen huomionsa kiinnittyi kuitenkin niin tiiviisti bändiin ja kavereihin, ettei hän muiden meininkiä oikein muista.

Jo kertaalleen lopettanut Stray Cats muuten esiintyy Pori Jazzissa ensi kesänä.

Sarjassa muistellaan maakunnassa vierailleita kansainvälisiä julkkiksia. Jos sinulla on muistikuvia tai kokemusta StrayCatsinSaarijärven keikasta 1991, ota yhteys ja kerro siitä: tanaan@keskisuomalainen.fi

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .